Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαδηλώνουν στις 6 Νοέμβρη

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει κρούσματα αυταρχισμού σε σχολεία της πόλης

Στους δρόμους διαδηλώνουν και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Νοέμβρη, οι μαθητές της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τον αυταρχικό «Σχολικό Κανονισμό», που με πρόσχημα την «ευταξία» επιβάλλει στα σχολεία η κυβέρνηση, για να υποτάξει στην πολιτική της μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η συγκέντρωση και συναυλία από μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα θα γίνει στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Σχολείων Λάρισας.

Χτες οι μαθητές του 7ου ΤΕΕ προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, αντιδρώντας επίσης στον «Σχολικό Κανονισμό» και διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των σπουδών τους, για την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και βιβλίων κ.ά.

Κρούσματα αυταρχισμού

Τα κρούσματα αυταρχισμού και επιχείρησης τρομοκράτησης των μαθητών σε αρκετά σχολεία της Λάρισας ως αποτέλεσμα του «Σχολικού Κανονισμού», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά όπως:

  • Η τιμωρία 10 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Λάρισας με αποβολή μιας μέρας επειδή συμμετείχαν σε μαθητική παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον του «Σχολικού Κανονισμού» της κυβέρνησης, που έγινε την Πέμπτη, 10 Οκτώβρη έξω από τη Νομαρχία.
  • Η «ανακοίνωση» του διευθυντή του 4ου ΤΕΕ προς τους μαθητές του σχολείου ότι δε θα κάνουν εκλογές για την ανάδειξη μαθητικών συμβουλίων(!). Ο εν λόγω διευθυντής «πήρε πίσω» την ανακοίνωσή του, μετά τις έντονες αντιδράσεις των μαθητών.
  • Οι απειλές για αποβολή εναντίον μαθητών γιατί φορούσαν «βρωμιάρικα» ρούχα της δουλιάς!!!
  • Οι διάφορες απειλές σε βάρος μαθητών του 2ου ΤΕΕ και του Αθλητικού Γυμνασίου, με αφορμή την «ενδυμασία» και τη «συμπεριφορά».

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται με έμφαση: «Ολα αυτά δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους ως Εργατικό Κέντρο, όχι μόνο λόγω αντιδημοκρατικότητας του νέου κανονισμού, αλλά και γιατί τα προβλήματα των σχολείων σε ελλείψεις διογκώνονται, οι μαθητές κάθε χρόνο μειώνονται, γιατί οι γονείς δεν μπορούν ν' αντέξουν την οικονομική αφαίμαξη των φροντιστηρίων.

Αντί το υπουργείο Παιδείας να προσβλέπει στην επίλυση αυτών των σοβαρών προβλημάτων, που αφορά στη μόρφωση και εκπαίδευση της νέας γενιάς, ψάχνει τρόπους για να χειραγωγήσει τη συνείδηση των μαθητών και να τους "καθίσει στ' αυγά τους".

Για μια ακόμα φορά μπαίνει ως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, αλλά ένα ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Για τον ενισχυόμενο αυταρχισμό στα σχολεία Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Σε αυτή σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, με το νέο κανονισμό λειτουργίας δίνονται άπειρες "ελευθερίες" στο διευθυντή του κάθε σχολείου ν' αστυνομεύει τη ζωή των μαθητών, να επιβάλλει ποινές και μάλιστα χωρίς απόφαση συλλόγου καθηγητών». Και η Ερώτηση, αφού αναφέρεται ενδεικτικά σε δύο από τις περιπτώσεις στη Λάρισα, καταλήγει: «ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ασφυκτική αστυνόμευση της σχολικής ζωής και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ