Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε απεργία πείνας οι εικαστικοί

Επίκαιρο σκίτσο που φιλοτέχνησε εικαστικός
Επίκαιρο σκίτσο που φιλοτέχνησε εικαστικός
Σε απεργία πείνας κατεβαίνει σήμερα - σήμερα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που τροποποιεί το καθεστώς των τιμητικών συντάξεων - το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Η πράξη αυτή αποτελεί την αρχή σειράς εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το ΕΕΤΕ, ως απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που «θέτουν την τέχνη υπό διωγμό». Συγκεκριμένα η απεργία πείνας ξεκινά στις 9πμ στο Επιμελητήριο (Κωλέττη 14, Εξάρχεια), ενώ από τις 10 πμ έξω από την Εθνική Πινακοθήκη θα πραγματοποιείται χάπενινγκ. Ακόμη, έξω από το ΥΠΠΟ και τη Βουλή θα αναρτηθούν πανό διαμαρτυρίας.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΕΤΕ, «το άρθρο 1 του νόμου αυτού τροποποιεί το Ν. 2435/1996 για τις τιμητικές συντάξεις λογοτεχνών - καλλιτεχνών, καταργώντας επί της ουσίας (αφού τις περιορίζει εξαιρετικά), χωρίς να έχει πρώτα λυθεί το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των δημιουργών, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι σε ηλικία δημιουργοί να μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο, ενώ εντάσσει τους καλλιτέχνες υποχρεωτικά στην αυτασφάλιση». Ετσι, ο κλάδος των εικαστικών τεχνών παραμένει αυτασφάλιστος. Το ΕΕΤΕ έχει κατ' επανάληψη καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, που προβλέπει τη λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού σε τριμερή βάση.

Οι εικαστικοί ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 1 και λένε όχι «στο νομοσχέδιο - Δούρειο Ιππο, που εντάσσει τους δημιουργούς στο ΤΕΒΕ». Ζητούν «να μη θιγεί το ισχύον νομικό καθεστώς για τη χορήγηση των τιμητικών συντάξεων έως ότου δοθεί λύση στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών, συλλογική και αναλογική των εσόδων τους σε τριμερή βάση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ