«Αιχμή του δόρατος», το νομοσχέδιο που αφορούσε στις τιμητικές συντάξεις. Ο συλλογικός φορέας των εικαστικών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), μαζί με τους άλλους φορείς του πολιτισμού αντιτάχτηκαν στο νομοσχέδιο που στην ουσία καταργούσε τις τιμητικές συντάξεις των καλλιτεχνών, μετατρέποντάς τες σε συντάξεις «ελεημοσύνης» προς απόρους καλλιτέχνες. Με ποικίλες κινητοποιήσεις αντέδρασαν στην κυβερνητική προσπάθεια «τακτοποίησης» του χρόνια άλυτου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού προβλήματος των καλλιτεχνών με την αυτασφάλιση. Μετά την πίεση της αντιπολίτευσης και των φορέων, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με επιμέρους ρυθμίσεις, που όμως δεν αλλάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές και περιορισμούς των τιμητικών συντάξεων και να οδηγήσει τους καλλιτέχνες υποχρεωτικά στην αυτασφάλιση.
Ακόμη, από την εικαστική δραστηριότητα της χρονιάς που φεύγει σημειώνουμε τη 15η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑΡ), που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και συμμετείχαν 150 καλλιτέχνες από πολλά μέρη της Γης. Οι Ελληνες και οι ξένοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε επίκαιρα θέματα που αφορούσαν στο εμπόριο της τέχνης, στο ρόλο του καλλιτέχνη, στην τέχνη στην «παγκοσμιοποίηση» κ.ά. Πρόεδρος της ΑΙΑΡ εκλέχτηκε ομόφωνα η γλύπτρια-κεραμίστρια Λίλη Μπακογιάννη, εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ.
Τέλος, το ΕΕΤΕ, σε συνεργασία με την Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, αγωνίστηκε για να σταματήσει ο περιορισμός, η συρρίκνωση και η περιθωριοποίηση της καλλιτεχνικής διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Προβληματισμοί για τη θέση του καλλιτέχνη στην εκπαίδευση», ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μάη, με οργανωτές τους δύο παραπάνω φορείς. Η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» και η περιθωριακή θέση του μαθήματος των Καλλιτεχνικών σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ της χώρας, συγκέντρωσαν τα «βλέμματα» των ομιλητών.
Από τις σημαντικές εκθεσιακές εικαστικές διοργανώσεις αυτής της χρονιάς, σημειώνουμε την έκθεση έργων του Μιρό στην Ανδρο, τις εκθέσεις «Ο χρυσός αιώνας της ολλανδικής ζωγραφικής» και ο «Αιώνας του Πικάσο» στην Εθνική Πινακοθήκη και την έκθεση έργων του Νταλί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ακόμη, την έκθεση «Χρίστος Δαγκλής. Μελάνια - υδατογραφίες», που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αλλά και την αναδρομική έκθεση του Κώστα Τσόκλη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Από τις σημαντικότερες εκθέσεις ήταν και εκείνες που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη: «Η Υαλουργία των Σουλτάνων», «Λίλα Ντε Νόμπιλι - Γιάννης Τσαρούχης: Μια συνάντηση», «Σωκράτης Μαυρομμάτης, φωτογραφίες 1975-2002 από τα έργα στην αθηναϊκή Ακρόπολη», κ.ά. Τέλος, το 2002 έμεινε φτωχότερη η εικαστική οικογένεια, αφού «έφυγε» αιφνίδια, σε ηλικία 59 χρόνων, ο ζωγράφος Θωμάς Παπαδοπεράκης.