Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εργα τέχνης στη Βουλή

Δημιουργία του Κ. Παρθένη
Δημιουργία του Κ. Παρθένη
Περισσότερα από εκατό έργα από τη Συλλογή της Βουλής φιλοξενούνται στην έκθεση που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για 67 ελαιογραφίες, 5 υδατογραφίες, 11 έργα μεικτής τέχνης, 7 λιθογραφίες, 2 ταπισερί, 2 προτομές, 6 κεραμικά πιάτα και 12 βιβλία με καλλιτεχνική εικονογράφηση, δημιουργίες σημαντικών καλλιτεχνών μας. Εργα των: Σπ. Βασιλείου, Κ. Βολανάκη, Δ. Γαλάνη, Δ. Γιολδάση, Γ. Γουναρόπουλου, Ν. Γύζη, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Ιακωβίδη, Λ. Κογεβίνα, Α. Κοντόπουλου, Σ. Λασκαρίδου, Ν. Λύτρα, Κ. Μαλέα, Γ. Μπουζιάνη, Ν. Νικολάου, Ν. Οθωναίου, Σ. Παπαλουκά, Κ. Παρθένη, Π. Ρέγκου, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Σπυρόπουλου, Θ. Τσίγκου, Γ. Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Σ. Χρηστίδη κ.ά.

Η προσπάθεια συγκρότησης της έκθεσης ξεκίνησε το 1995 με τη βοήθεια της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού του Κοινοβουλίου, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Τέτση. Στόχος ήταν η συγκρότηση ευρείας συλλογής έργων τέχνης, τα οποία είναι δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών ή ξένων με ελληνικά θέματα. Ετσι, τα έργα της συλλογής αυτής αφ' ενός είναι ενδεικτικά της πορείας της νεοελληνικής τέχνης και αφ' ετέρου αναδεικνύουν χαρακτηριστικές όψεις του ελληνικού τοπίου, όπως αυτές προβάλλονται μέσα από την έμπνευση εικαστικών καλλιτεχνών. Τα έργα αποκτήθηκαν κυρίως από συμμετοχή της Βουλής σε δημοπρασίες έργων τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην έκθεση δε παρουσιάζονται όλα τα έργα της συλλογής λόγω ανεπάρκειας χώρου. Ετσι, δεν περιλαμβάνεται και η ιστορική συλλογή της Βουλής, η οποία αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες των προέδρων της Βουλής και των πρωθυπουργών. Οι προσωπογραφίες αυτές κοσμούν το Εντευκτήριο των Βουλευτών και την Αίθουσα Πορτρέτων της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει, επίσης, μια πλούσια συλλογή ιστορικών χαρακτικών και καλλιτεχνικών εκδόσεων, η οποία εμπλουτίζεται με αποκτήματα από τις δημοπρασίες.

Εργο του Ν. Χατζηκυριάκου -Γκίκα
Εργο του Ν. Χατζηκυριάκου -Γκίκα
Τα έργα της έκθεσης εκτίθενται στο Περιστύλιο της Βουλής, στο χώρο όπου πριν λίγες εβδομάδες τοποθετήθηκε η μετόπη «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου», του μεγάλου μας γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Φλεβάρη του 2003 και θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές αργίες από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Μετά την Αθήνα η έκθεση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα, τα έργα αυτά θα κοσμήσουν τους χώρους του Κοινοβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική προσφορά έργων του αντιστασιακού ζωγράφου Ηλία Φέρτη στο Αρχείο του ΚΚΕ(2021-03-19 00:00:00.0)
Εργα τέχνης στη Βουλή(2002-12-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ