Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Του δίσκου τα γυρίσματα...

Η αυθεντική λαϊκή δημιουργία του Ακη Πάνου και η γνήσια, ανεπιτήδευτη ερμηνεία του Γεράσιμου Ανδρεάτου είναι οι «Δύο αλήθειες» του δίσκου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «ΜΒΙ» και περιλαμβάνει δεκαέξι τραγούδια του λαϊκού συνθέτη. «Το θολωμένο μου μυαλό», «Και τι δεν κάνω», «Ο τρελός», «Οταν σημάνει η ώρα» και μια ντουζίνα ακόμα τραγούδια του Ακη Πάνου, επιλεγμένα από τον ερμηνευτή, ζωντανεύουν εικόνες αλλοτινές, ξυπνούν αισθήσεις, σκορπούν συγκινήσεις μέσα από το δίσκο «Δυο αλήθειες». Η πηγαία, λαϊκή φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου, με τρόπο εκφραστικό και με το γνώριμο ήθος που τον διακρίνει, προσφέρει ξεχωριστές ερμηνείες τραγουδιών του λαϊκού δημιουργού. Τραγούδια, που δεν πρόλαβε να ηχογραφήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης, εκφράζοντας την επιθυμία να τα ερμηνεύσει ο Γ. Ανδρεάτος. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.

Η λαϊκή φωνή του Πασχάλη Τερζή βάζει «Φωτιά στις νύχτες» μέσα από τα τραγούδια του τελευταίου δίσκου του με τον παραπάνω τίτλο (ΕΜΙ). Μαζί με τα δεκαέξι «νυχτερινά» κομμάτια και «5 τραγούδια για το ξημέρωμα», ανάμεσα στα οποία συναντάμε και το ξεχωριστό ντουέτο του με την Ελένη Βιτάλη στη σύνθεση του Τάκη Σούκα «Ξενιτιά μου». Δυνατά ζεϊμπέκικα, ρυθμικά χορευτικά κομμάτια, αλλά και κάποιες μπαλάντες συνθέτουν το υλικό του δίσκου, που υπογράφουν αρκετοί συνθέτες και στιχουργοί. Από τα πιο αξιόλογα κομμάτια το τραγούδι «Σεβάς Χανούμ» των Παντελή Θαλασσινού και Ηλία Κατσούλη.


Τριάντα εννέα τραγούδια, που έχουν συνδεθεί με το όνομα του Νίκου Πορτοκάλογλου, τόσο από την εποχή των «Φατμέ» όσο και από τα χρόνια της προσωπικής του πορείας που ακολούθησαν και από τις συνεργασίες του με πολλούς ερμηνευτές συνθέτουν το υλικό του διπλού δίσκου «Υπάρχει λόγος σοβαρός» (ΕΜΙ). Ο πρώτος δίσκος συγκεντρώνει ηχογραφήσεις των «Φατμέ» σε τραγούδια του Ν. Πορτοκάλογλου, ενώ στον δεύτερο ακούγονται κομμάτια από τις συνεργασίες του συγκροτήματος και στη συνέχεια του συνθέτη - τραγουδοποιού με γνωστές φωνές του ελληνικού τραγουδιού (Αλεξίου, Βιτάλη, Κανά, Χ. και Π Κατσιμίχα, Μάνου, Μητροπάνος, Μουτσάτσου, Σαββόπουλος, Τσαλιγοπούλου), καθώς και τραγούδια της προσωπικής του πορείας. Ξεχωριστή στιγμή η διασκευή των «Φατμέ» και η απόδοση του Ν. Πορτοκάλογλου στο «Είδα τα μάτια σου κλαμμένα» του Ακη Πάνου, που αν και ηχογραφήθηκε το 1988, παρέμενε ανέκδοτο.

Δεκαπέντε από τις ωραιότερες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, διασκευασμένες για δύο κιθάρες από τον Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη, περιλαμβάνονται στο δίσκο «Cafe de l' art - Vol.III» (Eros). Στον ήχο της κιθάρας εναποτίθεται η μουσική μυσταγωγία των δύο δημιουργών, μέσα από την παρουσία εξαίρετων συνθέσεών τους, όπως η «Περιμπανού», «Η Μαριάνθη των ανέμων», οι «Χαρταετοί», «Δακρυσμένα μάτια» κ.ά. Στο δίσκο συμμετέχουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που ερμηνεύει τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», σε ποίηση Ν. Γκάτσου και η Ηρώ με το τραγούδι «Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα» σε ποίηση Οδ. Ελύτη.


Σαράντα πέντε τραγούδια σε ζωντανή ηχογράφηση περιλαμβάνονται στο διπλό CD του Μανώλη Μητσιά, με τίτλο τα «Μεγάλα Τραγούδια» (Legend). Ο αγαπημένος ερμηνευτής με γνήσια λαϊκή φωνή και με σεβασμό καταθέτει τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μούτση, Σπανού, Μικρούτσικου, Λοΐζου, Κραουνάκη, αλλά και Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Πάνου και άλλων δημιουργών που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό τραγούδι.

Τρεις μουσικοί με πάθος για τα κρουστά, ο Βαγγέλης Καρίπης, ο Ανδρέας Παπάς και ο Πέτρος Κούρτης απαρτίζουν το συγκρότημα «Κρόταλα», που πριν λίγες μέρες κατέθεσε την πρώτη του δισκογραφική δουλιά, με τίτλο την επωνυμία του σχήματος (παραγωγή e-terra music). Το πάθος τους για τη μουσική και ο σεβασμός τους στην ελληνική μουσική παράδοση και όχι μόνο, μετουσιώνονται σε ένα εξαίρετο άλμπουμ, που διακρίνεται από μεγάλη εσωτερική δύναμη και ομορφιά. Ενα γεμάτο εικόνες μουσικό ταξίδι, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, που πηγάζει από τους γήινους ήχους της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής παράδοσης και σκορπά συγκινήσεις σε όσους επιμένουν ν' αναζητούν την αλήθεια στην αντίπερα «όχθη».

Σ' ένα μελωδικό «οδοιπορικό» σε γωνιές της Μεσογείου προσκαλεί η Εμίλια Οτταβιάνο μέσα από το δίσκο της «La donna e la luna» («Η γυναίκα και το φεγγάρι»), που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τη «ΛΥΡΑ». Περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια, τα περισσότερα παραδοσιακά, από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σε ενορχήστρωση του Κώστα Βόμβολου. Ντουέτο μαζί με την Εμίλια τραγουδούν οι Χρήστος Θηβαίος, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Παρίσης και Δώρος Δημοσθένους.



Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ