Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κίνδυνος ποδηγέτησης των δημοσίων υπαλλήλων

Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Ενα νέο όργανο, τον «Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης», που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να στραφεί ενάντια στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, θεσμοθετεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πρόσχημα της κυβέρνησης για τη θέσπισή του είναι η «πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο» και όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης ο «Επιθεωρητής» θα λειτουργεί στα πρότυπα του «Συνηγόρου του Πολίτη». Ομως δε θα είναι «Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή», αλλά θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με πενταετή θητεία. Με το ίδιο νομοσχέδιο «αναβαθμίζεται» και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά στο δημόσιο είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Και αυτό γιατί όπως έχει φανεί και από τη μέχρι σήμερα εμπειρία οι διάφορες υπηρεσίες κυνηγούν τους μικρούς, ενώ για την πραγματική διαφθορά και τους μεγάλους υπάρχουν τα διάφορα παράθυρα για τα μεγάλα έργα και τις προμήθειες.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο δίνονται στο «Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης», τα μέλη του οποίου ορίζονται από την κυβέρνηση, καινούριες αρμοδιότητες ακόμα και ανακριτικές, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση ακόμα και στα ατομικά δικαιώματα των υπαλλήλων. Ολα αυτά, είπε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την ασφυκτική ποδηγέτηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ερχονται δε τέτοιες διατάξεις σε μία περίοδο που ενισχύονται ποικιλοτρόπως οι διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των πολιτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκαστος εφ' ω ετάχθη»...(27/7/2011)
Εντείνει την αστυνόμευση των δημοσίων υπαλλήλων(6/3/2003)
Αυταρχικές ανατροπές με όχημα τη διαφθορά(17/5/2002)
Νομοσχέδιο για την κανονιστική μεταρρύθμιση(29/8/2001)
«Ναι» επί της αρχής απ' το ΠΑΣΟΚ(17/1/2001)
Βαθύτερα τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης(21/3/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org