Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Επαφή» με τον Μάνο

Ηταν σαν σήμερα, 23 του Οκτώβρη, του 1925, όταν στην Ξάνθη, γεννιόταν ο «μεγάλος ερωτικός» της ελληνικής μουσικής, ο Μάνος Χατζιδάκις. Σήμερα, ημέρα των γενεθλίων του, ένα γεγονός μάς φέρνει πιο κοντά στη ζωή, το ακριβό έργο του και την προσωπικότητα του αξέχαστου δημιουργού, καθώς ανοίγει επίσημα η «πύλη» της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο. www.manoshadjidakis.gr είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση που προσφέρει τη δυνατότητα ενός γοητευτικού και συνάμα χρήσιμου «ταξιδιού» στο δημιουργικό του κόσμο, μέσα από την επαφή με ένα υλικό, ανέκδοτο και μη, κυρίως από το προσωπικό του αρχείο, που ταξινομήθηκε με την επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι. «Μετά από τρία χρόνια επίμονης, κοπιαστικής προετοιμασίας», ανέφερε κατά τη χτεσινή παρουσίαση, ο Γ. Χατζιδάκις, «ετοιμάσαμε μια ιστοσελίδα όχι ακαδημαϊκή, αλλά ένα είδος βιβλίου, ένα ψηφιακό ντοκουμέντο που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να είναι σε συνεχή "επικοινωνία" με τον συνθέτη». Στον «πολίτη Μ. Χατζιδάκι» αναφέρθηκε ο Φώτης Απέργης, σκιαγραφώντας τα «άσβηστα ίχνη μιας προσωπικότητας που έδωσε ποιητικό σχήμα σε μιαν άλλη Ελλάδα, που τη χώριζαν βέβαια βαθύτερες διαφορές, αλλά και την ένωναν βαθύτερα αισθήματα και υψηλότερες ελπίδες».

Μπαίνοντας στη δίγλωσση (ελληνόφωνη και αγγλόφωνη) επίσημη ιστοσελίδα του Μ. Χατζιδάκι, η υπογραφή του μαζί με τις πρώτες νότες από το «Χαμόγελο της Τζοκόντα», καθώς και η νεανική του μορφή καλωσορίζουν τον επισκέπτη, που έχει τις εξής επιλογές:

Βιογραφία (ένα δικό του σημείωμά του σε πρώτο πρόσωπο και μια εκτενέστερη βιογραφία). Εργογραφία (αποτελείται από 12 ενότητες και σε αυτήν περιλαμβάνεται όχι μόνο το εκδοθέν έργο του, αλλά και το ανέκδοτο, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται. Εδώ παρατίθεται για πρώτη φορά ολόκληρη η ιστορική ομιλία του για το ρεμπέτικο τραγούδι-1949). Δισκογραφία (τρεις ενότητες: προσωπική, παραγωγές, τραγούδια 45 και 78 στροφών). Ντοκουμέντα (αποτελείται από 7 περιόδους, με ανέκδοτες παρτιτούρες, χειρόγραφα, φωτογραφίες και με σπάνια ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα όπως μια εκπομπή του στον «902 Αριστερά στα FM»). Ο πολίτης Χατζιδάκις (άρθρο του Φ. Απέργη βασισμένο σε κείμενα του συνθέτη, ανέκδοτες επιστολές, μαρτυρίες, συνεντεύξεις που παρουσιάζει τον ενεργό πολίτη και την παρέμβασή του στα κοινά). Επίσης, υπάρχουν οι επιλογές: Αναζήτηση, Επικοινωνία, Νέα, Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, Σείριος. Για το site εργάστηκαν οι: Γ. Δαμιανός, Μ. Λοΐζου, Τ. Δασκαλάκη, Π. Παράσχης, Γ. Τσάμπρας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ