Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας για την οικονομία στην ΟΝΕ;

Το «Σύμφωνο σταθερότητας για την οικονομία» είναι μέρος της Συνθήκης του Αμστερνταμ και προσδιορίζει το πλαίσιο των υποχρεώσεων των κρατών - μελών της «ζώνης του ΕΥΡΩ». Υπενθυμίζουμε ότι τη «ζώνη του ΕΥΡΩ» συγκροτούν τα κράτη - μέλη, τα οποία έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και συμμετέχουν στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Στο στάδιο αυτό, που άρχισε την 1η Γενάρη 1999, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η διαμόρφωση και η κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ΕΥΡΩ.

Στη «ζώνη του ΕΥΡΩ» συμμετέχουν σήμερα τα 11 απ' τα 15 κράτη - μέλη. Εκτός της «ζώνης» βρίσκονται η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Ελλάδα. Από τις χώρες αυτές μόνον η Ελλάδα (δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση) ήθελε να συμμετέχει, αλλά δεν μπορούσε, γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οι άλλες τρεις χώρες, για διαφορετικό λόγο η κάθε μία, δεν ήθελαν να συμμετέχουν στη «ζώνη του ΕΥΡΩ». Τώρα, λοιπόν, και μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων, η Ελλάδα θα είναι το 12ο μέλος της «ζώνης του ΕΥΡΩ».

***

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας της οικονομίας» είναι ένα γερμανικής έμπνευσης και κατασκευής σχέδιο με στόχο τη «διατηρησιμότητα» των οικονομικών δεικτών στα επίπεδα που καθορίζονταν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με αυτό τα κράτη - μέλη στη «ζώνη του ΕΥΡΩ» οφείλουν να συνεχίσουν την ίδια μισθολογική πολιτική της λιτότητας αφού η διατήρηση του πληθωρισμού στα σημερινά επίπεδα παραμένει ο κύριος στόχος. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ορίζεται ακόμη ότι σταθερή επιδίωξη των κρατών - μελών θα είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων και του εξωτερικού χρέους. Σχετικά μ' αυτό υπάρχει στο Σύμφωνο μια πρωτοφανής διάταξη, η οποία ορίζει ότι αν κάποιο κράτος - μέλος πετύχει μια χρονιά πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του δε θα μπορεί να το διαθέσει για άσκηση κοινωνικής πολιτικής! Με λίγα λόγια το Σύμφωνο απαγορεύει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αφού το όποιο πλεόνασμα θα πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρέους.

***

Τέλος, το Σύμφωνο Σταθερότητας για την οικονομία, για να πετύχει την απόλυτη προσαρμογή των κρατών - μελών, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών οικονομικού χαρακτήρα στα κράτη που θα αποκλίνουν από τους κοινούς στόχους και την κοινή οικονομική πολιτική. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά, ενώ ορίζεται ότι αυτά που θα πληρώνουν τα κράτη - παραβάτες θα τα εισπράττουν τα «νομιμόφρονα» κράτη - μέλη.

Εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί η κυβερνητική προπαγάνδα, όσο και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την ΟΝΕ, κρύβουν απ' τον ελληνικό λαό την ύπαρξη του Συμφώνου Σταθερότητας για την οικονομία. Το περιεχόμενό του αποκαλύπτει το ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» μετά την ένταξη στην ΟΝΕ και τη συμμετοχή στη ζώνη του ΕΥΡΩ, ποια θα είναι η μετα-ΟΝΕ εποχή, όπως την ονομάζει ο πρωθυπουργός, και για την οποία κήρυξε τις πρόωρες εκλογές για τις 9 Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροποποιήσεις κανονισμών για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ(2000-05-31 00:00:00.0)
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για όλα»(2000-05-18 00:00:00.0)
Η ένταση της εκμετάλλευσης, μόνιμος στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης(2000-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-12-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-10-22 00:00:00.0)
Εντός, εκτός και επί τα αυτά(1998-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ