Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πάει κι αυτό...

Οι τελευταίες στιγμές ρομαντισμού που απέμειναν στη σημαδεμένη μας ζωή χάθηκαν κι αυτές.

Χρόνια και χρόνια περασμένα. Μεγαλώσαμε. Κάποιοι από μας ίσως και να γέρασαν ακόμα. Ν' άλλαξαν συνήθειες και νοοτροπίες. Κάποιοι από μας ξέχασαν τα περασμένα κι άλλαξαν ιδέες. Κάποιοι άλλοι καβάλησαν καλάμι και ψήλωσε η μύτη τους, κάποιοι πέσανε σε φτώχεια που δεν ήθελαν να δείξουν. Κάποιοι έφυγαν πρόωρα από τούτη τη ζωή. Και κάποιοι άλλοι - οι περισσότεροι - αλλάξαμε πόλεις, συνοικίες και γειτονιές.

Κάτι όμως δεν αλλάξαμε - και δεν τον αλλάξαμε επίτηδες - και δεν το αλλάξαμε γιατί ήταν κομβικό σημείο αναφοράς. Ηταν σαν να 'παιρνες μια γομολάστιχα και να 'σβηνες τα πάντα, ρίζες και παραδόσεις. Ηταν σα να έκανες κατάθεση ψυχής. Σαν να άλλαζες τις οσμές και τα χρώματα που πλάστηκαν και μεγάλωσαν στους ίδιους χώρους που πρωτοαντίκρισες τη ζωή. Δε μεταφέραμε τα εκλογικά μας δικαιώματα. Γιατί έτσι μας άρεσε.

Ψηφίζαμε και ψηφίζουμε - μέχρι προχτές - στην ίδια ενορία, στο ίδιο πάντα σχολείο, στα ίδια πάντα εκλογικά τμήματα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί κάθε 4 χρόνια μας δινόταν η ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε! Ανταμώναμε τους παλιούς μας γνωστούς, τους παλιούς γείτονες, τους παλιούς συμμαθητές, τους παιδικούς μας φίλους. Ανταμώναμε ανασκαλεύοντας μνήμες παλιές και νοσταλγίες... Θύμησες μιας ζωής περασμένης που μας σημάδεψε παντοτινά.

Θυμάμαι μια παλιά γειτόνισσα από το συνοικισμό, την Χρυσούλα της κυρα - Μάχης που μένει τώρα στη Λάρισα. Ερχότανε πάντα την ημέρα των εκλογών, μ' όλα τα φρουφρού, τα στολίδια και τα αρώματά της και την έστηνε έξω από το εκλογικό κέντρο από τις 7 το πρωί μέχρι την ώρα που έκλειναν οι κάλπες, να συναντήσει παλιούς γνώριμους και φίλους, να συναντήσει την ίδια την χαμένη παιδική ζωή της. Αγκαλιές, φιλιά, συγκινήσεις και κουβέντες ατέλειωτες.

Φορτωθήκαμε κάποιες δεκαετίες Χρυσούλα... Γερνάμε όλοι σιγά σιγά και μεθοδικά, όμως στα αγαπημένα πρόσωπα των παλιών παιδικών χρόνων, με μιας έσβηναν όλες οι ρυτίδες και φεγγοβολούσαν ξέγνοιαστα χαρούμενα και νεανικά πρόσωπα, λαμπερά μάτια και κατάμαυρα μαλλιά. «Είσαι μια χαρά... Μέρα δεν πέρασε από πάνω σου...». Ετσι μας φαινότανε όταν άρχιζαν εκείνα τα ατελείωτα για «θυμήσου αυτό, για θυμήσου τ' άλλο».

Μέσα από τέτοιες πυρπολημένες συναντήσεις των ατέλειωτων «θυμήσου» σε στιγμές ευφροσύνης και ψυχικής ανάτασης γεννήθηκε και σε μένα για πρώτη φορά η ιδέα της δημιουργίας του «Συνοικισμού Χαροκόπου».

Τώρα δεν απόμεινε τίποτα απ' όλα αυτά. Τώρα μας έστειλαν - μας εξανάγκασαν - να ψηφίσουμε αλλού. Ετσι θέλανε, έτσι χωρίς να μας ρωτήσουν. Τώρα η Χρυσούλα χάθηκε για πάντα. Τώρα κόπηκε για πάντα ο ομφάλιος λώρος που μας έδενε με την παλιά μας γειτονιά. Τώρα χάθηκε κι έσβησε ο τελευταίος ρομαντισμός. Αλλού στείλανε εμένα να ψηφίσω, αλλού τις αδελφές μου, αλλού τους συγγενείς, αλλού τους παιδικούς φίλους. Τώρα ξένος ανάμεσα σε ξένους. Τώρα ούτε ένας φίλος, ένας γνώριμος, ένα βλέμμα αίγλης παλιάς. Για το καλό μου και την ευκολία μου. Ετσι είπαν..!

Χάθηκαν οι στιγμές που μας έδεναν με το παρελθόν και τις αναμνήσεις. Χάθηκαν στη ζούγκλα μιας ξένης κι απόμακρης μεγαλούπολης όπως έγινε τώρα η Καλλιθέα.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ