Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να συνεχιστεί και διευρυνθεί η συσπείρωση

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή, με τη διεξαγωγή του β΄ γύρου, όπου δεν υπήρξε εκλογή από τον πρώτο. Ηδη οι κομμουνιστές και οι άλλοι ριζοσπάστες, αριστεροί, που συγκρότησαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα μετράνε ως ένα το κρατούμενο τη σημαντική συσπείρωση δυνάμεων, που δημιουργήθηκε και αυτή είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Πέρα από την αποτίμηση του αποτελέσματος, που θα ολοκληρωθεί και με την εκλογή σε δύο μέρες, οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, καταγράφονται ως ένας μαχητικός πόλος, που ο ρόλος του δεν τελειώνει με την αυλαία των εκλογών. Και βέβαια, αυτό δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο, παρά στο γεγονός ότι η συνεργασία αυτή δεν έγινε με κριτήρια τα ...«κουκιά», αλλά την προγραμματική συμφωνία που «πατάει» στις στέρεες βάσεις των κοινών αγώνων που αναπτύχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με αυτή την έννοια, η συσπείρωση αυτή είναι η αυτονόητη συνέχεια και η έκφραση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινής δράσης στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στους αγώνες για Παιδεία, Υγεία και σε όλους τους τομείς. Οπως τονίζει η πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα αποτελέσματα του α΄ γύρου, στη συνεργασία αυτή «προβλήθηκε το νέο στοιχείο που πρέπει να ωριμάσει και να κυριαρχήσει στη ζωή του τόπου, δηλαδή η αναγκαιότητα αντιπαράθεσης και συσπείρωσης στη βάση των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών, ανάμεσα στην πολιτική που συμφέρει την ολιγαρχία του πλούτου, τις επιλογές της ΟΝΕ και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων από τη μια και στην πολιτική που συμφέρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου».

Οι κομμουνιστές, όπου δίνεται η μάχη του β΄ γύρου, χρειάζεται να επιμείνουν στη συζήτηση με τους εργαζόμενους χωρίς ταμπέλες και διαχωρισμούς και να τους καλέσουν να δώσουν δύναμη στην πάλη τους με την εκλογή αγωνιστών δημάρχων. Οπου η διεκδίκηση είναι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΝΔ, να στείλουν μήνυμα καταδίκης (με άκυρο, λευκό) στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή τους, να μην μπουν στο ψευτοδίλημμα του λιγότερου κακού. Στη συζήτηση πρέπει να μπαίνει το κύριο. Να γίνει ένα ακόμα βήμα για τη χειραφέτηση λαϊκών συνειδήσεων. Να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που συνθλίθουν τις λαϊκές εργατικές οικογένειες. Και αυτό το βήμα αναμφισβήτητα έγινε στον α΄ γύρο και μπορεί να συνεχιστεί στο δεύτερο.

Ετσι και αλλιώς, από τη Δευτέρα έρχονται νέα, ακόμη πιο σκληρά, μέτρα και νέα αφαίμαξη στην τσέπη των εργαζομένων. Οι κομμουνιστές θα μπουν μπροστά στους αγώνες που έρχονται, προβάλλοντας με μεγαλύτερη ένταση τη δική τους ενωτική λογική της κοινής δράσης των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών. Μια δράση όμως που δε θα είναι για το «θεαθήναι», αλλά σαφώς οριοθετημένη από τις λογικές της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης, των κεντροαριστερών σεναρίων και του συμβιβασμού.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ