Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειραφέτηση κι απ' τους δυο

Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, ο δεύτερος γύρος της εκλογικής μάχης μοιάζει όλο και περισσότερο με διαγωνισμό για σκυλάδικα, όπου χαμένος δεν είναι ο τύπος με το μικρόφωνο, αλλά το «πόπολο», που, όχι μόνο πληρώνει χρυσά τα σκουπίδια, αλλά και διαμορφώνει συνείδηση ότι η αλλαγή στη ζωή του ταυτίζεται με την τύχη που θα έχει το πρώτο σκυλί στην πίστα. Χτες «έφτασε στα ύψη η αντιπαράθεση», διαλαλούσαν «τα ράδια». Και σαν σκαμπίλι - στα μυαλά όσων επιμένουν να χρησιμοποιούν το νου τους - ακολουθούσε η εκφώνηση του περιεχομένου της αντιπαράθεσης: Μια διαφήμιση με αυτοκίνητα, που του ενός του «άρεσε αφού προκάλεσε - συζητήθηκε», την άλλη την «πρόσβαλε σαν γυναίκα» και του τρίτου δεν του ταίριαζε «αισθητικά»! Ποια πολιτική αντιπαράθεση, ποια οικονομικά - ταξικά συμφέροντα που συγκρούονται, ποιοι ψηφοφόροι που διεκδικούν και εκλογικά το ταξικό τους δίκιο... Αυτοί που κινούν τα νήματα όλο το 24ωρο μέσα από τα αστικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκτινάξει σε τέτοια ύψη την επιστήμη της χειραγώγησης, που δεν παίζονται με τίποτα, όσο τους επιτρέπεται να καθορίζουν και το γήπεδο και τους κανόνες. Το πρόβλημα, λοιπόν, παραμένει η χειραφέτηση.

Πολύ χαρακτηριστικά η ΚΕ του ΚΚΕ, στις πρώτες εκτιμήσεις της για την εκλογική μάχη, αφού αναφέρεται στη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράστηκε μέσα από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τονίζει: «Καταγράφεται το μεγάλο πρόβλημα ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν οδηγεί αυτόματα σε μαζικές ριζοσπαστικές ανακατατάξεις στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων». Και εντοπίζει τον κίνδυνο, ενόψει και εθνικών εκλογών, να «επιχειρηθεί ακόμα πιο οξυμένη δικομματική πόλωση και πολιτική αναχωμάτων, με στόχο την προώθηση των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών πολιτικών σεναρίων, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η σημερινή πολιτική».

Το ΚΚΕ, δίνοντας μια σκληρή μάχη, καταγράφει ήδη θετικά αποτελέσματα και από την επιμονή του στο κρίσιμο ζήτημα της χειραφέτησης των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η διαπίστωση δεν οδηγεί ούτε σε πανηγυρισμούς, ούτε σε εφησυχασμό. Αντίθετα, χρεώνει - προβάλλει την ανάγκη για «ακόμα πιο σκληρούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ακόμα μεγαλύτερη δράση της ριζοσπαστικής πρωτοπορίας, με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και την πολιτική που ακολουθείται στα πλαίσια της διεθνούς ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων». Η χρέωση δεν αφορά κάποιο αόριστο αύριο. Εχει και άμεσο στόχο καθώς: Μπροστά στην αναμέτρηση για το δεύτερο γύρο, την Κυριακή, οι δυνάμεις του δικομματισμού αντιμετωπίζουν τις ριζοσπαστικές δυνάμεις σαν διαιτητή που καλείται να αποφασίσει για το ποιος από τους δυο θα κερδίσει. Απαντώντας κατηγορηματικά όχι σε έναν τέτοιο ρόλο - κομπάρσου και θύματος, ταυτόχρονα προβάλλουμε σαν μόνη επιλογή τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, όπου αυτά συμμετέχουν στην αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση, κέρδος για το λαό θα είναι, ο δικομματισμός και οι δυνάμεις που λειτουργούν σ' αυτόν σαν αναχώματα, να βγουν όσο πιο βαριά τραυματισμένες απ' αυτήν τη μάχη. Είναι πράγματι μία επένδυση για το αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ