Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδικαιολόγητες απορίες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Γιατί παραξενεύεται η «Αυγή», που το ΚΚΕ τηρεί και εφαρμόζει με συνέπεια όσα έχει πει εδώ κι ενάμιση χρόνο, σχετικά με τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης και την ενιαία στάση του στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο; Γιατί παραξενεύεται, που το ΚΚΕ εκτιμά ως δίγλωσση και τρίγλωσση την πολιτική και τακτική του ΣΥΝ και ως δεκανίκι της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής της πολιτικής και, επομένως, προτείνει στους ψηφοφόρους να την καταδικάσουν κι αυτή στο δεύτερο γύρο; Τα ίδια δεν έλεγε το ΚΚΕ και πριν από τον πρώτο γύρο; Μήπως άλλαξε τίποτε ανάμεσα στις δύο Κυριακές; `Η, μήπως, δεν αποδείχτηκε στην πράξη η βοήθεια, που έδωσε ο ΣΥΝ, στον εγκλωβισμό λαϊκών μαζών στο δικομματικό νεοφιλελευθερισμό; Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η πλατιά συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ στις μισές περίπου νομαρχίες και σε εκατοντάδες δήμους, σε όλη τη χώρα; Πώς, αλλιώς, μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και η σημερινή στάση της ηγεσίας του, περί «ψήφου κατά συνείδησης» στο δεύτερο γύρο των εκλογών;

Ας αφήσει, λοιπόν, τα κουτοπόνηρα, περί απομονωτισμού, αποτυχίας, κλπ., κλπ., η «Αυγή». Κι αν θέλει να δει τα αποτελέσματα της προαναφερόμενης πολύγλωσσης πολιτικής, ας ρίξει μια ματιά στο Βύρωνα, όπου ο υποστηριζόμενος από το ΣΥΝ συνδυασμός καλεί σε ψήφο κατά συνείδηση, ανάμεσα στο Ν. Ρογκάκο (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση) και στο Ν. Χαρδαλιά (ΝΔ).

... και νέο ρεκόρ κατάντιας

Ολες οι εφημερίδες έγραψαν και πρόβαλαν τα όσα διοχέτευσε ο Κ. Λαλιώτης, περί «ανίερων συμμαχιών και συναλλαγών του ΚΚΕ με τη ΝΔ». Μόνο δυο, όμως, δεν κράτησαν μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις απ' αυτά και έκαναν ουσιαστικά αποδεκτή την προβοκάτσια, που εξαπόλυσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Η μία είναι η «Αυριανή», για την οποία γράφουμε σε άλλο σχόλιο. Η άλλη είναι η «Αυγή», η οποία στη χτεσινή πρώτη της σελίδα γράφει: «Το ΚΚΕ χαρακτήρισε ως προβοκάτσια τις πληροφορίες, ότι έχει κάνει υπόγεια συνεννόηση με τη ΝΔ σε αρκετές μεγάλες πόλεις. Κυριακή κοντή γιορτή!».

Θαυμάστε τους..! Οι «φόβοι του Κ. Λαλιώτη, περί ενδεχομένων υπόγειων συναλλαγών...», όπως έγραψαν ακόμη και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες («Νέα», «Ελευθεροτυπία», κλπ.), έγιναν «πληροφορίες», τις οποίες η «Αυγή» θεωρεί τόσο βάσιμες, που προεξοφλεί και την απόδειξή τους, με το αποτέλεσμα της Κυριακής!

Λυπούμαστε πραγματικά, για την κατάντια της «Αυγής» και του ΣΥΝ. Οπως και να το κάνεις, ο ρόλος του δεκανικιού στις προβοκάτσιες του Λαλιώτη αποτελεί ένα νέο ρεκόρ κατάπτωσης.

Αθλιες μέθοδοι και φαιά προπαγάνδα

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία. Αλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά. Τις προάλλες, ο Κ. Λαλιώτης «ανακάλυψε» το «ενδεχόμενο υπόγειων συναλλαγών μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ» και, βέβαια, διοχέτευσε τους αντίστοιχους «φόβους του» στις εφημερίδες και στα άλλα ΜΜΕ. Και χτες, η «Αυριανή» -γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι... - ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα και κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ κατάντησε η Παπαρήγα» και δεύτερο θέμα, πάλι στην πρώτη της σελίδα, το προβοκατόρικο πυροτέχνημα του Τράπαλη στη Νίκαια, για το οποίο έγραψε από προχτές ο «Ριζοσπάστης».

Ολα τα χρώματα μπορούν να εκφραστούν στις κάλπες, εκτός του μαύρου και του γκρίζου, έλεγε ο Κ. Λαλιώτης, πριν από τον πρώτο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Αραγε, εξακολουθεί να το λέει ακόμη..;

Μπράβο πρόεδρε..!

Αγωγή κατέθεσε η ΠΑΣΚΕ σε βάρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μεταξύ άλλων ζητά... να σταματήσουν οι εγγραφές νέων μελών στο Συνδικάτο.

Οι αθεόφοβοι, κατά τ' άλλα, είναι υπέρ της συμμετοχής των εργαζομένων στα Σωματεία τους και, μάλιστα, υποτίθεται πως κάνουν και αγώνα για τη μαζικοποίηση των τελευταίων και την αντιστροφή των παρατηρούμενων αρνητικών τάσεων.

Θυμίζουμε ότι επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και απαιτεί να μη δυναμώσουν με νέες εγγραφές τα Συνδικάτα!!

Μπράβο πρόεδρε..!

Θεραπαινίδες της αλλοτρίωσης

Στα όρια της πρόκλησης κινείται για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Η τελευταία πρωτοβουλία της αφορά στη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τον «κοινωνικό διάλογο στη νέα οικονομία», το οποίο θα κληθεί να εξετάσει τις επιπτώσεις της νέας οικονομίας στον ...κοινωνικό διάλογο.

Τι μπορεί να σχολιάσει κανείς, απέναντι σε μια τέτοια ενέργεια από έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία όποτε έχουν εμπλέξει σε διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου την ΟΤΟΕ μόνο προβλήματα έχουν δημιουργήσει στους τραπεζοϋπαλλήλους;

Δεν επιβεβαιώνεται μόνον η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής της πλειοψηφίας απέναντι στις αξιώσεις των εργοδοτών. Ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο κρίσιμη για τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, σε μια περίοδο που δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε ένα λεπτό, ούτε ένας εργαζόμενος από την προσπάθεια αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός παίρνει τη φυσική του θέση απέναντι στους εργαζόμενους. Δίνει απλόχερη τη συμβολή στην πολύμορφα προωθούμενη ταξική αλλοτρίωση της εργατικής τάξης.

Να συνεχιστεί και διευρυνθεί η συσπείρωση

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή, με τη διεξαγωγή του β΄ γύρου, όπου δεν υπήρξε εκλογή από τον πρώτο. Ηδη οι κομμουνιστές και οι άλλοι ριζοσπάστες, αριστεροί, που συγκρότησαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα μετράνε ως ένα το κρατούμενο τη σημαντική συσπείρωση δυνάμεων, που δημιουργήθηκε και αυτή είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Πέρα από την αποτίμηση του αποτελέσματος, που θα ολοκληρωθεί και με την εκλογή σε δύο μέρες, οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, καταγράφονται ως ένας μαχητικός πόλος, που ο ρόλος του δεν τελειώνει με την αυλαία των εκλογών. Και βέβαια, αυτό δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο, παρά στο γεγονός ότι η συνεργασία αυτή δεν έγινε με κριτήρια τα ...«κουκιά», αλλά την προγραμματική συμφωνία που «πατάει» στις στέρεες βάσεις των κοινών αγώνων που αναπτύχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με αυτή την έννοια, η συσπείρωση αυτή είναι η αυτονόητη συνέχεια και η έκφραση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινής δράσης στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στους αγώνες για Παιδεία, Υγεία και σε όλους τους τομείς. Οπως τονίζει η πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα αποτελέσματα του α΄ γύρου, στη συνεργασία αυτή «προβλήθηκε το νέο στοιχείο που πρέπει να ωριμάσει και να κυριαρχήσει στη ζωή του τόπου, δηλαδή η αναγκαιότητα αντιπαράθεσης και συσπείρωσης στη βάση των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών, ανάμεσα στην πολιτική που συμφέρει την ολιγαρχία του πλούτου, τις επιλογές της ΟΝΕ και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων από τη μια και στην πολιτική που συμφέρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου».

Οι κομμουνιστές, όπου δίνεται η μάχη του β΄ γύρου, χρειάζεται να επιμείνουν στη συζήτηση με τους εργαζόμενους χωρίς ταμπέλες και διαχωρισμούς και να τους καλέσουν να δώσουν δύναμη στην πάλη τους με την εκλογή αγωνιστών δημάρχων. Οπου η διεκδίκηση είναι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΝΔ, να στείλουν μήνυμα καταδίκης (με άκυρο, λευκό) στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή τους, να μην μπουν στο ψευτοδίλημμα του λιγότερου κακού. Στη συζήτηση πρέπει να μπαίνει το κύριο. Να γίνει ένα ακόμα βήμα για τη χειραφέτηση λαϊκών συνειδήσεων. Να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που συνθλίθουν τις λαϊκές εργατικές οικογένειες. Και αυτό το βήμα αναμφισβήτητα έγινε στον α΄ γύρο και μπορεί να συνεχιστεί στο δεύτερο.

Ετσι και αλλιώς, από τη Δευτέρα έρχονται νέα, ακόμη πιο σκληρά, μέτρα και νέα αφαίμαξη στην τσέπη των εργαζομένων. Οι κομμουνιστές θα μπουν μπροστά στους αγώνες που έρχονται, προβάλλοντας με μεγαλύτερη ένταση τη δική τους ενωτική λογική της κοινής δράσης των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών. Μια δράση όμως που δε θα είναι για το «θεαθήναι», αλλά σαφώς οριοθετημένη από τις λογικές της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης, των κεντροαριστερών σεναρίων και του συμβιβασμού.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Πολιτικός πολιτισμός»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α ΜΑΛΙΣΤΑ. Μετά από ένα μήνα αντεγκλήσεων, παιγνίδια παρασκηνίου, πρακτικές εντυπωσιασμού, σκανδαλολογίας και λοιπών μεθοδεύσεων, ο Πρωτόπαππας κι ο Ρουσόπουλος θυμήθηκαν τον πολιτισμό και συγκεκριμένα τον «πολιτικό πολιτισμό».

Επ' αυτού ο τελευταίος τσακωμός τους με δηλώσεις αμφοτέρων περί αμφισβήτησης ήθους, ευγένειας και νοοτροπίας. Φυσικά η κόντρα δηλώσεων βρήκε περίοπτη θέση στα δελτία ειδήσεων.

Εχουν σκεφθεί άραγε και οι δυο πως ο «πολιτικός πολιτισμός» έχει να κάνει και με τις πολιτικές προθέσεις και με τους πολιτικούς στόχους που πρεσβεύεις; Γιατί όταν προσπαθείς να υφαρπάξεις ψήφους αντιμετωπίζοντας τους πολίτες ως «αντικείμενα», όσο ευγενικά και να το κάνεις, είσαι «απολίτιστος».

Αλλωστε πίσω από το μειλίχιο ύφος και του Πρωτόπαπα και του Ρουσόπουλου, διαπιστώσαμε για μια ακόμα προεκλογική περίοδο ότι βρίσκονται μηχανισμοί ρουσφετιών και διαφόρων άλλων πιέσεων που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον.

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης χθες από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, που διαπίστωσε ότι οι αγρότες είναι σε «δεινή θέση» μια και το ΠΑΣΟΚ έχασε τις μάχες στα κοινοτικά όργανα!

Μόνο το πώς θα γίνει να βγάλει τους αγρότες από τη δεινή αυτή θέση, συμφωνώντας με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, δε μας εξήγησε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία καλύτερο διαπραγματευτή της καταστροφής των αγροτών από το ΠΑΣΟΚ, είναι μια εκτίμηση. Το ότι οι αγρότες πλήττονται όμως είναι μια πραγματικότητα και σίγουρα ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τη Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει.

ΜΕΧΡΙ κι ο Ρομάνο Πρόντι με δηλώσεις του στη Λε Μοντ βρίσκει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης που έχει σαν ευαγγέλιο η κυβέρνηση, «ανελαστικό» και «ανόητο» προτείνοντας μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας, άσχετα το σε ποια κατεύθυνση εννοεί.

Μόνο οι δικοί μας ευρωλάγνοι κάθε χρώματος, δε βλέπουν στην όλη υπόθεση κανέναν καταναγκασμό και ασφυκτικά πλαίσια στην ελληνική οικονομία...

Ας κάνουν τη δική τους επιλογή

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ουσιαστικά το ερώτημα είναι αν πας με τη ΝΔ ή αν πας με το ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν, δεν μπαίνουμε σ' αυτό το δίλημμα. Οι πολίτες ξέρουν να αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν. Δε λέμε: Τραβάτε σπίτι σας και γυρίστε την πλάτη. Δε λέμε υπέρ του ενός, δε λέμε υπέρ του άλλου». Είναι τα ακριβή λόγια του Ν. Κωνσταντόπουλου, από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπως τα γράφει η χθεσινή «Αυγή» και τα οποία, υποτίθεται πως εξηγούν τη στάση του ΣΥΝ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Επομένως, τρία πράγματα κάνει ο ΣΥΝ: Πρώτον, δεν μπαίνει στο δίλημμα, να επιλέξει και να προτείνει τον έναν από τους δύο «μονομάχους» του δικομματισμού. Δεύτερον, εμμέσως πλην σαφώς, αποκλείει την καταδίκη και των δύο, αφού καλεί τους εργαζόμενους, να μην τους γυρίσουν την πλάτη και να μην πάνε σπίτι τους. Και τρίτον μεταθέτει το δίλημμα της επιλογής στους ψηφοφόρους του. Ουσιαστικά, δηλαδή, τους «σπρώχνει» να ψηφίσουν το «λιγότερο κακό».

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ, πάντως, και ιδιαίτερα, όσοι αισθάνονται αριστεροί, όσοι βλέπουν και κατανοούν την επιτακτική ανάγκη της αποφασιστικής καταδίκης του δικομματισμού, μπορούν και πρέπει να κάνουν τη δική τους επιλογή. Να ρίξουν μαύρο στις όποιες εκδοχές του δικομματισμού παίρνουν μέρος στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να ενισχύσουν αποφασιστικά τους ενωτικούς και αγωνιστικούς συνδυασμούς, που στηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις.

Ο μέγας ποιμήν...

Χτες ο «Ρ» αποκάλυψε ότι η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζει τρικάκια που, πιθανώς, να κυκλοφορήσει σήμερα και αύριο στις γειτονιές της Κοκκινιάς και θα καλεί τους κατοίκους να ψηφίσουν τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ Β. Τράπαλη, με το επιχείρημα ότι το ΚΚΕ - και άρα ο υποψήφιός του - είναι κατά των Ολυμπιακών Αγώνων!

Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» ήρθε ο ίδιος ο Β. Τράπαλης στο «Φλας» στη χτεσινή εκπομπή της Ν. Λειβαδάρη να επιβεβαιώσει αυτή την επιχειρηματολογία: Δεν μπορεί, υποστήριξε, να γυρίσει η πόλη στο χτες και να γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες με οδοφράγματα, όπου θα καταγγέλλονται οι ιμπεριαλιστές!!!

Και τα έλεγε αυτά ανερυθρίαστα ο για δυο τετραετίες δήμαρχος μιας πόλης, που είναι καθαγιασμένη και ποτισμένη με το αίμα πολλών πατριωτών, ανάμεσά τους πολλοί κομμουνιστές. Και καλούσε τους Κοκκινιώτες ν' αγνοήσουν τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων που δήλωσαν την υποστήριξή τους προς τον Στ. Μπενετάτο. «Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι πολίτες ως πρόβατα και κάποιοι να κάνουν τον ποιμένα που καθοδηγούν αυτά τα πρόβατα», έλεγε με απύθμενο θράσος.

Ολοι, λοιπόν, πρέπει να υπακούουν και ν' αντιγράφουν τον ένα και μοναδικό μεγάλο... ποιμένα της Χαριλάου Τρικούπη. `Η μήπως ο Β. Τράπαλης μπροστά στην ήττα του διεκδικεί και την πρωτιά στη «λάσπη» και στη συκοφαντία;

... και τα προαποφασισμένα μηνύματα

Και το συμπέρασμα της Νικόλ Λειβαδάρη ήταν «Μηνύματα συμμαχίας ΚΚΕ και ΝΔ απ' τη Νίκαια» - παρότι στην αρχή της επικοινωνίας της με το Β. Τράπαλη μπέρδεψε τους υποψηφίους που στηρίζουν τα άλλα κόμματα στη Νίκαια και διορθώθηκε στη συνέχεια.

Οφειλε βέβαια η κ. Λειβαδάρη να γνωρίζει ότι ο Γ. Πρωτόπαπας -πρώην συνεργάτης του Β. Τράπαλη και επικεφαλής της παράταξης «Νίκαια Πρωτοπορία» (πήρε 10,5%) - έχει βγάλει ανακοίνωση υποστήριξης προς τον Στ. Μπενετάτο, ενώ την απόφασή του για καταψήφιση του «παραμορφώματος στη Νίκαια» - όπως χαρακτήρισε τη νυν δημοτική αρχή - τη γνωστοποίησε και μέσω του «Φλας» στις 15 Οκτώβρη 2002. Επίσης ο Ευ. Κίτσος, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή», έχει κάνει δηλώσεις υποστήριξης, ενώ και ο συνδυασμός «Κοκκινιά με λογισμό και μ' όνειρο», με επικεφαλής το Μ. Καστρινάκη, καλεί σε ενεργό καταψήφιση του απερχόμενου δημάρχου.

Εγιναν πλήθος τηλεφωνημάτων από Κοκκινιώτες στο «Φλας», μεταξύ των οποίων και της πρώην δημάρχου Β. Νικολαΐδου, για να διορθώσουν τις ανακρίβειες, αλλά και να απαντήσουν στις προσβολές του Β. Τράπαλη.

Μάταια, όμως, ανέμεναν στο ακουστικό. Ετσι όμως γίνεται όταν το μήνυμα είναι προαποφασισμένο, στηρίζεται στη Χαριλάου Τρικούπη και ο δημοσιογράφος το αναμεταδίδει χωρίς να ψάξει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειραφέτηση κι απ' τους δυο

Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, ο δεύτερος γύρος της εκλογικής μάχης μοιάζει όλο και περισσότερο με διαγωνισμό για σκυλάδικα, όπου χαμένος δεν είναι ο τύπος με το μικρόφωνο, αλλά το «πόπολο», που, όχι μόνο πληρώνει χρυσά τα σκουπίδια, αλλά και διαμορφώνει συνείδηση ότι η αλλαγή στη ζωή του ταυτίζεται με την τύχη που θα έχει το πρώτο σκυλί στην πίστα. Χτες «έφτασε στα ύψη η αντιπαράθεση», διαλαλούσαν «τα ράδια». Και σαν σκαμπίλι - στα μυαλά όσων επιμένουν να χρησιμοποιούν το νου τους - ακολουθούσε η εκφώνηση του περιεχομένου της αντιπαράθεσης: Μια διαφήμιση με αυτοκίνητα, που του ενός του «άρεσε αφού προκάλεσε - συζητήθηκε», την άλλη την «πρόσβαλε σαν γυναίκα» και του τρίτου δεν του ταίριαζε «αισθητικά»! Ποια πολιτική αντιπαράθεση, ποια οικονομικά - ταξικά συμφέροντα που συγκρούονται, ποιοι ψηφοφόροι που διεκδικούν και εκλογικά το ταξικό τους δίκιο... Αυτοί που κινούν τα νήματα όλο το 24ωρο μέσα από τα αστικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκτινάξει σε τέτοια ύψη την επιστήμη της χειραγώγησης, που δεν παίζονται με τίποτα, όσο τους επιτρέπεται να καθορίζουν και το γήπεδο και τους κανόνες. Το πρόβλημα, λοιπόν, παραμένει η χειραφέτηση.

Πολύ χαρακτηριστικά η ΚΕ του ΚΚΕ, στις πρώτες εκτιμήσεις της για την εκλογική μάχη, αφού αναφέρεται στη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράστηκε μέσα από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τονίζει: «Καταγράφεται το μεγάλο πρόβλημα ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν οδηγεί αυτόματα σε μαζικές ριζοσπαστικές ανακατατάξεις στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων». Και εντοπίζει τον κίνδυνο, ενόψει και εθνικών εκλογών, να «επιχειρηθεί ακόμα πιο οξυμένη δικομματική πόλωση και πολιτική αναχωμάτων, με στόχο την προώθηση των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών πολιτικών σεναρίων, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η σημερινή πολιτική».

Το ΚΚΕ, δίνοντας μια σκληρή μάχη, καταγράφει ήδη θετικά αποτελέσματα και από την επιμονή του στο κρίσιμο ζήτημα της χειραφέτησης των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η διαπίστωση δεν οδηγεί ούτε σε πανηγυρισμούς, ούτε σε εφησυχασμό. Αντίθετα, χρεώνει - προβάλλει την ανάγκη για «ακόμα πιο σκληρούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ακόμα μεγαλύτερη δράση της ριζοσπαστικής πρωτοπορίας, με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και την πολιτική που ακολουθείται στα πλαίσια της διεθνούς ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων». Η χρέωση δεν αφορά κάποιο αόριστο αύριο. Εχει και άμεσο στόχο καθώς: Μπροστά στην αναμέτρηση για το δεύτερο γύρο, την Κυριακή, οι δυνάμεις του δικομματισμού αντιμετωπίζουν τις ριζοσπαστικές δυνάμεις σαν διαιτητή που καλείται να αποφασίσει για το ποιος από τους δυο θα κερδίσει. Απαντώντας κατηγορηματικά όχι σε έναν τέτοιο ρόλο - κομπάρσου και θύματος, ταυτόχρονα προβάλλουμε σαν μόνη επιλογή τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, όπου αυτά συμμετέχουν στην αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση, κέρδος για το λαό θα είναι, ο δικομματισμός και οι δυνάμεις που λειτουργούν σ' αυτόν σαν αναχώματα, να βγουν όσο πιο βαριά τραυματισμένες απ' αυτήν τη μάχη. Είναι πράγματι μία επένδυση για το αύριο.

Μακριά!

Αφήστε τους,

αφήστε τους,

να φαγωθούν μονάχοι,

όπου οι δυο,

οι όμοιοι

«παλεύουν» «μονομάχοι»,

εσείς μην πλάτες

βάλετε

σ' ετούτους ή εκείνους,

να φαγωθούν

αφήστε τους

όλους τους θεατρίνους!

* * *

Αφήστε τους,

αφήστε τους,

μη νοιάζεστε καθόλου,

ας βγάλουνε

τα μάτια τους

ας πάν' κατά διαόλου,

εσείς μην μπερδευόσαστε

στην κοκορομαχία,

να μη σας νοιάζει

ποιος θα βγει

κι οι δυο

είναι «λαχεία»!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ