Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17Ν»
Η συνέντευξη Γιωτόπουλου στην εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος»

Αρνείται τη συμμετοχή του στην «17Ν» ο Αλ. Γιωτόπουλος, αλλά και δεν καταδικάζει τη δράση της, μέσα από μία μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε (άγνωστο με ποιον τρόπο) στην εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος» και αναδημοσιεύτηκε από το σύνολο των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών.

Στο κείμενο της συνέντευξης ο Αλ. Γιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το ποια θέση παίρνει απέναντι στις ενέργειες της «17Ν» απαντά κατηγορηματικά: «Δε συμφωνώ, αλλά και δεν καταδικάζω», προσθέτοντας ακόμη ότι «για να καταδικάσω, πρέπει πριν να καταδικαστούν τα δεκάδες ατιμώρητα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ενδεικτικά αναφέρομαι στο ναυάγιο του "Σάμινα" που 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Οσον αφορά το ρόλο του «αρχηγού» που του αποδίδεται από τις διωκτικές αρχές, απαντά: «Ο ρόλος του αρχηγού είναι αστυνομικό κατασκεύασμα. Οποιοσδήποτε διαβάσει τις απολογίες των φερόμενων ως μελών της "17Ν" θα καταλάβει ότι περιγράφουν μια οργάνωση με αυτόνομους πυρήνες που αποφασίζουν μόνο τις ενέργειες που πραγματοποιούν και δρουν ανεξάρτητα μεταξύ τους... Τώρα πια είναι γνωστό ότι η αστυνομία με θεωρούσε αρχηγό της "17Ν" τουλάχιστον από τα τέλη του 2000. Είχε ανακρίνει συγγενείς μου, που δεν είχα γνωρίσει ποτέ, ή παλιούς γνωστούς μου από τη Γαλλία. Ερεύνησαν σπίτια συγγενών μου εν αγνοία τους και προσπάθησαν να στήσουν προβοκάτσιες. Ασφαλίτες ή ξένες μυστικές υπηρεσίες με παρακολουθούσαν από τα Χριστούγεννα του 2001... Διαπίστωσαν ότι δεν είχα καμία σχέση με παράνομες οργανώσεις και εκμεταλλεύτηκαν τη μάλλον τυχαία έκρηξη στον Πειραιά για να με "δέσουν", όπως είπαν, με τα προκατασκευασμένα "ευρήματα". Η αστυνομία ψάχνοντας "αρχηγό" με ένα, σύμφωνα με τις φερόμενες ως καταθέσεις του, μέλος της "17Ν", σοβαρά τραυματισμένο στα χέρια του, σχεδόν τυφλό, με ελαττωμένη ακοή και σε άμεσο κίνδυνο ζωής, μπορούσε βέβαια να κάνει τις απαιτούμενες κατασκευές που με αλυσιδωτούς εκβιασμούς τις μετέτρεψε σε καταθέσεις διαφόρων προσώπων».

Ο Αλ. Γιωτόπουλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επιτίθεται στο ΚΚΕ και στο «ρεφορμιστικό σκέλος του ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού» κατά τα πρότυπα των παλιότερων προκηρύξεων της «17Ν». Λέει χαρακτηριστικά: «Η επίσημη Αριστερά είναι προ πολλού χρεοκοπημένη και αναξιόπιστη. Η χρεοκοπία του ρεφορμιστικού σκέλους του ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού προήλθε από την πλήρη εγκατάλειψη των παλιών αντιιμπεριαλιστικών αντιαμερικανικών αιτημάτων, με συνέπεια τη σημερινή τραγική επιδείνωση της εξάρτησης της χώρας... Το "ορθόδοξο" σκέλος της, το ΚΚΕ, μένει δογματικά προσκολλημένο στο σταλινικό σοβιετικό μοντέλο, το οποίο παρά τα όποια επιμέρους θετικά του δεν ήταν σοσιαλισμός... Οι ποικιλώνυμες εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, παρόλο που ανέδειξαν αξιόλογους αγωνιστές, δεν κατάφεραν να δουν έξω από το μικρόκοσμό τους, να βρουν κοινή γλώσσα με την κοινωνία».

Αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησής του ο Αλ. Γιωτόπουλος λέει: «Είμαι ο μόνος κρατούμενος που βρίσκεται σε παράνομο καθεστώς πλήρους απομόνωσης για πάνω από δύο μήνες, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, αφού και στο χώρο του προαυλισμού είμαι μόνος. Η κατάσταση αυτή αντί να βελτιώνεται, όπως υπόσχονται οι αρμόδιοι, επιδεινώνεται. Μου αλλάζουν συνεχώς χώρο προαυλισμού, χειροτερεύουν οι ώρες επικοινωνίας με το συνήγορό μου, περιορίζουν τις επισκέψεις της συντρόφου μου από δύο ημίωρα την εβδομάδα σε ένα, περιορίζουν την τηλεφωνική επικοινωνία, από απεριόριστη που ήταν, σε ουσιαστικά τρία άτομα. Ο λόγος αυτής της ειδικής μεταχείρισης είναι προφανής: Θέλουν μέσω της συνεχούς απομόνωσης να μου προκαλέσουν ψυχολογικές διαταραχές, που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική αποσύνθεση της προσωπικότητάς μου, ώστε να μην μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου στη δίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ