Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μπροστά στις κάλπες

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι απλή, δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας και κανένας δε δικαιούται να προσέλθει στην κάλπη ελαφρά τη καρδία, χωρίς να προβληματιστεί σοβαρά για τις επιλογές που θα κάνει. Πολύ εύκολα θα μπορούσε, βέβαια, να πει κάποιος ότι δημάρχους και νομάρχες εκλέγουμε μεθαύριο, βρε αδελφέ και όχι κυβέρνηση. Ναι, αν κρίνουμε ρηχά και επιπόλαια (όπως θέλουν οι άρπαγες των ψήφων μας), έτσι είναι. Αν σκεφτούμε, όμως, κάπως, θα καταλάβουμε ότι, με την οδυνηρή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος μας, οι εκλογές αυτές αποκτούν αναγκαστικά πολύ βαθύτερη σημασία από τον τοπικό χαρακτήρα που εμφανίζονται ότι έχουν. Γιατί, ναι, πρακτικά, με την ψήφο μας, θα εκλέξουμε δημάρχους και νομάρχες, αλλά ταυτόχρονα - είτε το κατανοούμε είτε όχι - θα σηματοδοτήσουμε με το ψηφοδέλτιό μας, αν αποδεχόμαστε ή όχι όλη αυτή τη θλιβερή κατάσταση που βιώνουμε όλοι εμείς οι βιοπαλαιστές. Ευθέως, δηλαδή, και με απλά λόγια: Ψήφος από εμάς σε συνδυασμούς που εκπορεύονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και όποιον κολαούζο τους θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το δικομματισμό, την ανεργία, την ακρίβεια, τις αυξήσεις - κοροϊδία στους μισθούς και τις συντάξεις, το ξεθεμέλιωμα των εργατικών δικαιωμάτων, το γκρέμισμα της δημόσιας υγείας, τη συνεχή αφαίμαξή μας, το αβέβαιο μέλλον μας. Είναι σαν εμείς, τα θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, να παίρνουμε ένα σφουγγάρι και να σβήνουμε την τεράστια ευθύνη εκείνων που μας προκάλεσαν αυτά τα δεινά. Είναι σα να δίνουμε συγχωροχάρτι στους απεχθείς εκμεταλλευτές μας και σε όσους τους σιγοντάρουν. Είναι σα να βάζουμε μόνοι το κεφάλι μας στη λαιμητόμο τους και να λέμε: «Σφάξτε μας, αγάδες μας, ν' αγιάσουμε».

Αν έχει, λοιπόν, σκοτιστεί τόσο ο νους μας, ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε τι έγκλημα κατά του εαυτού μας πάμε να κάνουμε, ε, τότε, ας δώσουμε την ψήφο μας στους συνδυασμούς του κυβερνώντος κόμματος, που μας έχει ξετινάξει, στους συνδυασμούς της ΝΔ, που όμοιο στόχο έχει κι αυτή ή στους συνδυασμούς του ΣΥΝ, που μόνιμα βάζει πλάτες στην εξοντωτική αντιλαϊκή πολιτική. Ας δώσουμε την ψήφο μας στην Ντόρα, στον Παπουτσή, στην Φώφη, στον Τζαννετάκο και όποιον άλλον από το «σόι» τους «αδελφό» ή «ξάδερφο». Για να αναβαπτιστεί, έτσι, το ΠΑΣΟΚ και να επιτεθεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα εναντίον μας και να ξεπουλήσει με μεγαλύτερη ευκολία τη χώρα στο κεφάλαιο και τους «προστάτες» της. Για να πιστέψει η ΝΔ ότι, αν έρθει στην εξουσία, μπορεί ανενόχλητη να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Για να δουν οι οποιεσδήποτε «ουρές» των δυο μεγάλων ότι μπορούν χωρίς κανένα τίμημα να καταδικάζουν θεωρητικά τα αντιλαϊκά «μέτρα» και στην πράξη να τα ευλογούν.

Οδυνηρές και μόνο θα είναι αναμφίβολα οι συνέπειες του εγχειρήματός μας, αν για άλλη μία φορά ψηφίσουμε επιπόλαια. Θα διαιωνίσουμε έτσι μια κατάσταση σε βάρος μας, που έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η ψήφος μας την Κυριακή, επιμένω, έχει πολιτικό χαρακτήρα, έστω και αν πρόκειται για νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Για να αποδυναμώσουμε, λοιπόν, το δικομματισμό και τους «συν» αυτώ και να ανοίξουμε νέες προοπτικές για το μέτωπο πάλης του λαού, μία επιλογή έχουμε: Να στηρίξουμε μαζικά τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, στους οποίους συγκαταλέγονται άνθρωποι δικοί μας, με τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια οράματα που έχουμε κι εμείς. Κάθε άλλη επιλογή εκ μέρους μας θα μοιάζει, ειλικρινά, με «χαρακίρι».


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το Κοινοβούλιο μπορεί τη Δευτέρα να δώσει νέα κυβέρνηση»(2015-07-02 00:00:00.0)
Η πολιτική πάει TV;(2009-02-01 00:00:00.0)
Καταφύγιο στους «υψηλούς τόνους»(2002-05-16 00:00:00.0)
Αθλιες μεθοδεύσεις καταγγέλλει ο ΑΣΝ(1998-11-04 00:00:00.0)
Η μάχη συνεχίζεται στους δρόμους!(1998-10-19 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο θρησκευτικό και φυλετικό διαχωρισμό(1998-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ