Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Τα επαγγελματικά ταμεία η σημαντικότερη πρωτοβουλία

Επιβεβαιώνει τώρα την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την οικονομική αιμορραγία των εργαζομένων με νέες εισφορές που προώθησε η κυβέρνηση με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ψήφισε

«Και για σύνταξη στο... χρηματιστήριο!» Τον τίτλο αυτό, δικαιώνει απόλυτα η χτεσινή ομιλία του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα σε ημερίδα της «Εμπορικής ASSET MANAGEMENT» με θέμα την «Εφαρμογή Κανόνων Επενδυτικής Πρακτικής Ασφαλιστικών Οργανισμών», ή ποιο απλά, στην εφαρμογή τρόπων για να βάλει και άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο στο χέρι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου -και μιλώντας σε ένα ακροατήριο ειδικών- η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας δεν κρύβουν λόγια.

«Η σημαντικότερη πρωτοβουλία με το Ν. 3029/2002, ίσως αποδειχτεί η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης Επαγγελματικών Ταμείων τα οποία θα έχουν κεφαλαιοποιητική λειτουργία» ομολογεί ανοιχτά ο υπουργός Εργασίας, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που καλούνται να διαχειριστούν και να κερδοσκοπήσουν από τις εισφορές των εργαζομένων.

Ρισκάροντας λοιπόν τα ήδη διαθέσιμα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο, αλλά και «αξιοποιώντας» τις νέες εισφορές των εργαζομένων στα επαγγελματικά ταμεία. Να πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει «τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός πετυχαίνονται δύο στόχοι. Η σημαντική αύξηση των αποθεματικών των ταμείων μέσω αύξησης των εσόδων του συστήματος, όσο και η συγκράτηση των δαπανών. Που σημαίνει ότι το κράτος θα δίνει ακόμα λιγότερα από τον προϋπολογισμό στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και θα μεταθέτει την ευθύνη της σύνταξης στις πλάτες των εργαζομένων.

Πώς όμως τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και τα αποθεματικά των ταμείων που ήδη υπάρχουν θα αυξήσουν τα έσοδά τους; Και εδώ η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη τη λύση. Το χρηματιστήριο. Και μάλιστα όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και όλες οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Προς ενίσχυση των παραπάνω ισχυρισμών ο υπουργός ανέφερε ότι στην 20ετία 1980-2000 οι τοποθετήσεις σε κινητές αξίες προσέφεραν κατά μέσο όρο ετησιοποιημένες αποδόσεις της τάξεις του 31%. Βέβαια, ο υπουργός δε στάθηκε καθόλου στο γεγονός, ότι αν οι εργαζόμενοι και τα ταμεία, το 1999 υπέκυπταν στη χρηματιστηριακή προπαγάνδα της κυβέρνησης και τοποθετούσαν τα αποθεματικά τους στο ΧΑΑ, σήμερα θα μετρούσαν απώλειες από τα κεφάλαιά τους της τάξης του 75%!

Αλλωστε η επισήμανσή του ότι «η δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στις κεφαλαιαγορές συνέβαλε στην άνθηση του χρηματιστηρίου ως θεσμού», αρκεί για τους εργαζόμενους να κατανοήσουν, ότι τοποθετώντας τις συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες στα χρηματιστήρια δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να ενισχύουν την εξουσία και τη δύναμη των εκμεταλλευτών τους.

Περιγράφοντας το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, ο υπουργός έδωσε και το στίγμα των μελλοντικών σχεδίων της κυβέρνησης, ώστε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών οργανισμών, οι εισφορές των εργαζομένων δηλαδή, να φτάνουν πιο γρήγορα και εύκολα στα ταμεία των χρηματιστηρίων. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε ο υπουργός, σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης των ταμείων να καταθέτουν υποχρεωτικά στις εμπορικές ή κεντρικές τράπεζες ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης.

Επιπλέον η κυβέρνηση εξετάζει να κάνει ποιο «ευέλικτο» το υπάρχον πλαίσιο όσον αφορά την τοποθέτηση των αποθεματικών ή τα ανώτερα όρια στις τοποθετήσεις σε μετοχές, προαναγγέλλοντας έτσι την κατάργηση και των ελάχιστων «ασφαλιστικών δικλίδων» που ακόμα υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ