Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Προετοιμασίες, εμμονές και αντιθέσεις

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Σ.Χουσείν

Associated Press

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Σ.Χουσείν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τις αντιθέσεις να κορυφώνονται μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, αλλά και εντός των τειχών της αμερικανικής πρωτεύουσας, οι υποθέσεις, τα σενάρια για μια επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ, εντείνονται, ενώ οι προετοιμασίες για μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση ήδη έχουν αρχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που για το αμερικανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών αναλύσεων Stratford, σημαίνει ότι μια επίθεση κατά του Ιράκ θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο με κύριο πυλώνα της επίθεσης εκτός των αμερικανικών δυνάμεων την Τουρκία, όπως είχε επισημάνει την προηγούμενη βδομάδα και ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζόζεφ Μπάιντεν.

Παρά τα σενάρια επίθεσης, αλλά και τις εκτιμήσεις που θεωρούν δεδομένη την ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά του Ιράκ, οι παράμετροι είναι πολλές. Παράμετροι που προβληματίζουν τα μάλα τους Αμερικανούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, να διεξάγεται ένας «ιδιότυπος πόλεμος» εντός των πυλών, όσον αφορά το κόστος του πολέμου που θα είναι υπέρμετρο και θα το αναλάβουν καθώς φαίνεται εξ ολοκλήρου οι ΗΠΑ, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την αμερικανική οικονομία που φαίνεται να εισέρχεται σε φάση «διπλής ύφεσης». Μία πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ θα σημάνει εάν όχι τη διάλυση, τον κατακερματισμό της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας».

Βρετανικός «πυρετός»

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσας είναι ότι οι αντιδράσεις δεν μπορούν να αποκρυβούν. Χτες, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων. Οι φήμες για βρετανική εμπλοκή στις επιχειρήσεις ήρθαν στην επικαιρότητα τη στιγμή που το βρετανικό αεροπλανοφόρο Ark Royal και άλλες δυνάμεις αποστέλλονται στη Μεσόγειο και ορισμένες μονάδες προετοιμάζονται για την ανάληψη δράσης.

Φήμες που προκάλεσαν την παρέμβαση του βουλευτή Ταμ Ντιέλ -που είναι μέλος των Εργατικών και έχει τον τίτλο του Πατέρα της Βουλής των Κοινοτήτων- ζητώντας με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, την εσπευσμένη σύγκληση του βρετανικού Κοινοβουλίου στις αρχές Σεπτέμβρη για τη συζήτηση της πιθανότητας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Ο Ντιέλ σε δηλώσεις του στο BBC θεώρησε πως αν και δεν είναι αναπόφευκτος, ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο πιθανός.

Μέχρι στιγμής, ο Μπλερ έχει αρνηθεί να πει αν θα επιτρέψει συζήτηση επί του θέματος πριν από την αποστολή βρετανικών δυνάμεων. Εξάλλου, δεν απαιτείται αλλά πολλοί βουλευτές φοβούνται ότι η Βρετανία θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο που η κοινή γνώμη δε θέλει.

«Συμμαχικές» αντιθέσεις

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση είναι η γερμανική κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του Σεπτέμβρη. Ετσι χτες ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ανοίγοντας την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποίησαν εναντίον μιας πιθανής αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ, τονίζοντας την ανάγκη να επιλυθεί πρώτα η ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποφάνθηκαν από κοινού εναντίον μιας αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ και απηύθυναν έκκληση για μια διευθέτηση της κρίσης με πολιτικά και ειρηνικά μέσα. Η θέση αυτή εκφράστηκε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, του Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φάισαλ και του ιρανού Καμάλ Χαράζι, μετέδωσε η ιρανική ραδιοφωνία. Η Σαουδική Αραβία, ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, και το Ιράν, χώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει συμπεριλάβει στον άξονα του κακού μαζί με το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ισραηλινο - παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν προγραμματίζει συναντήσεις με εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση της Βαγδάτης για επανάληψη του διαλόγου, με προοπτική την επιστροφή των επιθεωρητών του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ. Στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων χτες, ο Ανάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις αμερικανικές απειλές στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράκ, δήλωσε ότι «η θέση του είναι πολύ σαφής» και πρόσθεσε πως «θεωρώ ότι δεν είναι λογικό να επιτεθεί κανείς στο Ιράκ υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Αμερικανική εμμονή

Ως απάντηση ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους δήλωσε ότι τίποτα δεν άλλαξε σχετικά με την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράκ μετά από την πρόταση της κυβέρνησης της Βαγδάτης για συνομιλίες με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν άλλαξε τίποτα. Είμαι υπομονετικός» και ότι η πρόσκληση αυτή δε θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν παρά την επιμονή της κυβέρνησης της Βαγδάτης ότι η πρόταση είναι σοβαρή. Με τη θέση αυτή ευθυγραμμίστηκε και ο επικεφαλής της επιτροπής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ.

Σε κόντρα ρελάνς χτες, ο Σααντούν Χαμαντί, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ζητάει να σταλεί αντιπροσωπεία «αποτελούμενη από οποιοδήποτε αριθμό μελών του Κογκρέσου κριθεί απαραίτητο, συνοδευόμενη από εμπειρογνώμονες στα χημικά, βιομηχανικά και πυρηνικά όπλα».

Η απάντηση μάλλον αναμενόμενη. Ετσι χτες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σιν Μακόρμακ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί τελείως άχρηστη την πρόσκληση του Ιράκ προς το αμερικανικό Κογκρέσο για έλεγχο στις ιρακινές περιοχές, επισημαίνοντας ότι εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι πράξεις και όχι λόγια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ(2003-02-22 00:00:00.0)
Με απειλές η επανέναρξη των επιθεωρήσεων(2002-11-26 00:00:00.0)
Προετοιμασίες επιθεωρήσεων και «εμπλοκών»(2002-11-15 00:00:00.0)
Προαποφασισμένο και το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης(2002-08-30 00:00:00.0)
Σεναριολογίας συνέχεια ενόψει της συνάντησης Σάμπρι - Ανάν(2002-03-05 00:00:00.0)
Ατμόσφαιρα πολέμου καλλιεργούν οι ΗΠΑ(1998-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ