Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ENRON
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει για τα καλά όσον αφορά στο σκάνδαλο του πρώην και νυν πτωχευμένου πετρελαϊκού γίγαντα, της Enron, αφού σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία φέρεται ύποπτη ότι διέφθειρε ξένους αξιωματούχους για να αποκτήσει συμβόλαια, όπως ανέφερε χθες η Wall Street Journal.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, η οποία είχε ως τώρα κρατηθεί μυστική, εξετάζονται οι προσπάθειες της Enron να πάρει συμβόλαια στο εξωτερικό σχετικά με αγωγούς, την ενέργεια και το νερό, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι προσπάθειες αυτές έγιναν κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί διαφθοράς στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πολλούς αξιωματούχους και δικηγόρους που γνωρίζουν την υπόθεση.

Σε ορισμένες χώρες, τα συμβόλαια κατακυρώνονταν στην Enron χωρίς να γίνει προηγουμένως διαγωνισμός ή η εταιρία αποκτούσε προϊόντα σε τιμές κατώτερες εκείνων της αγοράς, εξηγεί η εφημερίδα. Μεταξύ των διεθνών προγραμμάτων στα οποία είναι αναμεμειγμένος ο όμιλος Enron, περιλαμβάνονται η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Πολωνία και στις Φιλιππίνες καθώς και η κατασκευή ενός αγωγού αερίου στην καρδιά της ζούγκλας της Βολιβίας. Οι διεθνείς επιχειρήσεις της Enron, γνωστές με την επωνυμία Enron Global Services, περιλαμβάνουν ένα μέρος των κεφαλαίων τα οποία έχουν απομείνει στην εταιρία και είχαν παραλειφθεί όταν η Enron τέθηκε υπό νομική προστασία λόγω χρεοκοπίας, τον περασμένο Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ