Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Σπεύδουν να «διασώσουν»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ηθικοί, και όχι μόνον, αυτουργοί της δεύτερης κατά σειρά χρεοκοπημένης χώρας της Λατινικής Αμερικής σπεύδουν τώρα να διασώσουν την ουρουγουανή οικονομία με μία «ένεση» 3.8 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν οι τράπεζες, να αποφύγουν τη χιονοστιβάδα της λαϊκής οργής, αλλά και να δέσουν χειροπόδαρα ό,τι έχει απομείνει από τη χώρα.

Οσο οι Ουρουγουανοί ξεχύνονταν στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής που έσπρωξε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής ή για να πάρουν σειρά στα διάφορα συσσίτια που στήθηκαν στη χώρα, οι αξιωματούχοι της χώρας τους, γονυπετείς, εκλιπαρούσαν στην Ουάσινγκτον και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Πολ Ο' Νιλ εσπευσμένα έφευγε για μίνι - περιοδεία «διάσωσης», με τρεις σταθμούς: Τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Τελικά, οι ικεσίες και κυρίως οι φόβοι για τη μετάδοση του αργεντίνικου υιού της κρίσης, αλλά και της εξέγερσης του πληθυσμού και στις υπόλοιπες χώρες έπιασαν τόπο και από κοινού ΗΠΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισαν να χορηγήσουν τις προσεχείς μέρες βοήθεια ύψους 3.8 δισ. δολαρίων στην Ουρουγουάη. Σύμφωνα με τον Ο' Νιλ, το δάνειο αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει την Ουρουγουάη να αποκρούσει τις «εσωτερικές πιέσεις».

Οπως η μαζική φυγή των κεφαλαίων που την ανάγκασε την περασμένη Τρίτη να κλείσει τις τράπεζες. Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο της χώρας έκανε έναν αγώνα δρόμου για να ψηφίσει μέσα σε 48 ώρες νόμο με στόχο να τερματιστεί η αιμορραγία ξένου συναλλάγματος και να αποφευχθεί η στάση των πληρωμών, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης κοινωνικής έντασης. Η Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία αυτόν το νόμο που έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ