Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΗ... «Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν την επίθεση κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο του νέου ψηφίσματος που θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου προς τον Σαντάμ Χουσεΐν. Το ψήφισμα δεν πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα από τις αρχές Μαρτίου, και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Βρετανία να δράσουν μονομερώς νωρίς τον Μάρτιο...» (ΒΗΜΑ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: «Ως προς το θέμα του πολέμου, πηγές στην Αθήνα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα αμερικανικά σχέδια, βεβαίωναν ότι ο πόλεμος έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, και, σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, σε μια εβδομάδα από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο στρατιωτικός μηχανισμός του Σαντάμ θα έχει καταρρεύσει και οι αμερικανικές δυνάμεις θα βρίσκονται στη Βαγδάτη» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΔΙΚΟΠΟΙ» ΠΥΡΑΥΛΟΙ: «Ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, με την πρότασή του για νέα διερεύνηση της βούλησης του Ιράκ να συμμορφωθεί με το αίτημα για αφοπλισμό, σκοπεύει να ζητήσει από τη Βαγδάτη να καταστρέψει τα αποθέματα πειραματικών πυραύλων, το βεληνεκές των οποίων υπερβαίνει τα συμπεφωνημένα όρια, ανέφεραν διπλωμάτες του Οργανισμού... Η άρνηση της Βαγδάτης να καταστρέψει τους πυραύλους μπορεί να ενισχύσει το επιχείρημα της Ουάσιγκτον ότι το Ιράκ αγνοεί τα Ην. Εθνη... Ωστόσο, η συμμόρφωση του Ιράκ μπορεί να εμποδίσει τις αμερικανικές προσπάθειες, δίνοντας την εικόνα ότι το έργο των επιθεωρητών αποδίδει καρπούς» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Η Βρετανία χρειάζεται ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Βρετανία. Το ψήφισμα ίσως πάρει άλλες τέσσερις με πέντε εβδομάδες... Οσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση προς τον πόλεμο, τόσο ευκολότερη θα είναι η μάχη και η μεταπολεμική κατοχή» (Γουέλσι Κλαρκ, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία - ΤΑΪΜΣ - ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ