Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα κακόμοιρα τα «αρχαία»!

Κάθε φορά που έρχονταν οι εθνικές γιορτές και οργανώνονταν στο σχολείο οι σχετικές τελετές, ο δάσκαλος και αργότερα ο καθηγητής που «έβγαζε» τον πανηγυρικό λόγο, εκείνο που πρώτ' απ' όλα τόνιζε και υπογράμμιζε και μεις χειροκροτούσαμε φορώντας τις κυανόλευκές μας στολές και κουνώντας τα χάρτινα σημαιάκια μας, ήταν το μεγαλείο των αρχαίων προγόνων μας. Το μεγαλείο του πολιτισμού τους που αυτοί μόνοι πάνω στη γη τον δημιούργησαν, και τον μετέδωσαν και στους άλλους λαούς, ο μοναδικός και ανυπέρβλητος Παρθενώνας, τα αγάλματα, τα αγγεία, τα ψηφιδωτά, οι βυζαντινές εκκλησιές και όλα τα όμοια. Και όλα αυτά πάντα με το ίδιο σχόλιο, πως ήταν τα μοναδικά, τα ανυπέρβλητα. Κουβέντα για τους άλλους τους πανάρχαιους πολιτισμούς. Τους πολιτισμούς της Κίνας που μετράει πάνω από οκτώ χιλιάδες χρόνια, του Ινδού ποταμού, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας. Γι' αυτό και μεις φουσκώναμε από υπερηφάνεια και δεν περνούσε από το μικρό μας μυαλό πως και οι Εσκιμώοι που ζούνε μέσα στα σπίτια τους καμωμένα από πάγο έχουν πολιτισμό, και οι Φελάχοι που ζούνε μέσα στις υπόγειες τρώγλες τους καταμεσής στην έρημο.

Κι αυτό, φυσικά, το να αγνοείς πως έξω από το δικό σου υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί δε σημαίνει πως είσαι απαίδευτος. Σημαίνει πως έχεις μέσα κρυμμένο βαθιά στη συνείδησή σου έναν έτοιμο ρατσιστή που κάποτε θα έρθει η ώρα να ξεπεταχτεί μπροστά σου, και συ να απορείς πώς τόσα χρόνια δεν τον είχες πάρει χαμπάρι. Πώς τόσα χρόνια δε σου είχε διδάξει κανείς πως ρατσισμός δεν είναι το να σιχαίνεσαι το βρώμικο μούτρο ενός μικρού αθίγγανου, αλλά είναι το να αρνείσαι πως κι αυτός έχει το δικό του πολιτισμό, άσχετο αν δεν έμαθε να πλένει κάθε πρωί το ταλαιπωρημένο του πρόσωπο.

Τα χρόνια πέρασαν όμως και τώρα πια ούτε εγώ ούτε οι παλιοί μου συμμαθητές φορούμε κυανόλευκες στολές. Ωστόσο και τώρα ακόμα οι ρήτορες δε χάνουν ευκαιρία να μην αναφερθούν στο προγονικό μεγαλείο υπογραμμίζοντας τους ανυπέρβλητους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας που κάθε τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια από την ελληνική γη.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα άναψε για τα καλά η συζήτηση σχετικά με την επιστροφή των ελγινείων μαρμάρων από το αρχαιολογικό μουσείο του Λονδίνου και όποιος προλάβει ειδικός ή όχι δηλώνει πως είναι βαθιά συγκινημένος στη σκέψη ότι θα ξαναγυρίσουν στη χώρα μας τα σημαντικά αυτά πλαστικά έργα της ελληνικής αρχαιότητας, βγαίνει και πάλι στην επιφάνεια ο αρχαίος κόσμος. Πολύ συχνά μάλιστα η τηλεόραση προβάλλει «ντοκιμαντέρ» με θέμα τα αρχαιολογικά ευρήματα κάποιας ανασκαφής. Το ίδιο οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Και τελικά διαπερνά το εθνικό μας κορμί η γνωστή απερίγραπτη ανατριχίλα και περνούμε όλοι μαζί μέρες απρόσμενης ευτυχίας, χωρίς να περνάει από το μυαλό των πιο πολλών πως καλά είναι να γυρίσουν τα μάρμαρα, για να αναπαυθεί και η ψυχή της Μελίνας, όταν γυρίσουν όμως με το καλό, τι θα τα κάνουμε; Πού και πώς θα τα φυλάξουμε; Πώς θα τα συντηρήσουμε; Μήπως θα αναγκαστούμε τότε να ζητήσουμε συμβουλές από τους Λονδρέζους κλεπταποδόχους τόσων και τόσων αρχαίων και όχι μόνο των δικών μας μαρμάρων;

Φυσικά, μη φανταστείτε πως με το σημερινό μου σημείωμα θέλω να σχολιάσω όλη αυτή τη στημένη αρχαιολατρία, τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα, τις περιγραφές και τις διογκώσεις της αρχαιοπρογονικής σημασίας. Ολ' αυτά και καλά ακούγονται και ακόμα πιο καλά καταναλώνονται. Ο κόσμος τα θέλει κάτι τέτοια. Οταν μάλιστα σκεφτείτε πως πολύ συχνά το κεντρικό θέμα μιας τηλεοπτικής ιστορίας αναφέρεται στις γνωστές γοητευτικές περιπέτειες αρχαιοκαπηλίας, πάντα υπάρχει ένα κοινό που είναι έτοιμο να δεχτεί έστω και με συνθηματολογικό τρόπο τα ωραία τροπάρια της αρχαιολατρικής φλυαρίας. Εγώ άλλο θέλω να σχολιάσω. Θέλω να σχολιάσω ρωτώντας: Ποια είναι στ' αλήθεια η πολιτική της κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσει όλη αυτή την τραγική ιστορία; Σκέφτηκε άραγε ποτέ πως όλη αυτή την τρυφερή και εθνοστεφή αρχαιοφιλία, που τη βγάζουμε στη φόρα μόνο όταν βρούμε τα εθνικά μας σκούρα, την ποτίζει με τον ιδρώτα του το πιο κακοπληρωμένο και εν πολλοίς άνεργο κοινωνικό στρώμα, δηλαδή οι Αρχαιολόγοι;


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ