Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιητική «σύναξις» ονείρων και ελπίδων

«Προσπαθούν να μας περάσουν/μια νέα λίθινη εποχή,/ να μας τρομοκρατήσουν ανάμεσα σε εξαγριωμένους βροντόσαυρους./ Ομως μη φοβάστε,/ τ' ονείρου μαχητές εσείς/ με το χέρι μπροστά,/ καθώς φανός θυέλλης/ θα μας οδηγήσετε./ Κι εμείς αληθινή απειλή του μέλλοντός τους,/ αν χρειαστεί/ θα λάμψουμε σαν μαχαίρι./ Εμπροσθοφύλακες/ και ανάστροφοι οδηγοί/ των βαρέων αρμάτων τ' ουρανού/ ως και τα σύννεφα είναι ναρκοθετημένα./ Το νου σας:/ από μας η άνοιξη εξαρτάται» (Οδυσσέας Ελύτης).

«H Εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» που χαρακτηρίστηκε ως ένα έπος με αυθεντικό λυρισμό και βραβεύτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους, με την υποστήριξη της εταιρίας διανομής NEW STAR, στην Αθήνα: «Ελλη», «Στούντιο», «Εκράν» και στη «Λάουρα» Θεσσαλονίκης. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Δήμου Αβδελιώδη και η σκηνογραφία του Νίκου Χατζή. Παίζουν: Αγγελική Μαλάντη, Αγγελος Παντελάρας, Τάκης Αγόρης, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος, Ηλίας Πετροπουλέας, Δημήτρης Αυγουστίδηςκαι πολλοί ερασιτέχνες ηθοποιοί, με άριστη ερμηνευτική κατάθεση.

Το συμβούλιο της Κοινότητας Θολοποταμίου λόγω του αιφνίδιου θανάτου του αγροφύλακά της, ζητά από τον αγρονόμο της περιοχής να διορίσει καινούριο στη θέση του εκλιπόντος. Οι διαθέσιμοι αγροφύλακες αρνούνται να πάνε σ' αυτό το χωριό που έχει κακή φήμη και όπου πέθανε ένας συνάδελφός τους την ώρα του καθήκοντος. Οταν η Κοινότητα Θολοποταμίου επανέρχεται στο αίτημά της προσφέροντας οικονομικό κίνητρο, τέσσερις από αυτούς προθυμοποιούνται για τη θέση. Ο αγρονόμος διορίζει και απολύει διαδοχικά τον ένα μετά τον άλλο, όταν ο καθένας από τους τέσσερις αποτυγχάνει στην αποστολή του.

Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της διαδοχής των εποχών, αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο τη μετάλλαξη του χρόνου σε εποχές, μέσα από μια συνεχή εναλλαγή του έρωτα και του θανάτου. Αριστος συνοδοιπόρος οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι που αποδίδονται από το σκηνοθέτη με χρωματικές, ηχητικές και αισθητικές εναλλαγές. Η αποθεωτική εικόνα της φύσης εμπλέκεται με τη μουσική του Βιβάλντι, προκαλώντας αισθήματα ανάτασης και ευφορίας. Βασικοί πρωταγωνιστές τα στοιχεία της φύσης. Ο Δήμος Αβδελιώδης, καταφέρνει, στο σχεδόν τρίωρο ταξίδι, να οργανώσει τις μνήμες του μεταλλάσσοντάς τες από προσωπικές σε εθνικές, πολύτιμες παρακαταθήκες του λαού και του πολιτισμού μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ