Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εργάτες χωρίς δικαιώματα

Στην Ελλάδα του 2002, της «δημοκρατίας των λίγων», και με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μετατρέπονται σε αντικείμενο της πιο στυγνής ταξικής εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Είναι η πιο φθηνή εργατική δύναμη που προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη. Δουλεύουν αμέτρητες ώρες, δεν ξέρουν τι θα πει αργία, ζουν σε τρώγλες, δεν έχουν δικαιώματα, είναι ο «εύκολος ένοχος» για ό,τι σάπιο συμβαίνει σ' αυτή την κοινωνία. Ενώ, όταν η κυβέρνηση και οι εργοδότες αποφασίσουν ότι δεν τους χρειάζονται άλλο, τότε επιδίδονται σε «επιχειρήσεις - σκούπα», σε απελάσεις και άλλες παρόμοιες ενέργειες «δημοκρατικού» χαρακτήρα.

Η ανάγκη του αλλοδαπού εργαζόμενου να επιβιώσει και ο φόβος της απέλασης -μιας και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να τον κρατά σε μια μόνιμη κατάσταση «παρανομίας»- τον εξαναγκάζουν να σκύψει το κεφάλι και να εκτελέσει πειθήνια τις επιθυμίες του αφεντικού του. Ο Γλιγόρι Βαλεντίν ενάμιση χρόνο στη χώρα μας και έχει νιώσει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο τι σημαίνει να είσαι αλλοδαπός εργαζόμενος στην Ελλάδα του 2002. Εργαζόταν ανασφάλιστος, κάθε μέρα χωρίς σταματημό, έφευγε από το σπίτι την ώρα που ανέτειλε ο ήλιος και γύρναγε την ώρα που έδυε. Δεν προλάβαινε ούτε να ελέγξει αν γίνονται σεβαστά στοιχειώδη δικαιώματά του, όπως αν ο εργοδότης του τον ασφάλιζε. Πριν τρεις περίπου μήνες τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στη δουλιά και έμεινε στο νοσοκομείο για περίπου ενάμιση μήνα. Εκεί ανακαλύπτει ότι δεν είναι ασφαλισμένος και ότι τώρα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τα νοσήλια που φτάνουν τα 4.100 ευρώ!!! Ο Γλιγόρι Βαλεντίν δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Αυτή την κατάσταση, οι αλλοδαποί εργάτες μόνο με έναν τρόπο μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Ο μόνος δρόμος για να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους είναι ο δρόμος της συλλογικής δράσης, της ταξικής πάλης. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες. Ο δρόμος της ένταξης στα συνδικάτα, τα οποία επίσης μπορούν να δρουν ακόμη πιο αποφασιστικά γι' αυτό το καθήκον. Και οι Ελληνες εργάτες από κοινού με τους μετανάστες συναδέλφους τους να συμβάλουν με τη δράση τους στην αντιμετώπιση της εικόνας, που επιμελώς διαμορφώνουν τα ΜΜΕ περί «μεταναστών -εγκληματιών», και έχει ως στόχο να παρουσιάσει τον μετανάστη ως εχθρό του ελληνικού λαού. Είναι ο δρόμος για τη διεκδίκηση της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών. Είναι ο δρόμος, για να απαιτήσουν, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, ίση αμοιβή και δικαιώματα.

Ομως, για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει τόσο οι ίδιοι με τη δράση τους όσο και οι Ελληνες εργάτες, από κοινού, να συμβάλουν στην κατάργηση κάθε ψεύτικης διαχωριστικής γραμμής που προβάλλεται από διάφορες μεριές και που τους εμποδίζει να ενώσουν τις φωνές τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν από τη μια μεριά οι αλλοδαποί εργάτες και από την άλλη οι Ελληνες εργάτες. Υπάρχουν μόνο οι εργάτες κόντρα στο κεφάλαιο και την εκμετάλλευση.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα η δύναμη(2002-07-02 00:00:00.0)
Στο βωμό των εργοδοτών οι μετανάστες(2001-08-07 00:00:00.0)
Κοινά τα προβλήματα, κοινός και ο αγώνας(2001-07-05 00:00:00.0)
Τούς χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα(2000-12-10 00:00:00.0)
Δεν κατοχυρώνει στοιχειώδη δικαιώματα(2000-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ