Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρθαν και τα γκάλοπ...

Στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία η εξάρθρωση της «17Ν», αλλά μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης παραμένει επιφυλακτικό

Την «επιτυχία» της εξάρθρωσης της «17Ν» σπεύδει να «εξαργυρώσει» στο χρηματιστήριο των γκάλοπ και στη συνέχεια στις εκλογές του Οκτώβρη, η κυβέρνηση Σημίτη. Το πρώτο πανελλαδικό γκάλοπ που έγινε από τις 11-23 Ιούλη σε δείγμα 1.210 ατόμων για λογαριασμό της εφημερίδας «Ημερήσιας», δείχνει, όπως άλλωστε αναμενόταν, κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μεταξύ Σημίτη και Καραμανλή. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι ένα μεγάλο τμήμα της «κοινής γνώμης» παραμένει επιφυλακτικό και καχύποπτο απέναντι στην όλη υπόθεση, απόρροια και της γενικότερης αναξιοπιστίας και ανυποληψίας του δικομματισμού.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά του από τη ΝΔ στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 8,8 που είχε καταγράψει έρευνα της ίδιας εταιρίας στις αρχές του Ιούλη (Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,4%, έναντι 31,9% του ΠΑΣΟΚ). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6%, το ΔΗΚΚΙ με 3% και ο ΣΥΝ με 2,6%. Την ίδια στιγμή όμως ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση παρότι παρουσιάζει άνοδο κατά 4,1%, κινείται στα επίπεδα του 22,5%(!), ενώ το 44,4% του συνόλου δηλώνει δυσαρεστημένο από το ΠΑΣΟΚ και το 38,8% από τη ΝΔ. Επίσης το 30,9% για την κυβέρνηση και το 35,3% για την αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν «ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι». Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με 54,3% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 25,8%, αλλά εμφανίζει μείωση κατά 6,2% από τις αρχές του μήνα. Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας, οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής ισοβαθμούν με 37,2%.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την τρομοκρατία, το 32,5% απαντά το ΠΑΣΟΚ και το 24,8% η ΝΔ, ενώ «κανένα» απαντά το 28,7% των ερωτηθέντων. Επίσης δύο στους τρεις πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαρθρώσει την τρομοκρατία, αλλά ένα 28,6% πιστεύει ότι προσπαθεί να κρύψει τους ενόχους. Επίσης μόνο το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάμειξη στην τρομοκρατία. Το ποσοστό αυτό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ φθάνει στο 37,1%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 19% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα μέλη της «17Ν» ως «κοινωνικούς επαναστάτες» (αλήθεια ποιος καλλιεργούσε τόσα χρόνια αυτό το πρότυπο αν όχι οι ίδιες οι διωκτικές αρχές;), ενώ το 74% πιστεύει ότι είναι τρομοκράτες. Επίσης το 32,3% θεωρεί τη «17Ν» όργανο οικονομικών συμφερόντων, το 17,4 ότι προέρχεται από άκρα αριστερά, το 9,8% ότι είναι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, το 6,6% ότι προέρχεται από το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ και το 22,1% δεν έχει άποψη. Οι χειρισμοί των διωκτικών αρχών εγκρίνονται από το 53,5% αλλά το 31,2% πιστεύει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Η κυβέρνηση επίσημα εμφανίζεται να μην επιδιώκει τάχα κομματική εκμετάλλευση του «εθνικού θέματος» της τρομοκρατίας, αλλά βέβαια χρησιμοποιεί στο έπακρο την υπόθεση της «17Ν» και για προσπορισμό κομματικών οφελών. «Δε θέλουμε να μπλέξουμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις σ' αυτή την ιστορία της αντιμετώπισης και εξάρθρωσης της τρομοκρατίας» υποστήριξε (στον «Φλας») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να χαρακτηρίσει «ενδιαφέροντα τα στοιχεία» του παραπάνω γκάλοπ, τα οποία «μπορεί να μας βοηθήσουν όλους».

Η Ρηγίλλης αποφεύγει, για πρώτη φορά, να σχολιάσει επίσημα γκάλοπ και παραπέμπουν για το Σεπτέμβρη, οπότε, όπως πιστεύουν, «δε θα είναι σε έξαρση το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ