Τρίτη 5 Μάη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εκδήλωση μετονομασίας της οδού Τζ. Κέννεντυ σε «Ευτυχίας Μουρίκη (Μάνας του ΕΛΑΣ)»

Σήμερα Τρίτη 5 Μάη στις 7 μ.μ., στη συμβολή των οδών Βρυούλων & Τζων Κέννεντυ, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση τιμής και μνήμης του δήμου Καισαριανής με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της «Μάνας της Καισαριανής», Ευτυχίας Μουρίκη.

Η Ευτυχία Μουρίκη ξεκίνησε την αντιστασιακή της δράση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και γρήγορα εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, δρώντας στην Καισαριανή. Ηταν η πρώτη γυναίκα διοικήτρια λόχου. Τον Μάη του 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ, μετά την εκτέλεση των 200, που είδε και κατέγραψε σε μαρτυρία. Πήρε το προσωνύμιο της «Μάνας», παρά το νεαρό της ηλικίας της, καθώς μοίραζε το φαγητό στους αιχμαλώτους και έπειτα στους συναγωνιστές της. Τραυματίστηκε τον Δεκέμβρη του 1944, συνελήφθη και παρέμεινε για 12 χρόνια στις φυλακές, υφιστάμενη φριχτά βασανιστήρια και εξευτελισμούς, χωρίς όμως να λυγίσει.

Η πόλη τιμά όλους εκείνους με τα «μικρά ονόματα» που ύψωσαν το ανάστημά τους, τους Αλύγιστους της Ιστορίας, που αγωνίστηκαν για το δίκιο και τη λευτεριά. Θρυλική μορφή ανάμεσά τους υπήρξε η Ευτυχία Μουρίκη, αφήνοντας σαφές μήνυμα για τις επόμενες γενιές:

«Πάρτε από το χτες ό,τι καλό βρήκατε από μας, προσθέστε το δικό σας και τραβήξτε μπροστά για το καλύτερο».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Θα χαιρετίσουν:

Νικόδημος Κατσαρέλης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής.

Παναγιώτης Γράβαρης, γιος της Ευτυχίας Μουρίκη.

Αιμιλία Λυμπεράκη, σύμβουλος εκπαίδευσης και συγγραφέας.

Κώστας Γαβριλάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σπύρος Τζόκας, πρώην δήμαρχος Καισαριανής.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ