«Η γνωστοποίηση της ύπαρξης των φωτογραφιών που αποτυπώνουν τις ύστατες στιγμές των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών, μελών και στελεχών του ΚΚΕ στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, έχει προκαλέσει παλλαϊκή συγκίνηση αλλά και αγωνία για την τύχη τους», σημειώνει στο κείμενό της η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ.
Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ επισημαίνουν στο κείμενο συλλογής υπογραφών που διακινούν: «Δουλειά μας είναι να λέμε την Αλήθεια, και η Αλήθεια που φωτίζεται από τις φωτογραφίες των 200 είναι ότι ο λαός μας έγραψε τις πιο λαμπρές, τις πιο φωτεινές στιγμές της Ιστορίας του όταν βάδισε στον δρόμο της Αντίστασης. Και η Αλήθεια αυτή είναι αδιαμφισβήτητη, όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να την κοντύνουν για να χωρέσει στα δικά τους μέτρα.
Αυτή η Αλήθεια πρέπει να γίνει κτήμα του λαού μας. Οι 200 ήρωες γεννήθηκαν από τον λαό και στον λαό ανήκουν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί με τα ντοκουμέντα της θυσίας τους. Ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη, τώρα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και το παράδειγμα της Αντίστασης του ελληνικού λαού μπορεί όχι μόνο να ζεστάνει τις καρδιές μας αλλά και να εμπνεύσει, να δείξει τον δρόμο».
Από την πλευρά της η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Το εν λόγω φωτογραφικό ντοκουμέντο οφείλει να πραγματοποιήσει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να αποτελέσει πηγή ιστορικής γνώσης και έμπνευσης για το σήμερα, το αύριο, για τις νέες γενιές».
Στο κείμενο με πρωτοβουλία εργαζομένων στην ιστορική έρευνα, ακαδημαϊκών και συγγραφέων υπογραμμίζεται:
«- Τονίζουμε το σοβαρό ιστορικό και ηθικό ζήτημα που προκύπτει με το παρόν και μελλοντικό καθεστώς αυτών των φωτογραφιών.
- Αφουγκραζόμαστε το παλλαϊκό αίτημα, που εκφράζουν και πολλοί συγγενείς και απόγονοι των εκτελεσμένων, για την επιστροφή και απόδοση αυτών των φωτογραφιών στον ελληνικό λαό.
- Ζητάμε με ευθύνη του κράτους τα ντοκουμέντα αυτά να αποκτηθούν και να αποδοθούν εκεί που ανήκουν, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του δήμου Καισαριανής, στον δήμο Χαϊδαρίου και στο ΚΚΕ, για να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα στον λαό και στη νεολαία ως πηγή ιστορικής γνώσης και έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο».