«Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να ζούμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες στις εστίες μας!», δηλώνουν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων, και μέσα από πανελλαδικό συντονισμό και διεκδίκηση ζητούν μέτρα για τις εστίες τους και συνολικά για το ζήτημα της στέγασης των νέων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους. Ειδικότερα, διεκδικούν:
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις εστίες. Εκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, που αυξάνονται λόγω της ακρίβειας. Οχι στη μείωση της χρηματοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τον εξοπλισμό των εστιών.
Σίτιση, συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους, με πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
Θέρμανση και κλιματισμό, πόσιμο νερό, ζεστό νερό, γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, πλήρη επίπλωση σε όλα τα δωμάτια και σε όλες τις εστίες.
Λέσχη σίτισης σε κάθε εστία, στην ευθύνη του κράτους. Δωρεάν, ποιοτική σίτιση για όλους τους οικότροφους στη λέσχη της εστίας και του Ιδρύματός τους.
Κατάργηση των ενοικίων, των εγγυήσεων και κάθε είδους χαρατσιού για τους εστιακούς. Ούτε σκέψη για γενίκευση των ενοικίων και παράδοση των εστιών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.
Σε κάθε εστία να υπάρχει κυλικείο - mini market, στην ευθύνη του Ιδρύματος ή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που να καλύπτει τις ανάγκες των εστιακών, με τιμές κόστους.
Οχι στο ξεσπίτωμα οικότροφων τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές εστίες. Εξασφάλιση σίτισης, συντήρησης, φύλαξης και καθαρισμού για τους οικότροφους που επιθυμούν να μείνουν στις εστίες το καλοκαίρι και την περίοδο των γιορτών.
Γρήγορη και διαφανή διαδικασία εισδοχής των φοιτητών σε κάθε εστία στην αρχή κάθε εξαμήνου. Συμμετοχή εκπροσώπου από τον Σύλλογο Οικοτρόφων στη διαδικασία εισδοχών και στις συνεδριάσεις του οργάνου διοίκησης της κάθε εστίας (εφορεία εστίας κ.λπ.).
Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. Μέριμνα για τη μεταφορά των οικότροφων σε δωρεάν και αξιοπρεπή καταλύματα, για τη σίτιση μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.
Αμεση αντικατάσταση του χαλασμένου μηχανολογικού εξοπλισμού. Αγορά καινούργιων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων, ψυγείων, κουζινών που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες των οικότροφων, καθώς και ανανέωση των στρωμάτων. Επαρκή φωτισμό σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.
Ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση των εστιών.
Ολοκληρωμένη πρόσβαση σε ΑμεΑ.
Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες, με τις κατάλληλες υποδομές και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων των οικότροφων.
Δωρεάν πρόσβαση των οικότροφων σε δημόσιες και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σε θεατρικές και άλλες πολιτιστικές παραστάσεις.
Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς την εστία, προσθήκη βραδινών δρομολογίων. Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους εστιακούς φοιτητές.
Διεύρυνση των εισοδηματικών, κοινωνικών και λοιπών κριτηρίων για την εισδοχή φοιτητών στις εστίες.
Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που το έχουν ανάγκη.
Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και άλλα κτίρια ή οικόπεδα του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
400 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Ενταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αύξηση και διεύρυνση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος.