Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συντονισμός και διεκδίκηση για σπουδές χωρίς εμπόδια, για αξιοπρεπείς Εστίες

Πανελλαδικός συντονισμός της δράσης Συλλόγων Οικοτρόφων της χώρας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ

«Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να ζούμε σε αξιοπρεπείς Εστίες!», δηλώνουν και διεκδικούν Σύλλογοι Οικοτρόφων με πανελλαδικό συντονισμό της δράσης τους, κοινές πρωτοβουλίες και πλαίσιο πάλης που προέκυψαν από τη συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στο κάλεσμά τους προς τους 13.000 εστιακούς φοιτητές όλης της χώρας, αναφέρονται στην κατάσταση που ζουν στις Εστίες στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. «Οσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου"!», τονίζουν και αναφέρονται στα εγκληματικά κυκλώματα με τα οποία ζούσαν οι εστιακοί της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου, τον φοιτητή στην Εστία της Λάρισας, χωρίς πατέρα και με μητέρα στο νοσοκομείο, στον οποίο δεν επιτρεπόταν να πάρει το πτυχίο του γιατί δεν μπορεί να πληρώσει το απαράδεκτο χαράτσι, στην ετοιμόρροπη Εστία στα Ψαχνά Εύβοιας, στις ανύπαρκτες Εστίες σε μια σειρά πόλεις.

«Η αδιαφορία όλων των υπεύθυνων για τα προβλήματά μας είναι εγκληματική. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες!», τονίζεται στο κάλεσμα, που αναφέρεται στη διαχρονική μείωση της χρηματοδότησης και στο μπαλάκι ευθυνών μεταξύ υπουργείου - ΙΝΕΔΙΒΙΜ - διοικήσεων πανεπιστημίων.

«Τώρα, στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει πλήρως τις Εστίες σε επιχειρηματίες, για να βγάζουν περισσότερα κέρδη στις πλάτες μας! Η ανέγερση νέων Εστιών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταφράζεται σε τσουχτερά ενοίκια, σε ξεσπίτωμα όποιου οικότροφου δεν μπορεί να πληρώσει! Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών, όπως συμβαίνει ήδη με τους εργολάβους σε σίτιση, συντήρηση ή καθαριότητα. Είναι το τέλος για την όποια δωρεάν φοιτητική στέγαση παρεχόταν», σημειώνεται.

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων θυμίζουν όσα κατέκτησαν με τον αγώνα τους και καλούν όλους τους οικότροφους να συμμετέχουν στους Συλλόγους, να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις, να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία Συλλόγων στις Εστίες όπου δεν υπάρχουν, να φτιάξουν Επιτροπή Αγώνα που θα γίνει το πρόπλασμα.

Από τη συνάντηση προέκυψε διεκδικητικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, ειδικότερα για τα κτιριακά τους ζητήματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές και τη στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ