Το στημένο παιχνίδι κυβέρνησης και βολικής αντιπολίτευσης, για να δείξουν το δέντρο και να κρύψουν το δάσος, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Εξαρχος.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να περάσει ο «κοινωνικός αυτοματισμός», γιατί ο λαός στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Οι εργαζόμενοι - σημείωσε - λένε πως «ο αγώνας των αγροτών είναι ενάντια στην ίδια πολιτική του κεφαλαίου που τσακίζει τα δικαιώματα και των εργατών. Είναι ενάντια στην κυβέρνηση, που με γελοία επιχειρήματα αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση των Οικοδόμων, που την επέβαλαν στους εργοδότες με σκληρούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν».
Κατήγγειλε ότι αυτήν τη ΣΣΕ δεν την υπογράφει ως υποχρεωτική η υπουργός Εργασίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κατασκευαστικών ομίλων και στηρίζοντας την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, που μόνο για φέτος έχουν προκαλέσει 35 εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς οικοδόμους. «Δεν βρήκατε χώρο στον προϋπολογισμό σας για τα μέτρα ασφάλειας, επειδή κοστίζουν προφανώς περισσότερο από τη ζωή των εργατών», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι πουθενά στον προϋπολογισμό δεν καταγράφονται τα εκατομμύρια από τα «υπέρ αγνώστων» κλεμμένα ένσημα που χρωστά η κυβέρνηση στους οικοδόμους.
Στηλίτευσε επίσης τον νόμο για τις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, που ψήφισαν η κυβέρνηση και το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ, ενώ πανηγύριζαν για την υποτιθέμενη ΣΣΕ που συμφώνησε η τρόικα κυβέρνησης, ΣΕΒ και ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, με ένα κριτήριο: Να μην απειληθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των εργοδοτών.
Ο Ν. Εξαρχος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της λαϊκής στέγης, τονίζοντας ότι απαιτείται τώρα επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυσή του.
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «απέναντι σε αυτές τις στρατηγικές επιλογές και τους ταξικούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησης, απάντηση δεν είναι οι διάφοροι σωτήρες. Είναι ο οργανωμένος λαός και ο αγώνας του (...) Με οργάνωση, αποφασιστικότητα, με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, μπορούμε να φτιάξουμε την κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του».