Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Μέτρα και για τον «εσωτερικό εχθρό»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος δεν είναι μόνον εκτός των συνόρων της αμερικανικής επικράτειας. Ο πόλεμος μαίνεται και εντός, κι απ' την αρχή, με την ταυτόχρονη κήρυξη του πολέμου κατά της οικουμένης, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση ενός ακόμη πόστου, του συμβούλου Εσωτερικής Ασφάλειας, προκειμένου οι ΗΠΑ να προστατευτούν από τους «εχθρούς που βρίσκονται εντός των πυλών ή που προσπαθούν να εισέλθουν».

Το επόμενο βήμα αναμενόταν να ανακοινωθεί χτες με τον πιο επίσημο τρόπο. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που πρότεινε στο Κογκρέσο, αφού αυτό θα έχει την τελική απόφαση ώστε να γίνει νόμος του κράτους, τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο θα επικεντρωθεί στην προστασία των ΗΠΑ από μελλοντικές επιθέσεις, ανάλογες της 11ης του Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. Ο τελευταίος διευκρίνισε ότι οι αρμοδιότητες του νέου αυτού υπουργείου θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς: Ασφάλεια των συνόρων και των μεταφορών, άμεση ετοιμότητα και αντίδραση, μέτρα κατά της τρομοκρατίας σε περίπτωση επιθέσεων με χημικά, βιολογικά, ραδιενεργά και πυρηνικά όπλα, συγκέντρωση και ανάλυση των μυστικών πληροφοριών σε συνεργασία με το FBI και τη CIA και προστασία της υποδομής.

Η σημαντικότερη αναδιάρθρωση από το 1947

Ετσι, οι πιέσεις του μέχρι σήμερα συμβούλου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, για πλήρη ανεξαρτησία έπιασαν τόπο, αφού εάν η πρόταση υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο θα αναβαθμιστεί πια σε υπουργό εν μέσω της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης που γίνεται εντός της αμερικανικής κυβέρνησης. «Αυτή αποτελεί μια σημαντική αναδιάρθρωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το 1947», σημείωσε ο Φλέισερ προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του '47, που έκανε ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, έγινε για την αντιμετώπιση του «ψυχρού πολέμου», ενώ η σημερινή αναδιάρθρωση γίνεται για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Ο Φλέισερ επισήμανε, τέλος, πως δεν αποσκοπεί στο να αποσπάσει την προσοχή από τις ακροάσεις που διεξάγει το Κογκρέσο για την ανεπάρκεια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πριν από τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, καθώς η προστασία της χώρας «αποτελεί προτεραιότητα οποιαδήποτε στιγμή». Εντούτοις, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση έχει διττή σημασία, καθώς συνιστά προσπάθεια μετατόπισης της προσοχής από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων αλλά και τη δημιουργία μίας ασπίδας προστασίας απέναντι τόσο στις διαρροές, στην κριτική, και κυρίως στις αντιδράσεις στην ακολουθούμενη πολιτική.

Το πιο ενδεικτικό είναι ότι η ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση της κυβέρνησης γίνεται τη στιγμή που άρχισε η κατάθεση του διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αναδιάρθρωση και τη συγχώνευση 8 ομοσπονδιακών γραφείων υπό το νέο υπουργείο με τις διευρυμένες εξουσίες, το FBI και η CIA διατηρούν την αυτονομία τους. Ετσι, ο Μίλερ υποσχέθηκε και αυτός με τη σειρά του τη συνέχιση της αναδιάρθρωσης του FBI προκειμένου η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας να είσαι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα σε ενδεχόμενες απειλές.

«Φάκελος» για τους ταξιδιώτες

Πάντως, στο πλαίσιο αυτής της ριζικής αναδιάρθρωσης της εσωτερικής ασφάλειας εντάσσονται και τα νέα αυστηρά μέτρα για την είσοδο ξένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Τζον Ασκροφτ, με σκοπό την πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών. Ανάμεσά τους είναι η λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών από όλους όσοι περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο και δε θα έχουν εξαιρέσεις με βάση την εθνικότητα. Ουσιαστικά ενεργοποιούν αντίστοιχη νομοθεσία που υπάρχει στις ΗΠΑ από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι στην περίπτωση των πολιτών που προέρχονται από αραβικές χώρες η διασταύρωση με τα υπάρχοντα αρχεία των υπηρεσιών ασφάλειας θα είναι περισσότερο «προσεκτική».

Ο Ασκροφτ επισήμανε ακόμη ότι οι κινήσεις αυτές κρίνονται επιβεβλημένες και ότι το νέο αυτό σύστημα, το οποίο θα αφορά ιδιαίτερα περίπου 100.000 ταξιδιώτες το χρόνο και άλλους 100.000 ξένους πολίτες που ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ, θα παράσχει μία «ζωτικής σημασίας αμυντική γραμμή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Δεν έλειψαν όμως οι αντιδράσεις: Εκτός από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων, το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να εξέφρασε κάποια επιφυλακτικότητα, καθώς πιστεύει ότι η «γραμμή άμυνας» αυτή θα προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των ζωτικής σημασίας πλέον συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ