Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή με «πολλαπλά μηνύματα» στη Ραμάλα

Μετά από 6 ώρες σφυροκοπήματος αποχώρησε από την περίμετρο του αρχηγείου του Αραφάτ ο ισραηλινός στρατός

Για άλλη μια φορά ερείπια άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός στη Ραμάλα

Associated Press

Για άλλη μια φορά ερείπια άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός στη Ραμάλα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός αποχωρώντας από τη Ραμάλα, όπου εισέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες περικυκλώνοντας το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του στη Δ. Οχθη και νέες κατασχέσεις παλαιστινιακής γης γίνονταν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ έφθανε στην Ουάσιγκτον ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αποφασισμένος να πιέσει για τις προτάσεις του. Οσο για το Λευκό Οίκο, επέμεινε στην κριτική σε βάρος του Γιάσερ Αραφάτ, αποφεύγοντας, όμως, να υιοθετήσει ανοιχτά την ισραηλινή επιθυμία για εξοβελισμό του.

Με τανκς, οχήματα προσωπικού και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων αλλά και «F-16» εισήλθε στη Ραμάλα, στις 2 το πρωί τοπική ώρα, ο ισραηλινός στρατός. Αμέσως περικύκλωσε το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, όπου σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών πριν ακολουθήσει ο βομβαρδισμός των κτιρίων. Μετά από 6 ώρες, ο στρατός αποχώρησε και φάνηκε ότι τρία κτίρια είχαν καταστραφεί, σχεδόν, ολοσχερώς ανάμεσα στα οποία και αυτό των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και το υπνοδωμάτιο του Αραφάτ. Ενας Παλαιστίνιος σωματοφύλακας πέθανε αβοήθητος από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ κατά τη διάρκεια της εισβολής σκοτώθηκε ένας πολίτης. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 6.

Δύο ώρες μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών, ο Γ. Αραφάτ εξήλθε από το κτίριο, κάνοντας το σήμα της νίκης και επευφημούμενος από λίγους συγκεντρωμένους πολίτες. «Τέτοιες πράξεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού. Στόχος τους είναι να δείξουν ότι μπορούν να μας νικήσουν, κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον παλαιστινιακό λαό», δήλωνε ο Παλαιστίνιος ηγέτης υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν και η ίδια η ζωή του.

Λίγες ώρες αργότερα, το ABC μετέδωσε συνέντευξη του Αραφάτ, όπου χαρακτηρίζει «εσωτερική υπόθεση» τις μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή και κατηγορεί το Ισραήλ ότι «ζητά να κατασταλούν οι επιθέσεις όταν βρίσκεται διαρκώς στα εδάφη μας, έχει διαλύσει τα σώματα ασφαλείας και επιβάλει απαγόρευση μετακίνησης». Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι «κάνουν τα στραβά μάτια στην ισραηλινή επιθετικότητα», ενώ ο υπουργός Πληροφοριών, Γ. Αμπέντ Ράμπο, μιλούσε για «ολοκληρωτικό πόλεμο σε βάρος των Παλαιστινίων».

«Συμβολική κίνηση για να καταδειχτεί η ευθύνη της Π. Αρχής» χαρακτήρισε την εισβολή ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διέψευδε ότι στόχος ήταν ο ίδιος ο Αραφάτ, υποστηρίζοντας ότι «αν υπήρχε τέτοια απόφαση, θα ήταν πολύ εύκολο». Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι με αυτή τη «συμβολική» κίνηση η ισραηλινή ηγεσία κατέστησε σαφές ότι «ανά πάσα στιγμή ελέγχει πλήρως την κατάσταση», ενώ η παλαιστινιακή κυριαρχία δέχτηκε άλλο ένα τεράστιο πλήγμα.

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, συνέχισε το έργο του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα, επανήλθε στο προάστιο Μπεϊτούνια της Ραμάλα, όπου, υπό ανταλλαγή πυρών, συνέλαβε 10-15 Παλαιστινίους. Το μεσημέρι αποχώρησε από την Νάμπλους, μετά από μία εβδομάδα ανακατάληψης, ενώ υποχώρησαν από το κέντρο της Τζενίν, όπου καθ' όλη τη νύχτα διεξάγονταν επιχειρήσεις, όπως και στη Βηθλεέμ, που έγινε εισβολή μετά τα μεσάνυχτα χτες.

Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Αραφάτ

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διακόψει τις σχέσεις της με τον Αραφάτ γιατί είναι επικίνδυνος «και για τον εαυτό του» υποστήριξε, χτες, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Μοσέ Κατσάβ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια ανηλεή μάχη τρομοκρατίας, από την οποία θα βγει νικητής». Ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είναι προτεραιότητα η απομάκρυνση του Αραφάτ, γιατί οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι, στην παρούσα φάση, δε θα είναι αποτελεσματική κίνηση».

«Δε θα βοηθήσει την ειρήνη μια απομάκρυνση, τώρα, του Γ. Αραφάτ» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Μακ Κόρμικ, σχολιάζοντας τις εντεινόμενες φημολογίες ότι και η Ουάσιγκτον, πλέον, προσανατολίζεται σε «αντικαταστάτη». Χαρακτηριστικά, ο έτερος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωνε ότι «για τον Πρόεδρο Μπους, ο Αραφάτ δεν είναι έμπιστος ούτε αποτελεσματικός, αλλά τον Πρόεδρο δεν τον ενδιαφέρουν τα πρόσωπα αλλά οι πράξεις».

Αναγκαία εκτιμά την υποστήριξη, τουλάχιστον για την ώρα, προς τον Γ. Αραφάτ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, που χτες, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις και το βράδυ με τον Πρόεδρο Μπους. Ο Μουμπάρακ θα επαναλάβει την πρότασή του σύμφωνα με την οποία θα πρέπει, μέχρι τα τέλη του χρόνου, να ολοκληρωθούν οι εσω-παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν εκλογές, στις αρχές του 2003 να ανακηρυχτεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη που ορίζονταν από τη συμφωνία του Οσλο, να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και στη συνέχεια να γίνουν διαπραγματεύσεις για τον τρόπο της ισραηλινής αποχώρησης στα όρια του 1967.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει εκφράσει άποψη για την αιγυπτιακή πρόταση, που έχει την αραβική υποστήριξη, αλλά διάκειται θετικά στην ιδέα του χρονοδιαγράμματος. Αντίθετα, ο Αριέλ Σαρόν, που αναμένεται τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, δε θέλει σε καμία περίπτωση την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος, που θεωρεί ότι θα τον δεσμεύσει να προχωρήσει σε σημαντικές εδαφικές υποχωρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ