Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 60
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Η ανωτατοποίηση - απάτη με παραδείγματα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά τμήματα

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει πια από την ψήφιση του νόμου 2916/01, που βάφτισε τα ΤΕΙ «ανώτατα» και συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για δήθεν αναβάθμιση των ιδρυμάτων και κοσμογονία στην ανώτατη εκπαίδευση. Από τότε μέχρι σήμερα όλο και περισσότεροι σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και γενικά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας των ΤΕΙ καταλαβαίνουν ότι ο νόμος ήταν και είναι μια απάτη. Αν υπάρχουν όμως ακόμα δύσπιστοι, παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα από τμήμα των ΤΕΙ. Οι σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων και Μουσικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, που εδρεύει στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, μας μεταφέρουν την εξής εικόνα:

«Δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο, εκτός από μια κονσόλα στερεωμένη σε δυο θρανία μέσα σε μια ακατάλληλα γι' αυτό το σκοπό αίθουσα... Δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό: υπάρχει μια και μόνο γραμματέας "δανεική" από το Δήμο Παλικής, που έρχεται δυο φορές την εβδομάδα», χώρια οι τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές φοιτητικής μέριμνας κτλ.

Γι' αυτό για τρίτη φορά μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος προχώρησαν σε κινητοποιήσεις οι σπουδαστές του Τμήματος, εκτιμώντας ότι η σχολή τους δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει τον προδιαγραμμένο κύκλο σπουδών. Οι μεγάλες ελλείψεις, σε καθηγητές, εργαστήρια, διοικητικό προσωπικό και υποδομές για φοιτητική μέριμνα, είναι αυτές που οδήγησαν τους σπουδαστές να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου τους, ενώ καταγγέλλουν ως ψευδείς τις υποσχέσεις που έλαβαν κατά το παρελθόν από το υπουργείο Παιδείας, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, κ. Μάνο και τον νομάρχη Κεφαλονιάς - Ιθάκης, κ. Γεωργάτο και ζητούν άμεση λύση, ώστε να μπορέσει το Τμήμα να λειτουργήσει.

Στο Ηράκλειο

Οι ίδιες ελλείψεις και κυρίως το ζήτημα της χρηματοδότησης φαίνεται να υποθηκεύει και το μέλλον του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων στο ΤΕΙ Ηρακλείου της Κρήτης. Στο εν λόγω τμήμα που χρηματοδοτείται από το Β` ΕΠΕΑΕΚ ανακοινώθηκε στους σπουδαστές ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δε θα μπορεί να λειτουργήσει αν δεν εξευρεθούν πόροι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υποδομής, όπου οι σπουδαστές κάνουν εργαστήρια με λίστες προτεραιότητας και έτσι σε Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη της διοίκησης του ΤΕΙ.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η έλλειψη σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό και υποδομές ταλανίζει ένα τμήμα ΤΕΙ αυτό της Βιολογικής Γεωργίας, που εδρεύει στο Αργοστόλι και χρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΠΕΑΕΚ. Εκεί οι ελλείψεις καλύπτονται με ωρομίσθιους, οι οποίοι όμως παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Απρίλη.

Οσο για τις υποδομές... η σχολή στεγάζεται σε ένα προκάτ που δεν καλύπτει τις ανάγκες διδασκαλίας. Αποτέλεσμα είναι να ακυρώνονται μαθήματα, άλλα να γίνονται αργά το βράδυ κτλ. Δεν υπάρχει φοιτητική λέσχη και εστία, ενώ οι πενιχρές επιχορηγήσεις προς τους σπουδαστές συρρικνώνονται.

Για τα προβλήματα αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Σπύρος Στριφτάρης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι προτίθεται να κάνει για την καταβολή των δεδουλευμένων στους διδάσκοντες του ΤΕΙ, τι προγραμματίζει το υπουργείο να κάνει για τη λύση του κτιριακού προβλήματος και αν προτίθεται το υπουργείο να χρηματοδοτήσει το Τμήμα εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή είναι η «ανωτατοποίηση» της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ