Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2002»
Κριτήριο οι λαϊκές ανάγκες

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Ενέργεια 2002», οι εργασίες του οποίου θα ανοίξουν στις 12 Ιούνη και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιούνη στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναμένεται να κατατεθούν και να συζητηθούν οι απόψεις επιστημόνων από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία, Ελλάδα κλπ. για την κοινωνική και την πολιτική διάσταση του τεράστιου αυτού θέματος. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων, ενώ υποστηρικτής του είναι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γ. Μαρκόπουλος - δημιουργός, ο οποίος θα ανοίξει τις εργασίες του (συνεδρίου), την Τετάρτη 12 Ιούνη με συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χτες από το διοργανωτή Σύλλογο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Κεραμάρης υποστήριξε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με τον συγκεκριμένο τρόπο που πραγματοποιείται αντί να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια, δημιουργεί φαινόμενα τύπου Καλιφόρνιας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του «Ενέργεια 2002» καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Κουρεμένος, αναφερόμενος στο ζήτημα «εγχώριος λιγνίτης ή εισαγόμενο φυσικό αέριο» σαν βάση παραγωγής ενέργειας, σημείωσε ότι δεν πρέπει να απολυτοποιούμε το κριτήριο του περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στην ασφαλή περιβαλλοντικά χρήση στερεών καυσίμων στη Γερμανία.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι βασικό κριτήριο του ενεργειακού σχεδιασμού, θα πρέπει να είναι οι λαϊκές ανάγκες και όχι η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που νέμονται το δημόσιο ενεργειακό πλούτο. «Είναι ανάγκη - σημείωσε - να εναντιωθούμε στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης που πραγματοποιείται», υπογραμμίζοντας ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, δηλαδή στην κοινωνική ιδιοκτησία των πηγών ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ