Στο προσκήνιο σχέδια διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Υδάτων του Ινδού ποταμού
«Το Πακιστάν θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα για κάθε τρομοκρατική επίθεση (...) Ο στρατός του Πακιστάν θα το πληρώσει, η οικονομία του Πακιστάν θα το πληρώσει», διαμήνυσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι, μιλώντας σε εκδήλωση στη βορειοδυτική πολιτεία Ρατζαστάν (στα σύνορα με το Πακιστάν), ελάχιστες μέρες μετά τη σοβαρή ανάφλεξη μεταξύ των δύο χωρών, με δεκάδες θύματα εκατέρωθεν.
Με φόντο την απόφαση που το Νέο Δελχί έχει ήδη ανακοινώσει για αναστολή της Συνθήκης Υδάτων του Ινδού ποταμού, ο Μόντι είπε ότι «το Πακιστάν δεν θα πάρει νερό από ποταμούς επί των οποίων η Ινδία έχει δικαιώματα», επιμένοντας σε κάτι που το Ισλαμαμπάντ έχει χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή «αιτία πολέμου».
Θυμίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη Συνθήκη οι δύο χώρες κατέληξαν το 1960 στους όρους διαχείρισης ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας. Η σημασία της Συνθήκης για την άρδευση και ύδρευση όλης της περιοχής είναι τέτοια που από την υπογραφή της δεν είχε ανασταλεί ποτέ μέχρι τώρα, ακόμα και σε περιόδους πολέμου. Ειδικά για το Πακιστάν υπολογίζεται ότι με βάση τη Συνθήκη διασφαλίζεται το 80% του νερού που χρειάζονται οι αγροτικές του καλλιέργειες.
Ο Μανσούρ Ουσμάν Αουάν, ανώτερος αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο «Reuters» ότι «το Πακιστάν επιθυμεί να συζητήσει και να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε θέμα, oποιεσδήποτε ανησυχίες ίσως έχουν» οι Ινδοί για το θέμα των υδάτων της περιοχής. Οπως είπε, η ινδική κυβέρνηση σε πρόσφατη επιστολή της προς την πακιστανική, επικαλούμενη τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού και τις ανάγκες που διαμορφώνουν τα σχέδια παραγωγής «καθαρής Ενέργειας», λέει ότι επιβάλλεται επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης του 1960.
Πρόσθεσε δε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την αλλαγή της Συνθήκης πρέπει να γίνει με βάση τον αρχικό άξονα στον οποίο αυτή διαμορφώθηκε. «Οσον αφορά το Πακιστάν, η Συνθήκη είναι απολύτως λειτουργική, και οτιδήποτε κάνει η Ινδία το κάνει με δικό της κόστος και κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ανέγερση σταθμών παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε.