Παρασκευή 23 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Από τη Βαλτική μέχρι τη Σκανδιναβία εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες

Στη Λιθουανία η μόνιμη γερμανική μεραρχία τεθωρακισμένων - Στη Φινλανδία προχωράει ο φράχτης στα σύνορα

Γερμανικά τεθωρακισμένα σε άσκηση στη Λιθουανία την περασμένη βδομάδα

2025 The Associated Press. All

Γερμανικά τεθωρακισμένα σε άσκηση στη Λιθουανία την περασμένη βδομάδα
Από τη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Σκανδιναβία εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, εν μέσω συνομιλιών γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Γερμανία εγκαινίασε χτες την ανάπτυξη της ταξιαρχίας της στη Λιθουανία, την πρώτη μόνιμη γερμανική στρατιωτική ανάπτυξη εκτός συνόρων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Φινλανδία συνεχίζει την κατασκευή του φράκτη στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντ. Τουσκ μιλώντας σε διοικητές του πολεμικού ναυτικού, ότι η Βαλτική Θάλασσα κινδυνεύει να γίνει πεδίο διαρκούς αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Τόνισε ότι τα ύποπτα περιστατικά κοντά σε κρίσιμες υποδομές στην περιοχή είναι πιθανό να γίνουν συχνότερα.

Γερμανία: «Αποφασισμένη να υπερασπιστεί» τα εδάφη του ΝΑΤΟ

Χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Φρ. Μερτς, επισκέφτηκε τη Λιθουανία, για να εγκαινιάσει την ανάπτυξη της γερμανικής ταξιαρχίας αρμάτων μάχης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη κι επιπλέον οι ΗΠΑ μεταθέτουν μεγαλύτερο βάρος της «ασφάλειας και άμυνας» στους Ευρωπαίους.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην «Αμυνα» της Ευρώπης, θέλοντας να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση και σχεδιάζει να ολοκληρώσει την ανάπτυξης της ταξιαρχίας μέχρι το τέλος του 2027, με έως και 5.000 στρατιώτες επιτόπου.

Η Λιθουανία βρίσκεται ανάμεσα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, που είναι «σύμμαχος» της Ρωσίας.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 400 Γερμανοί στρατιώτες στο έδαφος της Λιθουανίας, που πρόκειται να αυξηθούν σε 500 μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Οι Γερμανοί στρατιώτες έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες τους δραστηριότητες εκπαίδευσης και ασκήσεων, οι οποίες θα ενταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας.

Για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και «πολύ τεταμένη κατάσταση στις χώρες της Βαλτικής» έκανε λόγο ο Μερτς, επισημαίνοντας τον «επιθετικό αναθεωρητισμό» της Ρωσίας που «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης».

Η Γερμανία παραμένει «αποφασισμένη να υπερασπιστεί το έδαφος της συμμαχίας από κάθε επιθετικότητα» και οι Λιθουανοί «μπορούν να βασίζονται στη Γερμανία», συνέχισε ο καγκελάριος.

«Χαιρέτισε» τη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για τον «επανεξοπλισμό» της Ευρώπης, λέγοντας ότι το μπλοκ «πρέπει να παράγει περισσότερα για την Ευρώπη και στην Ευρώπη», ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη νέα επένδυση της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall» στη Λιθουανία.

Ως βασικές προτεραιότητες ανέφερε: Οι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιτρέψουν στη Ρωσία να «μπει σφήνα ανάμεσά μας» και να παραμείνουν στενά ευθυγραμμισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ «όποτε είναι δυνατόν». Οι «σύμμαχοι» πρέπει επίσης να συνεχίσουν να ζητούν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να ασκούν πίεση στη Μόσχα.

Η γερμανική ανάπτυξη δείχνει «σαφή, ισχυρή» δέσμευση στην ανατολική πλευρά, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκ. Ναουσέντα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη, «το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: Είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι», πρόσθεσε, καθώς η Λιθουανία θα επιτύχει τον στόχο του 5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες το επόμενο έτος.

Σχετικά με τη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, ο Ναουσέντα επανέλαβε το αίτημα του ευρωατλαντικού στρατοπέδου για «μια συνολική και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», προτρέποντας σε κυρώσεις για να «σπάσει η ρωσική πολεμική μηχανή».

Φινλανδία: Προετοιμασίες «για το χειρότερο»

Ο στρατός της Φινλανδίας παρακολουθεί «πολύ στενά» τους ελιγμούς της Μόσχας και είναι καθήκον του, ως μέλος του ΝΑΤΟ, να «προετοιμάζεται για το χειρότερο», τόνισε χθες ο υποστράτηγος Σάμι Νούρμι, επικεφαλής στρατηγικής των φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Ελσίνκι δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων όταν «λήξει» ο πόλεμος με την Ουκρανία, έπειτα από αναφορές ότι η Μόσχα έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της βάσεις κοντά στα σύνορα, όπως είχε προαναγγείλει όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Ο Νούρμι δήλωσε: «Αλλάζουν τις δομές και βλέπουμε μέτριες προετοιμασίες όσον αφορά την κατασκευή υποδομών κοντά στα σύνορά μας, κάτι που σημαίνει ότι, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα αρχίσουν να επαναφέρουν τις δυνάμεις που πολεμούν εκεί, κυρίως τις χερσαίες».

Η συνοριοφυλακή της Φινλανδίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ολοκληρώθηκαν τα πρώτα 35 χλμ. από τον προγραμματισμένο φράχτη των 200 χλμ. στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, τα οποία παραμένουν κλειστά για πάνω από έναν χρόνο, αφότου το Ελσίνκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι κατευθύνει σκόπιμα αιτούντες άσυλο προς τη Φινλανδία, κάνοντας λόγο για μια «υβριδική επίθεση». Ο φράχτης είναι επίσης εξοπλισμένος με κάμερες και αισθητήρες που διακρίνουν ανθρώπους από ζώα.

«Ο κύριος σκοπός του τείχους είναι να ελέγχει μεγάλες μάζες ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στη Φινλανδία από τη Ρωσία», δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ο υποδιοικητής του Τμήματος της νοτιοανατολικής φινλανδικής συνοριοφυλακής Αντιι Βίρτα.

Συζητήσεις για... συνομιλίες στο Βατικανό

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ, δήλωσε ότι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο «με τη συμμετοχή Ουκρανών, Ρώσων, Αμερικανών και Ευρωπαίων» είναι πολύ πιθανό να φιλοξενηθούν την επόμενη βδομάδα στο Βατικανό.

Τόνισε πως μια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε «θετικό βήμα» προς μια ευρύτερη εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες για «τερματισμό του πολέμου» στην Ουκρανία.

Επισημαίνοντας τον αυξανόμενο ρόλο ευρωπαϊκών χωρών στην «ειρηνευτική» διαδικασία, ο Στουμπ είπε πως «εισερχόμαστε σε μια φάση όπου εμπλέκεται και η Ευρώπη - και αυτό ήταν που ελπίζαμε εξαρχής».

«Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη συμφωνία για τις προσεχείς συναντήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. «Η δουλειά συνεχίζεται για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί».

Ρωσία και Ουκρανία έχουν ανακοινώσει συμφωνία για την ανταλλαγή «1.000 έναντι 1.000» αιχμαλώτων πολέμου, η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Χτες ανακοινώθηκε ότι Μόσχα και Κίεβο υπέβαλαν τους σχετικούς καταλόγους με τα ονόματα των αιχμαλώτων.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, επικοινώνησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και την πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντάς τους, ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία γιατί θεωρεί ότι κερδίζει, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση της συνομιλίας.

Παρά την αναγνώριση ότι ο Πούτιν δεν θέλει ακόμη ειρήνη, ο Τραμπ δεν ενέκρινε την αύξηση πίεσης μέσω κυρώσεων, όπως ζητούσαν οι Ευρωπαίοι και ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Αυτός δεν είναι δικός μου πόλεμος. Μπλέξαμε σε κάτι που δεν έπρεπε».

Οι Ευρωπαίοι, αν και δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν νέες κυρώσεις, θεώρησαν ότι υπήρξε ένα θετικό αποτέλεσμα, αναφέρει το ρεπορτάζ. Εγινε σαφές ότι ο Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει τον πόλεμο σε αυτό το στάδιο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η ευθύνη υποστήριξης της Ουκρανίας βαραίνει πλέον κυρίως την Ευρώπη. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα διακόψει τις αποστολές όπλων, αρκεί να τις πληρώνουν η Ευρώπη ή η Ουκρανία.

Ρωσία: Προαναγγελία για «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την Ουκρανία

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, προανήγγειλε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στην περιφέρεια Κουρσκ.

Η απόφαση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας έχει ήδη ληφθεί, τόνισε ο Πούτιν μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια κυβερνητικού συμβουλίου. Εισηγήθηκε επίσης την εκπόνηση προγράμματος ανοικοδόμησης περιφερειών της νότιας Ρωσίας, οι οποίες επλήγησαν στη διάρκεια του πολέμου. Μεταξύ αυτών, είναι οι περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ.

Χτες στο μεταξύ, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ουκρανικό πλήγμα στην πόλη Λγκοβ της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό περιφερειάρχη Αλ. Χινστέιν.

Το δε ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την κατάρριψη 105 drones που προέρχονταν από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης.

Τα ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν πάνω από ρωσικές περιφέρειες, εκ των οποίων τα 35 κατευθύνονταν προς τη Μόσχα.

Τα κυριότερα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας - Σερεμέτιεβα, Νταμαντιένταβα, Βνούκαβα - ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους, ενώ έγιναν και εκτροπές πτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ