Την «πάπια» μπροστά στη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», προσπαθώντας με μισόλογα να «βγει λάδι» ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την πολύπλευρη στήριξη που παρέχουν στον «στρατηγικό σύμμαχό» τους.
Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά αντέτεινε ότι τάχα η κυβέρνηση δεν σιωπά, αλλά έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα διά του ΥΠΕΞ και διά του ιδίου. «Εχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης κατάπαυσης πυρός και αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία δυσκολία να πει «ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο», δικαιώνοντας έτσι ό,τι έκαναν όλο το διάστημα πριν, με μαζικούς βομβαρδισμούς και εν ψυχρώ δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων αμάχων επί μήνες.
Στο ίδιο απαράδεκτο ύφος πρόσθεσε ότι «επειδή η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, έχουμε υποχρέωση στους συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες. Εχω μεταφέρει αυτή την αλήθεια και απευθείας στην ηγεσία του Ισραήλ ότι η φρικτή επίθεση της Χαμάς δεν μπορεί να δικαιολογεί από ένα σημείο και πέρα επιχειρήσεις που έχουν δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος», τόνισε, βασικά αναπαράγοντας όλα τα προσχήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου και μετρώντας την εξελισσόμενη σφαγή με ένα απάνθρωπο ζύγι του «τόσο - όσο».
Κατέφυγε, δε, και σε άλλες μεγαλοστομίες τύπου «πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον ΟΗΕ και τις ΜΚΟ, ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία φαγητού και φαρμάκων το συντομότερο δυνατόν», χωρίς βέβαια να πει το παραμικρό για το ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση έστω για να ανοίξουν οδοί για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Προκλητικός και χυδαίος προσπέρασε εξάλλου τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή και τις κινητοποιήσεις στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού ως «ανέξοδες δηλώσεις και παραστάσεις χωρίς αποτέλεσμα».
Σε αυτό το φόντο παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αργότερα το απόγευμα, με αντικείμενο την «προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις», όπου ο υπουργός Εξωτερικών θα έκανε «εθνική παρέμβαση».
Τι έγινε εκεί; «Με ελληνική πρωτοβουλία και κατόπιν συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών επετεύχθη Κοινή Δήλωση 80 κρατών - μελών του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις» γενικώς κι αορίστως, λένε από την κυβέρνηση, με το αποτέλεσμα της «πρωτοβουλίας» να είναι ένα κείμενο - σούπα 800 λέξεων, όπου δεν κατονομάζεται ούτε μια φορά το Ισραήλ!
Χαρακτηριστικά, η δήλωση εκφωνήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε ότι «σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), η Γάζα αντιμετωπίζει τη "χειρότερη ανθρωπιστική κρίση" από την έναρξη των εχθροπραξιών, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού (...) και με εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης».
Της άχρωμης διαπίστωσης και τα περί «εχθροπραξιών» (!) ακολούθησε ένα ευχολόγιο που μοίραζε ευθύνες γενικώς και αορίστως δικαιώνοντας τον φονιά, τύπου «η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική» αλλά «νομική υποχρέωση» και «ηθική επιταγή», με εκκλήσεις σε «όλα τα εμπόλεμα μέρη να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές» κ.ο.κ. Εμπόλεμα μέρη τα γυναικόπαιδα που σφαγιάζει και αφήνει να πεθάνουν από την πείνα το κράτος - δολοφόνος!
Αλλά και στην παρέμβαση που έκανε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γεραπετρίτης, μίλησε γενικά για «ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», όπου «καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει για περισσότερο από δύο μήνες τώρα», αποσιωπώντας ποιος την εμποδίζει. Παρέπεμψε δε σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου (μέχρι τις 28/5) όπου θα επικεντρωθούν στην «επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», την ώρα που κάθε 24ωρο χάνονται πλέον εκατοντάδες γυναικόπαιδα.