2025, The Associated Press. Al |
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κατέστησε σαφές πως στόχος του κράτους - δολοφόνου είναι η συνέχιση της επιχείρησης «Gideon's Chariots» (Αρματα του Γεδεών) μέχρι την πλήρη κατοχή όλης της Λωρίδας της Γάζας, ενώ διατυμπάνισε ότι προχωρά στην εφαρμογή του - «επαναστατικού», όπως το χαρακτήρισε προκλητικά - σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για ...«μετεγκατάσταση» των αμάχων της Γάζας από την κατεχόμενη πατρίδα τους.
Αναγόρευσε μάλιστα την εφαρμογή του σχεδίου εξορίας 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων ως «βασικό όρο» για τον «τερματισμό» του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι είναι «έξυπνο», επειδή έχει τη δυνατότητα «να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».
Με αντίστοιχο κυνισμό επιβεβαίωσε ότι τα ψίχουλα «ανθρωπιστικής βοήθειας» που άρχισαν να μπαίνουν μετά από 11 βδομάδες στην αποκλεισμένη Γάζα θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για το στρίμωγμα των Παλαιστινίων σε μια «αποστειρωμένη ζώνη» στη νότια Γάζα, μέχρι την εξορία των αμάχων σε χώρες του εξωτερικού.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νετανιάχου κυκλοφόρησε χτες βιντεοσκοπημένο μήνυμα όπου υποστήριξε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ζωνών «διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα, και ότι το σύνολο των 2,3 εκατ. Παλαιστινίων θα μετακινηθεί στο νότιο τμήμα «για την ασφάλειά τους».
«Σκοπεύουμε να έχουμε μεγάλες ασφαλείς ζώνες στη νότια Γάζα. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα μετακινηθεί εκεί για τη δική του ασφάλεια, ενώ θα διεξάγουμε μάχες σε άλλες ζώνες», ανέφερε ανερυθρίαστα, την ώρα μάλιστα που ο κατοχικός στρατός επανειλημμένα βομβαρδίζει καταυλισμούς και δολοφονεί αμάχους ακόμα και στις υποτιθέμενες «ασφαλείς ζώνες»...
Στη συνέχεια ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως είναι «έτοιμος» για «προσωρινή εκεχειρία» για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων - προκειμένου να μπορεί μετά το Ισραήλ να συνεχίσει ανενόχλητο το μακελειό στη Γάζα - ενώ χαρακτήρισε την προχτεσινή ρίψη πυρών του ισραηλινού στρατού σε δεκάδες ξένους διπλωμάτες στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ...«ατυχές γεγονός».
Δεν παρέλειψε βέβαια να εξαπολύσει «πυρά» εναντίον Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά ότι «ενθαρρύνουν τους κατά συρροή δολοφόνους της Χαμάς» να συνεχίσουν να μάχονται ατέρμονα, αφότου κατήγγειλαν τις «σκανδαλώδεις ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα - αφού πρώτα μαζί με το υπόλοιπο ευρωατλαντικό μπλοκ στήριζαν με κάθε τρόπο τα ισραηλινά εγκλήματα, αναμασώντας μεταξύ άλλων τα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» του κατοχικού κράτους!
Νωρίτερα η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε την ανάκληση όλης της αντιπροσωπείας διαπραγματευτών από το Κατάρ. Το γεγονός προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ είχε χτες το βράδυ ο Μπ. Νετανιάχου, με αφορμή την επίθεση με δύο νεκρούς στο Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον.
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι συζήτησαν «για τον πόλεμο στη Γάζα» και ότι ο Τραμπ «εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους που τέθηκαν από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την απελευθέρωση των ομήρων, την εξάλειψη της Χαμάς και την προώθηση του σχεδίου Τραμπ».
«Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη να εξασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Καρολάιν Λέβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, αναφερόμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία είπε πως ο Τραμπ συζήτησε με τον Νετανιάχου και μια πιθανή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο οι διαπραγματεύσεις «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Στο φόντο αυτό χτες, 594η μέρα του ισραηλινού μακελειού στη Γάζα, η Οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που έχει χαρακτηριστεί «παράνομη» από το Ισραήλ και απαγορεύεται η δράση της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε πως έκλεισε στη Γάζα και το βασικό κέντρο υγείας που παρείχε υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους μετά τον βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό.
Οπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση, στη Λωρίδα της Γάζας «δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλές μέρος».
Οι ασταμάτητες ισραηλινές επιθέσεις πολλαπλασιάζουν τα επιβεβαιωμένα θύματα, που από τον Οκτώβρη του 2023 έως χτες έφθασαν τους 53.762 νεκρούς Παλαιστίνιους και τους πάνω από 121.950 τραυματίες.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από αυτά τα θύματα τα 916 είναι βρέφη κάτω των 12 μηνών, τα 4.365 παιδιά ηλικίας 1-5 ετών, 6.101 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και 5.120 παιδιά ηλικίας 13-17 ετών.
Ο πραγματικός αριθμός των σκοτωμένων Παλαιστινίων είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες αγνοούμενοι έχουν μείνει θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Στο μεταξύ ο λιμός απειλεί καθημερινά τις ζωές χιλιάδων, καθώς τα λιγότερα από 100 φορτηγά του ΟΗΕ που φέρεται πως εισήλθαν στη Γάζα αφενός είναι σταγόνα στον ωκεανό μετά τις 11 βδομάδες πλήρους αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ, αφετέρου ακόμα κι αυτά δεν μπόρεσαν να φθάσουν σε αρκετά ασφαλή σημεία διανομής ώστε να μοιραστούν.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα επιβεβαίωσε ότι το φορτίο 87 φορτηγών εισήλθε στον θύλακα αργά προχτές βράδυ.
Αργότερα όμως η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν έχουν λάβει ακόμη βοήθεια από τις προμήθειες που πέρασαν τα σύνορα, προσθέτοντας ότι η αποστολή βοήθειας με τόσο λίγα φορτηγά είναι μια «πρόσκληση για σκοτωμό», λόγω του κινδύνου μαζικής συρροής πεινασμένων ανθρώπων.
Μιλώντας χτες στο πρακτορείο Reuters, ο Αμτζαντ αλ Σάουα, διευθυντής του Δικτύου Παλαιστινιακών ΜΚΟ στη Γάζα, τόνισε πως λιγότερα από 90 φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα ενώ «κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, 600 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως η παρούσα ποσότητα είναι σταγόνα στον ωκεανό».
Επιπλέον, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες πέθαναν από πείνα 29 παιδιά και ηλικιωμένοι.
Οταν του ζητήθηκε να απαντήσει σε προηγούμενα σχόλια του επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο BBC ότι 14.000 βρέφη θα μπορούσαν να πεθάνουν αβοήθητα, απάντησε: «Ο αριθμός των 14.000 είναι πολύ ρεαλιστικός, ίσως μάλιστα να είναι και μετριοπαθής».
Στο φόντο του λιμού στη Γάζα, οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται στα λόγια, μεταξύ άλλων και από κυβερνήσεις που συνεχίζουν τις πολύμορφες μπίζνες με το Ισραήλ.
Χτες, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει «χωρίς καθυστέρηση» την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση.
Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε πως το Ισραήλ «απομονώνεται διεθνώς» λόγω της εκστρατείας λιμού στη Γάζα και πως η «Ιστορία θα αποδώσει ευθύνες και σε αυτούς που απέτυχαν στη δοκιμασία της Γάζας». «Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ανθρωπότητας και θα συνεχίσει να το κάνει», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας πως στη Γάζα δεν υπάρχει μόνο ανθρωπιστική κρίση αλλά και κρίση του διεθνούς συστήματος στο οποίο οι «δυτικοί» θεσμοί απέτυχαν.
Μέσα σε όλα αυτά χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 33χρονου Παλαιστινίου από τη Γάζα, πατέρα τριών παιδιών, στις ισραηλινές φυλακές κολαστήρια Sde Teiman.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο στρατός συνέχισε τις επιθέσεις στην πόλη Τουλκαρέμ και τις συλλήψεις τουλάχιστον 20 Παλαιστινίων, ενώ οι Εβραίοι έποικοι κλιμάκωσαν τις επιθέσεις κάνοντας μεταξύ άλλων νέα έφοδο στο τέμενος αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, σε μουσουλμανικό κοιμητήριο της ίδιας πόλης, στο ταφικό μνημείο του Ιωσήφ, ανατολικά της Ναμπλούς, και σε τέμενος περιοχής νοτίως της Ναμπλούς όπου επιχείρησαν να βάλουν φωτιά.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε χτες βράδυ τους κατοίκους συνοικίας της πόλης Τουλ, στον νότιο Λίβανο, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προαναγγέλλοντας αεροπορική επιδρομή.
Λίγο πριν τις 10 το βράδυ ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τη συνοικία Iqlim al-Tuffah της πόλης Τουλ.