Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανακαλεί τον πρέσβη στην Ινδία και αναστέλλει τις εμπορικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός Ιμράν Καν προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης με όλο το στρατιωτικό επιτελείο

Δυνάμεις του ινδικού στρατού ενισχύονται σε περιοχές του Κασμίρ

Copyright 2019 The Associated

Δυνάμεις του ινδικού στρατού ενισχύονται σε περιοχές του Κασμίρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ινδία και να αναστείλει τις εμπορικές σχέσεις μαζί της, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της ινδικής Βουλής να άρει το ειδικό καθεστώς που ίσχυε εδώ και πάνω από μισό αιώνα για την πολιτεία Τζαμού - Κασμίρ.

Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί το Νέο Δελχί για «προσάρτηση του Κασμίρ», μετά την κατάργηση του άρθρου 370 του ινδικού Συντάγματος, που αναγνώριζε αυτονομία στο Τζαμού - Κασμίρ.

Ο πρωθυπουργός Ιμράν Καν (του μεταρρυθμιστικού «Πακιστανικού Κινήματος για τη Δικαιοσύνη» - PTI, το οποίο προκρίνει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα) προήδρευσε χτες έκτακτης σύσκεψης με τους επικεφαλής όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και κάλεσε το Γενικό τους Επιτελείο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Μετά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες που καθορίζουν τις διμερείς της σχέσεις με την Ινδία, ότι θα μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και επίσης ότι η φετινή 14η Αυγούστου (εθνική γιορτή ανεξαρτησίας για το Πακιστάν) θα γιορταστεί «σε αλληλεγγύη με τους γενναίους κατοίκους του Κασμίρ και τον δίκαιο αγώνα τους για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Η ινδική περιοχή Τζαμού - Κασμίρ αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ζώνης του Κασμίρ, για την οποία διαφιλονικούν Ινδία, Πακιστάν αλλά και Κίνα. Επρόκειτο για τη μόνη πολιτεία της Ινδίας όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι και όχι οι ινδουιστές, και «φιλοξενεί» ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα, βρίσκεται δε στο επίκεντρο ευρύτερων γεωπολιτικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, καταρχάς μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που είναι και πυρηνικές δυνάμεις.

Η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας - του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι, που παζαρεύει την επέκταση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ - ανακάλεσε το καθεστώς αυτονομίας στην επίμαχη περιοχή επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας». Αυξάνει εδώ και καιρό τις στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε και μια σειρά από έκτακτα μέτρα ασφαλείας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες και στη μετακίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο αεροσκάφη της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, καταγγέλλοντας ότι παραβίασαν τον πακιστανικό εναέριο χώρο, αφού η ινδική Πολεμική Αεροπορία είχε πλήξει στόχους σε πακιστανικό έδαφος, όπου το Νέο Δελχί ισχυριζόταν ότι βρισκόταν μεγάλη βάση εκπαίδευσης «τρομοκρατικής οργάνωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η στρατιωτική παρουσία στο Κασμίρ(13/8/2019)
Αεροπορικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος(27/2/2019)
Αμφότεροι θέλουν το διάλογο αλλά...(30/8/2003)
Συνέχεια της βίας(29/3/2003)
Με πόλεμο απειλεί Ινδός υποστράτηγος(1/11/2001)
Κλιμάκωση των συγκρούσεων και των αλληλοκατηγοριών(8/6/1999)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org