Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Διερευνούν τα περιθώρια για «αμοιβαία επωφελή» εμπορική συμφωνία

Στη σκιά του επικείμενου Brexit, ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Ράαμπ συνάντησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διερευνητική συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, με στόχο την επαλήθευση των διαθέσεων της Ουάσιγκτον απέναντι σε μία μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, είχε αργά το βράδυ της Τρίτης στον Λευκό Οίκο ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ. Μεταξύ άλλων συνάντησε και τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο.

Ο Ράαμπ ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Αμερική έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του σε Μεξικό και Καναδά. Επλεξε το εγκώμιο του Αμερικανού Προέδρου, εκφράζοντας την εκτίμησή του για «την εγκαρδιότητα και τον ενθουσιασμό του Προέδρου για τη σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Ηνωμένου Βασιλείου». Εξέφρασε παράλληλα την προθυμία του για διμερή συνεργασία με στόχο μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και την «αντιμετώπιση των προκλήσεων στην κοινή μας ασφάλεια».

Στο Λονδίνο πάντως, λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Νιλ Μπάσου απηύθυνε νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους και τις δυσμενείς συνέπειες ενός άτακτου Brexit όσον αφορά την «εθνική ασφάλεια».

Οπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian», ένα άτακτο Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα η βρετανική αστυνομία να χάσει την πρόσβαση σε δεδομένα μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης Σένγκεν και σε καταλόγους με ονόματα επιβατών, καθώς και τη δυνατότητα να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. «Καμία προετοιμασία, όσο ολοκληρωμένη κι αν είναι, δεν μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους» τόνισε, προσθέτοντας: «Μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά θα είναι πιο αργά συστήματα. Στην περίπτωση μη συμφωνίας, θα τα χάσουμε όλα».

Εργατικοί υπέρ δημοψηφίσματος για τη Σκοτία

Παράλληλα, ανώτερα στελέχη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, μεταξύ των οποίων ο Τζον Μακντόνελ, πρότειναν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας σε περίπτωση που το σκοτσέζικο Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της πραγματοποίησής του. Ο Μακντόνελ, που θεωρείται ο υπ' αριθμόν 2 στην ηγεσία των Εργατικών, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να εμποδίσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, αλλά να αφήσει το λαό της να αποφασίσει.

Τέλος, εκπρόσωποι της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν χτες την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ξεκαθαρίσει τους κανονισμούς ανταγωνισμού στη χώρα, ώστε οι εταιρείες «να μπορούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους», προκειμένου το φθινόπωρο, σε περίπτωση άτακτου Brexit, να αποτραπούν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ