Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση με το Κόσοβο μέσω ΗΠΑ

Δεν αποκλείεται και επίσκεψη Μπόλτον στο Βελιγράδι τις επόμενες βδομάδες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ετοιμη για κλιμάκωση των επίσημων αλλά και των άτυπων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ δηλώνει η σερβική κυβέρνηση, μεσούντων του μεγάλου παζαριού και των ανταγωνισμών Ρωσίας - ΕΕ - ΗΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες εντός και εκτός Δυτικών Βαλκανίων.

Εκτενές χτεσινό ρεπορτάζ της σερβικής εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι» αναφέρει πως ο αντιπρόεδρος της σερβικής Βουλής Βλαντιμίρ Μαρίνκοβιτς, σε συνεργασία με στελέχη της σερβικής κυβέρνησης αλλά και τον Αμερικανό Ρεπουμπλικάνο βουλευτή από το Οχάιο, Στιβ Στίβερς, ετοιμάζει «εκστρατεία ενημέρωσης» το φθινόπωρο και ολοήμερη συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Βασικός στόχος των εκδηλώσεων θα είναι η «ενημέρωση» του αμερικανικού Κογκρέσου για το χρονικό των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή και για τα ειδεχθή εγκλήματα Κοσοβάρων Αλβανών ενόπλων του ΟΥΤΣΕΚΑ στο τέλος της δεκαετίας του '90, πριν και μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση το 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οι πληροφορίες της σερβικής εφημερίδας αναφέρουν πως οι Σέρβοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της σερβικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέκου, θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία και μαρτυρίες με στόχο να αξιοποιηθούν αυτά στη μελλοντική διαπραγμάτευση μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας και να στηθεί (εφόσον καταστεί δυνατό) νέα δίκη σε βάρος του πρόσφατα παραιτηθέντος πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, που είχε διατελέσει διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Η εκδήλωση - η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί - θεωρείται «απάντηση» σε ανάλογη εκδήλωση που έστησε τον περασμένο Απρίλη στο αμερικανικό Κογκρέσο το αλβανικό λόμπι.

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς δεν απέκλεισε να επισκεφθεί τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στο τέλος Αυγούστου ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εφόσον προηγουμένως εξασφαλιστεί πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο θα προβεί σε κάποια χειρονομία καλής θέλησης, όπως π.χ. μερική άρση των δασμών σε βάρος της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Τα σχέδια της σερβικής κυβέρνησης προωθούνται σε μία περίοδο κατά την οποία η προ μηνός παραίτηση του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού «μπλόκαρε» τα σχέδια μίας νέας γαλλογερμανικής συνόδου στο Παρίσι, προκειμένου να επιτευχθεί νέα διαπραγμάτευση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών με στόχο την περιβόητη συμφωνία «ομαλοποίησης» των διμερών σχέσεων, ώστε να περιοριστεί η ρωσική γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ