Προβλέπει «κοινό επιχειρησιακό κέντρο»
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Σε συμφωνία για τη θέσπιση «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας κατέληξαν χτες αντιπροσωπείες Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων, μετά από τριήμερες διαβουλεύσεις στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
Σε λιτή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα αναφέρεται πως συμφωνήθηκαν: α) «Γρήγορη εφαρμογή αρχικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειά της», β) το στήσιμο κοινού επιχειρησιακού κέντρου στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν «προκειμένου να γίνουν συντονισμός και διαχείριση της θέσπισης της ζώνης ασφαλείας» και γ) να μετατραπεί «η ασφαλής ζώνη σε διάδρομο ειρήνης» και «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για να επιστρέψουν στη χώρα τους Σύροι πρόσφυγες.
Ωστόσο, τόσο η αμερικανική πρεσβεία όσο και το τουρκικό υπουργείο Αμυνας απέφυγαν την αναφορά σε κρίσιμα σημεία της συμφωνίας, όπως είναι το πλάτος και το μήκος της «ζώνης ασφαλείας» που επιχειρείται από την Αγκυρα να δημιουργηθεί, κυρίως σε κουρδικές περιοχές, ώστε να απομακρυνθούν (στην καλύτερη περίπτωση...) Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, τους οποίους θεωρεί «παρακλάδι του ΡΚΚ».
Φως σε αυτό το ασαφές ζήτημα ίσως ρίχνει χτεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος, παρά την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε - όπως είπε - όταν «οι αμερικανικές θέσεις ήρθαν πιο κοντά στις τουρκικές», προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία «μπορεί να δράσει μονομερώς αν χρειαστεί». Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, προωθεί εδώ και πολύ καιρό τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, με βάθος 30,5 χλμ. και πλάτος 40,2 χλμ., απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να πραγματοποιήσει νέα χερσαία επέμβαση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Νωρίτερα, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, εκτίμησε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο.
Σχετική έκθεση υποστηρίζει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις, οι ιρακινές δυνάμεις Ασφαλείας και οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) «συνεχίζουν να μην μπορούν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα», ή να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει».