Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για τον εξοπλισμό των Κούρδων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ως «ανακριβείς» διέψευσε χτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία τις πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ πως στάλθηκαν αμερικανικά άρματα μάχης και εκατοντάδες φορτηγά με όπλα στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG, διαβεβαιώνοντας πως οι αμερικανικές αρχές είναι «πλήρως διάφανες» στην Τουρκία όσον αφορά στα όπλα που στέλνουν στις κουρδικές οργανώσεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

«Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αποτελείται πρωτίστως από ελαφρά όπλα και πυρομαχικά και στηρίζει στοιχεία του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Κατηγόρησε μάλιστα τις δυνάμεις που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις πως προσπαθούν «να μας αποσπάσουν από την κοινή μας επιθυμία και στόχο για καταστροφή του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους")».

Αξίζει πάντως να επισημανθεί το γεγονός πως μία από τις «πηγές ψευδών ειδήσεων» ήταν το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», που την 1η Αυγούστου μετέδωσε πως οι ΗΠΑ έστειλαν 100 φορτηγά με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους των δυνάμεων YPG στις 30 Ιούλη και πως τα φορτηγά αυτά εθεάθησαν στη βορειοανατολική συριακή πόλη Χάσκα προτού μπουν σε βόρεια προάστια της Ράκα.

Ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Χομς

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας μέσω της δημιουργίας νέας «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» βορείως της πόλης Χομς. Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται δεκάδες συνοικίες της πόλης Χομς και περίχωρα, όπου κατοικούν περίπου 147.000 άνθρωποι.

Στη συμφωνία αναφέρονται μέτρα για άρση των μπλόκων με στόχο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ακριβείς περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθούν δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Στο μεταξύ, διοικητές του «Ισλαμικού Κράτους» απαίτησαν από όλους τους νέους άνδρες ηλικίας από 20 έως 30 ετών να πάρουν τα όπλα στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, που συνορεύει με το Ιράκ. Η εντολή για επιστράτευση των νέων ανδρών έρχεται μετά από τις βαριές απώλειες που υφίστανται οι τζιχαντιστές σχεδόν σε όλα τα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, την αφορμή έδωσαν οι πληροφορίες πως στο Ντέιρ Εζόρ είναι καθ' οδόν ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού που επιδιώκουν την ανακατάληψη και αυτής της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ