Εξαγγελίες με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήγγειλε χτες το μεσημέρι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Reform UK που έρχεται δεύτερο σε δημοτικότητα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους θα χορηγούνται μόνο σε πτυχιούχους, ενώ βίζες για θέσεις χαμηλότερης ειδίκευσης θα εκδίδονται μόνο σε τομείς κρίσιμους για τη βιομηχανική στρατηγική της χώρας. Σε αντάλλαγμα οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν την κατάρτιση των Βρετανών εργαζομένων. Οι εταιρείες στον τομέα της περίθαλψης δεν θα μπορούν πλέον να ζητούν βίζες για εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι παραπάνω (και άλλες) αλλαγές θα περιληφθούν στη Λευκή Βίβλο, που θα παρουσιαζόταν αργότερα χτες βράδυ για τη μείωση της μετανάστευσης.
Οι εξαγγελίες, που έγιναν μερικές ώρες μετά το νέο ναυάγιο πλοιαρίου στη θάλασσα της Μάγχης με έναν νεκρό και 68 ναυαγούς, προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Συντηρητικών της Κέι Μπάντενοχ, που αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το Μεταναστευτικό, ενώ ο αρχηγός του κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ, εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός δίνει υποσχέσεις που «δεν μπορεί να τηρήσει».
Ο Στάρμερ ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη μείωση όχι μόνο της παράτυπης αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης, που τον Ιούνιο του 2023 έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 906.000 μεταναστών και πέρσι κατέβηκε σε 728.000. Από την αρχή του 2025, εκτιμάται πως πέρασαν μέσω της Μάγχης στην Αγγλία πάνω από 11.516 άνθρωποι.
Ανέφερε πως τα υψηλά επίπεδα μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρήγαγαν ανάπτυξη και υποβάθμισαν την κοινωνική συνοχή, «απειλώντας να μετατρέψουν τη Βρετανία σε μία θάλασσα ξένων».
Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του «θα πάρει τον έλεγχο των συνόρων» της χώρας και «θα καθαρίσει το μπέρδεμα» που προκάλεσε ο τετραπλασιασμός της μετανάστευσης από τις προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις. Ερωτηθείς «ποιο μήνυμα» στέλνει «σε 9.000.000 ανενεργούς εργασιακά» ενήλικες μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε πως απαντά πως θα πρέπει να εργαστούν όλοι όσοι έχουν δυνατότητα.