Τρίτη 13 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Κατάπαυση πυρός» με ανταλλαγή απειλών και «προειδοποιήσεων»

Συμφωνία για «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ανακοινώθηκε το Σάββατο, μετά από 4 μέρες συγκρούσεων που περιλάμβαναν από πυραυλικές επιθέσεις μέχρι αερομαχίες, με τις δύο πλευρές πάντως να προχωρούν σε νέες απειλές και «προειδοποιήσεις» μετά τις αναγγελίες του Σαββάτου...

Την ανακοίνωση για «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός» έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, μιλώντας για συμφωνία που επιτεύχθηκε «μετά από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι «εμποδίσαμε μια πυρηνική σύρραξη» και ότι «το εμπόριο είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο σταμάτησαν τις εχθροπραξίες» οι δύο πλευρές.

Πακιστανικές επιθέσεις σε ινδικές βάσεις

Ελάχιστες ώρες πριν την ανακοίνωση, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το Πακιστάν εξαπέλυσε την επιχείρηση «Bunyanum Marsoos» («Αδιαπέραστο Τείχος»), με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ινδικών στρατιωτικών βάσεων, σε Ουνταμπούρ και Πατάνκοτ, και άλλων εγκαταστάσεων (π.χ. χώρου αποθήκευσης πυραύλων BrahMos), με το Ισλαμαμπάντ να υποστηρίζει ότι κατέστρεψε και σύστημα αεράμυνας S-400.

Χτες ο επικεφαλής των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ασιμ Μουνίρ, περιέγραψε την επιχείρηση ως ένα «καθοριστικό κεφάλαιο» στη στρατιωτική ιστορία της χώρας, ενώ ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Μοχσίν Νακβι, είπε ότι το Νέο Δελχί ηττήθηκε «σε όλα τα πέντε πεδία (...) όχι απλά το πεζικό, το ναυτικό και την αεροπορία, αλλά και στην διπλωματία και τα ΜΜΕ», προσθέτοντας ότι η Ινδία θα ξανασκεφτεί διπλά μια νέα επίθεση κατά του Πακιστάν.

Ολα αυτά ενώ ο Πακιστανός υπουργός Αμυνας Khawaja Asif είπε ότι η ινδική ηγεσία κάνει «μια απελπισμένη προσπάθεια να σώσει τη φήμη της».

«Μόνο αναστείλαμε την απάντηση» λέει ο Μόντι

Σε αντίστοιχο τόνο διατυπώθηκε και το χτεσινοβραδινό διάγγελμα που απηύθυνε ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, που περιέγραψε την επιχείρηση «Sindoor» - με την οποία επλήγησαν «εστίες τρομοκρατών» εντός πακιστανικού εδάφους την περασμένη Τετάρτη - ως «το νέο δόγμα της Ινδίας κατά της τρομοκρατίας» που «έθεσε νέα όρια», προσθέτοντας ότι «μόνο αναστείλαμε προσωρινά την απάντησή μας στις τρομοκρατικές και στρατιωτικές βάσεις στο Πακιστάν» και προειδοποιώντας ότι «τις επόμενες μέρες θα μετρήσουμε κάθε βήμα του Πακιστάν (...) ποια θέση υιοθετούν».

Είπε ακόμα ότι «συνομιλίες και τρόμος δεν πάνε μαζί», όπως και ότι «νερά και αίμα δεν πάνε μαζί», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Συνθήκη Υδάτων του Ινδού, η οποία παραμένει σε ισχύ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες σε συνομιλία που έγινε μεταξύ των επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των δύο πλευρών, συζητήθηκαν «θέματα σχετικά με τη συνέχιση της δέσμευσης των δύο πλευρών ούτε για έναν πυροβολισμό, ούτε για να ξεκινήσουν καμία επιθετική ή άλλη εχθρική ενέργεια η μία εναντίον της άλλης».

Σημειωτέον ότι αργά το Σάββατο έγιναν καταγγελίες για παραβιάσεις της «κατάπαυσης πυρός», ενώ συνολικά 36 χώρες φέρονται να είχαν εμπλοκή στις επαφές για τη συμφωνία της.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 12/5 η κατάσταση στην ντε φάκτο μεθόριο εμφανιζόταν ήρεμη.

Πάντως, τουλάχιστον 60 είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία βδομάδα.

Κασμίρ, τρομοκρατία και νερά «τα μεγάλα θέματα»

Στο μεταξύ, το ανώτατο στέλεχος της ινδικής διπλωματίας, Βικραμ Μισρι, δέχτηκε έντονα επικριτικά σχόλια στον λογαριασμό του στο «X» από χρήστες που τον χαρακτήρισαν «προδότη», κατηγορώντας τον ότι «πέταξε το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ινδίας» επειδή συμφώνησε «κατάπαυση πυρός».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφούν και οι τροχιοδεικτικές δηλώσεις του Πακιστανού υπουργού Αμυνας, Khawaja Asif, που έκανε λόγο για «ευκαιρία να διευθετηθούν τα τρία κρίσιμα θέματα»: «Ινδία και Πακιστάν έχουν να διαπραγματευτούν (...) το Κασμίρ, την τρομοκρατία και τα νερά (σ.σ. τη διαχείριση των υδάτινων όγκων των μεγάλων ποταμών που διατρέχουν την περιοχή όπως ο Ινδός) (...) Αυτά τα τρία θέματα διέτρεξαν όλη την ιστορία (των δύο χωρών)...».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ