Τρίτη 13 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ανακοίνωσαν αμοιβαία αλλά προσωρινή μείωση δασμών

Ανησυχία για τις επιπτώσεις των εκατέρωθεν μέτρων, ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» ένα εμπάργκο εισαγωγών

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία, στις δηλώσεις που έκανε στον Τύπο

' KEYSTONE / JEAN-CHRISTOPHE B

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία, στις δηλώσεις που έκανε στον Τύπο
Στη δημιουργία Μηχανισμού για τη συζήτηση διμερών διαπραγματεύσεων σχετικά με τους όρους της εμπορικής και οικονομικής τους συνεργασίας θα προχωρήσουν ΗΠΑ και Κίνα, όπως ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε στην Ελβετία, όπου τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν αντίστοιχα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσετ με τον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο, Τζέιμσον Γκριρ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ.

Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η εκατέρωθεν αλλά προσωρινή - για 90 μέρες προς το παρόν - μείωση των δασμών σε εισαγωγές που επιβεβαιώνει αφενός την αμοιβαία, σοβαρή ανησυχία που μεγάλωνε και στις δύο πλευρές για τον αντίκτυπο των εκτοξευμένων φόρων, αφετέρου τον εύθραυστο χαρακτήρα του συμβιβασμού, που άλλωστε ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι μόνιμος.

Ο Γκριρ χτες δήλωσε ότι για τον επόμενο ενάμιση μήνα, οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τους δασμούς στο 30% για τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη δική τους αγορά, ενώ η Κίνα αντίστοιχα στο 10%, αναγνωρίζοντας - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι η εκατέρωθεν εφαρμογή (πρακτικά) εμπάργκο εισαγωγών στάθηκε πρακτική «μη βιώσιμη» και για τις δύο πλευρές.

Ο δε Μπέσεντ είπε ότι «αμφότερες οι χώρες αντιπροσώπευσαν πολύ καλά το εθνικό συμφέρον τους (...) Εχουμε και οι δύο συμφέρον σε ένα ισορροπημένο εμπόριο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να ανοίξει περισσότερο η κινεζική αγορά στα αμερικανικά αγαθά» και πως «υπάρχουν περιθώρια για τη σύναψη συμφωνιών αγορών ώστε να φέρουμε σε ισορροπία το διμερές εμπόριο, από το έλλειμμα που υπάρχει τώρα».

Την Κυριακή, σε δηλώσεις που διένειμε ο Λευκός Οίκος, ο Μπέσεντ μίλησε για «παραγωγικές συνομιλίες» ενώ ο Γκριρ μίλησε για «δύο πολύ εποικοδομητικές μέρες», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πόσο γρήγορα σταθήκαμε ικανοί να φτάσουμε σε συμφωνία, κάτι που αντανακλά ότι ίσως οι διαφωνίες δεν ήταν όσο μεγάλες περιμέναμε». Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί στο «τεράστιο εμπορικό έλλειμμα ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων» των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, εξηγώντας ότι με βάση αυτό «ο Πρόεδρος κήρυξε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και επέβαλε δασμούς», δηλώνοντας πάντως «πεπεισμένος ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να προσχωρήσουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Από τη μεριά της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, μίλησε για «σημαντική πρόοδο» και περιέγραψε τις συνομιλίες ως «σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές». Ο δε εκπρόσωπος υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ μίλησε για «απόφαση» που «είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και προς το κοινό συμφέρον του κόσμου», προσθέτοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πεκίνο «για να διορθώσει σε βάθος αυτή την κακή πρακτική που έγκειται στην επιβολή μονομερών αυξήσεων τελωνειακών δασμών». Ακόμα, ο Χε μίλησε για «επαγγελματισμό» με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία και για «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» που αποτέλεσε η συνάντηση στην Ελβετία «για την επίλυση των διαφορών μέσω ισότιμου διαλόγου και διαβούλευσης», σημειώνοντας πάντως ότι είναι «αναπόφευκτες» οι διμερείς διαφορές και αντιπαραθέσεις.

Στην Κοινή Δήλωση με την οποία ανακοινώθηκε και η σύσταση Μηχανισμού διαβουλεύσεων, διευκρινίζεται ότι αυτές θα διεξάγονται σε κινεζική ή αμερικανική περιοχή, ενδεχόμενα και «τρίτη χώρα», ενώ «οι δύο πλευρές θα διεξάγουν και διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας για σχετικά οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».

Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «στο τέλος της βδομάδας» θα μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, κάνοντας λόγο για «μια πολύ, πολύ καλή σχέση» με την Κίνα.

Μείωση θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών από την Κίνα

Ενδεικτική της πίεσης που ασκούν οι εκατέρωθεν δασμοί είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στις εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων μέσω αμερικανικών λιμανιών.

Την περασμένη Παρασκευή, αξιωματούχοι των λιμανιών της Δυτικής Ακτής δήλωσαν στο CNN ότι το τελευταίο 12ωρο κανένα φορτηγό πλοίο δεν είχε αναχωρήσει από την Κίνα με προορισμό τα δύο μεγάλα λιμάνια της περιοχής, δηλαδή του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς. Κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή της πανδημίας. Μόλις έξι μέρες πριν 41 πλοία ήταν προγραμματισμένα να φύγουν από την Κίνα για τον κόλπο του Σαν Πέδρο.

Για πολλές επιχειρήσεις η συνεργασία με την Κίνα έχει γίνει πάρα πολύ δαπανηρή επιλογή, ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η ταχύτητα με την οποία κατρακύλησαν οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορικών αποστολών.

Το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς έχει καταγράψει μείωση 35%-40% σε σύγκριση με τους συνήθεις όγκους. Το λιμάνι του Λος Αντζελες παρουσίασε πτώση 31% αυτή την εβδομάδα, ενώ το λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ προειδοποιεί επίσης για επιβράδυνση. Την Τετάρτη, το λιμάνι του Σιάτλ ανακοίνωσε ότι δεν είχε κανένα φορτηγό πλοίο στο αγκυροβόλιό του.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ