Οι μετανάστες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν παντού και πάντα άδικες διακρίσεις, απ' όποια χώρα κι αν έφυγαν, σε όποια χώρα κι αν έφτασαν. Οι Ελληνες μετανάστες στο εξωτερικό έχουν άλλωστε πλούσια πείρα.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιστορίας των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα (χώρα προέλευσης, αλλά ταυτόχρονα και προορισμού μεταναστών, στις συνθήκες της καπιταλιστικής εξέλιξης) είναι το παράδειγμα των Αλβανών εργατών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για δεκαετίες. Οι περισσότεροι ήρθαν μέσα στη δεκαετία του 1990, χωρίς χαρτιά, «παράνομοι», έχτισαν το θαύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και της κατασκευαστικής εκτόξευσης σ' εκείνη την περίοδο, έστησαν εδώ το σπιτικό τους, πήραν τελικά «χαρτιά» μετά από αρκετά χρόνια, γέννησαν τα παιδιά τους. Τα παιδιά τους μεγάλωσαν, πήγαν στο σχολείο, σπούδασαν και τώρα δουλεύουν εδώ, έχοντας αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια (με πολλά εμπόδια και απίστευτη ταλαιπωρία).
Κι όμως αυτοί οι εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, με χιλιάδες ημέρες εργασίας και ένσημα, πολλά στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών, δεν δικαιούνται ολόκληρη σύνταξη, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι...
Με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 4387/2016 (ο γνωστός νόμος Κατρούγκαλου), προβλέπεται ότι για τη χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης στους αλλοδαπούς εργαζόμενους, ακόμα κι αν έχουν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος Ασφάλισης και τα αναγκαία ένσημα, επιπρόσθετη προϋπόθεση είναι τα 40 χρόνια μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα! Η διάταξη αφορά κατ' εξοχήν τους Αλβανούς εργάτες της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν αυτή την προϋπόθεση, αφού τα πρώτα χρόνια της διαμονής και εργασίας τους στην Ελλάδα δεν ήταν «νόμιμοι», αλλά νομιμοποιήθηκαν αρκετά αργότερα. Για κάθε έτος που υπολείπεται της συμπλήρωσης των 40 χρόνων, υφίστανται περικοπή 1/40 στην ήδη πενιχρή σύνταξή τους!
Η παραπάνω άδικη διάκριση, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που πολλοί Αλβανοί μετανάστες της πρώτης γενιάς, γονείς Ελλήνων πλέον, προσπαθούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ομως, η διαδικασία της πολιτογράφησης είναι εξίσου άδικη, με εξωπραγματικά εισοδηματικά κριτήρια, υπέρογκα παράβολα, γραπτές εξετάσεις με απαράδεκτες ερωτήσεις, που ούτε οι Ελληνες δεν γνωρίζουν τις απαντήσεις, όπως π.χ. πόσες επιτροπές έχει η ελληνική Βουλή.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις από την παραπάνω άδικη περικοπή, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το 2022 να εισάγει μια ευνοϊκότερη δήθεν ρύθμιση για τους ομογενείς από την Αλβανία (όπως και από την πρώην Σοβιετική Ενωση), μειώνοντας την προϋπόθεση νόμιμης διαμονής στη χώρα στα 30 χρόνια. Ετσι, οι ομογενείς υφίστανται περικοπή 1/30 στην ήδη πενιχρή σύνταξή τους, για κάθε έτος που υπολείπεται της συμπλήρωσης των 30 χρόνων! Τέτοια «γαλαντομία»...
Χρειάζεται, μάλιστα, να υπογραμμιστεί ότι πολλοί από αυτούς τους εργάτες έχουν αρκετά ένσημα από την προηγούμενη δουλειά τους στην Αλβανία, τα οποία ουσιαστικά «χάνονται». Γιατί καμία από τις διαδοχικές ελληνικές και αλβανικές κυβερνήσεις δεν έχουν φροντίσει να υπογράψουν μια διακρατική συμφωνία για την αναγνώριση των ασφαλιστικών ενσήμων...
Κατά τ' άλλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλά για τη θετική πείρα από την ένταξη των Αλβανών εργατών στην ελληνική κοινωνία... Ενώ τα αλβανικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια στη γειτονική χώρα, ζητούν σήμερα την ψήφο των Αλβανών του εξωτερικού. Οι Αλβανοί μετανάστες εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίσει το πιο εχθρικό πρόσωπο του αστικού κράτους τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αλβανικές κυβερνήσεις. Οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μοναδικός δρόμος για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι ο κοινός αγώνας με τους Ελληνες εργαζόμενους, όπως τότε, στα εργοτάξια του αεροδρομίου των Σπάτων και των Ολυμπιακών έργων, που με το Συνδικάτο Οικοδόμων έδιναν σκληρές μάχες για ίσα μεροκάματα και δικαιώματα και τις κέρδιζαν!
Οι παραπάνω άδικες νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να καταργηθούν. Το ΚΚΕ στηρίζει αυτό το πάγιο δίκαιο αίτημα και καταγγέλλει την υποκρισία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που «χτυπούν το χέρι στην πλάτη» των Αλβανών μεταναστών, αλλά δεν λύνουν ούτε αυτό το στοιχειώδες ζήτημα της πλήρους συνταξιοδότησής τους.