Η ροή του χρήματος από την ΕΕ και τους κρατικούς προϋπολογισμούς για το τάισμα της πολεμικής οικονομίας υπόσχεται μεγάλα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει ήδη να στριμώχνονται. Σε ένα τέτοιο κλίμα εγκαινιάστηκε χτες στην Αθήνα η 3η Διεθνής Εκθεση Αμυνας και Ασφάλειας DEFEA - Defence Exhibition Athens. Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 436 εκθέτες από 37 χώρες, με 18 εθνικά περίπτερα και 98 επίσημες αποστολές από 45 χώρες, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη έκθεση ασφάλειας και άμυνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ανάμεσα στους εκθέτες φιγουράρουν τα ονόματα κολοσσών της πολεμικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, όπως «Lockheed Martin», «Northrop Grumman», «BAE Systems», «Airbus», «Leonardo», «Rheinmetall», «Rafale - Dassault» κ.ά. Στα περίπτερα όπου μοστράρεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα περιφέρονται μέχρι και τις 8 Μάη αξιωματούχοι από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κυβερνητικά στελέχη και στρατιωτικοί επιτελείς από χώρες - μέλη ή «σύμμαχους» του ΝΑΤΟ.
Καθώς η κυβέρνηση βαθαίνει τη στρατηγική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, η αντιπροσωπεία του είναι αναβαθμισμένη, με πάνω από 30 εκθέτες και με περίπτερο του υπουργείου Αμυνας. Σίγουρα για τα γεράκια του πολέμου τα εκθέματα του Ισραήλ θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η «πραμάτεια» τους έχει δοκιμαστεί ευρέως στις δολοφονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, όπως και σε επιθέσεις στη Συρία, στον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράν και το Ιράκ.
Η λίστα των συμμετεχόντων συμπληρώνεται από μια σειρά εταιρείες και ομίλους που είτε ανέβηκαν πρόσφατα στο τρένο της πολεμικής βιομηχανίας, είτε σχεδιάζουν να το κάνουν, καλοβλέποντας τις προοπτικές για λιμνάζοντα κεφάλαια που δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο. Κατασκευαστικές εταιρείες, όμιλοι τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, συμβουλευτικής, ακόμα και του Τουρισμού (!) από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν πιάσει «στασίδι» στην έκθεση, με το ενδιαφέρον των αναλυτών να συγκεντρώνεται στην ελληνική «Metlen», που πρόσφατα άνοιξε παρτίδες με επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Η ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών αναδεικνύεται και από το πλήθος των ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων που συμμετέχουν στην Εκθεση. Για παράδειγμα, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης, που τα ινστιτούτα του δραστηριοποιούνται «σε τομείς που καλύπτουν τον χώρο των Φυσικών Επιστήμων και των Επιστημών Μηχανικών, των Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών», στρέφει το ενδιαφέρον του στην πολεμική οικονομία.
Μαζί και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ - αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας επίσης του ΕΜΠ, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Το τελευταίο, μάλιστα, ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύσταση 5 νέων start-up που εντάσσονται στον «Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας» του ΝΑΤΟ (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA).
Οι έμποροι και βιομήχανοι του πολέμου ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν τεράστια κονδύλια, καθώς, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διατεθούν σχεδόν 800 δισ. ευρώ από την ΕΕ για τις ανάγκες της πολεμικής οικονομίας. Στη χώρα μας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα που «τρέχει» η κυβέρνηση, με την επί της ουσίας στήριξη και των άλλων συστημικών κομμάτων, αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, που θα πληρώσει από την τσέπη του ο λαός.
Η πολεμική μηχανή της Ευρώπης αναβαθμίζεται γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών. Στόχος είναι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε έναν κόσμο που φλέγεται από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς τους για την αναδιανομή της ιμπεριαλιστικής λείας και συγκεκριμένα των πηγών και δρόμων Ενέργειας, των αγορών και των σφαιρών επιρροής, των δρόμων του εμπορίου. Το «τυρί στη φάκα» για τους λαούς είναι η άθλια προπαγάνδα ότι μπορούν και αυτοί να κερδίσουν από τη στροφή στην πολεμική οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας αντί για απολύσεις, που φέρνει μαζί του ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η νέα καπιταλιστική κρίση που καραδοκεί. Κανείς εργαζόμενος και βιοπαλαιστής να μην τσιμπήσει! Τα πεδία των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι αδηφάγα. Οχι μόνο για κανόνια και βλήματα που παράγουν τα μονοπώλια των εξοπλισμών, αλλά κυρίως για ανθρώπινες ζωές...