Eurokinissi |
Από την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου του περασμένου Γενάρη |
Στο περιθώριο του ΑΣΣ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, και αμέσως μετά από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της ολομέλειας του ΑΣΣ, η τελετή υπογραφής Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και Μνημονίων Κατανόησης, ενώ ολοκληρώνοντας οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Τα Μνημόνια θα αφορούν κατά βάση διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου σε Ενέργεια, Ναυτιλία, διαμετακόμιση, εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατ. Μεσόγειο, στρώνοντας έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις. Διόλου τυχαία, Αθήνα και Κάιρο προβάλλουν ως πρότυπο συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου, η οποία αναγνώρισε μειωμένη επήρεια για την Ελλάδα ακόμα και νοτιοανατολικά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, της Κρήτης, και γενικά αφορούσε μερική οριοθέτηση, «γκριζάροντας» όλη την περιοχή από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο, κλείνοντας το ματάκι στην Αγκυρα και δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο.
Αλλωστε, αύριο και μεθαύριο μεταβαίνει ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της περιλάλητης «Θετικής Ατζέντας». Επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου, ενώ στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 20 επιχειρηματίες από την Ελλάδα.
Στην Τουρκία θα ταξιδέψει την επόμενη βδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, συγκεκριμένα στην Αττάλεια για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται άλλη μια συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν. Λέγεται ότι τότε οι δύο υπουργοί θα οριστικοποιήσουν την ημερομηνία του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με συμμετοχή των Μητσοτάκη - Ερντογάν.
Ο ίδιος ο Γεραπετρίτης μιλώντας χτες σε εκδήλωση του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», έλεγε ότι το ΑΣΣ θα γίνει «εντός του θέρους», ενώ για τη «Θετική Ατζέντα» υπογράμμιζε το γεγονός ότι «υπάρχει μια σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου», επιμένοντας ότι για να έχουμε «καλύτερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» πρέπει «η γεωπολιτική, διπλωματική στάση των δύο χωρών να είναι τέτοια που να επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί».
Καθώς ο ίδιος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και είχε «άτυπο, ιδιωτικό δείπνο» με τον Φιντάν, είπε ότι συζήτησαν «τα θέματα επικαιρότητας, δηλαδή τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα διεθνή και περιφερειακά, τα οποία εξάλλου αποτελούν κοινές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Τουρκία», ενώ βάζοντας και ζήτημα τακτικής - για να... χωνεύονται οι επικίνδυνες διευθετήσεις - είπε για τα Ελληνοτουρκικά ότι το σημαντικό «είναι να προχωράμε με μικρά σταθερά βήματα, τα οποία θα απορροφώνται και από την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και από τις ίδιες τις κοινωνίες», με ό,τι αυτό σημαίνει.
Αλλωστε, ερωτηθείς για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ (στις εργασίες του οποίου αντιδρά η Αγκυρα και τις παρεμποδίζει με πολεμικά της πλοία, θέλοντας πρώτα να της ζητηθεί έγκριση ακόμα και για εργασίες στα βόρεια της Κρήτης), ο υπουργός απάντησε γενικά κι αόριστα ότι το έργο «θα συνεχιστεί με τον προσήκοντα τρόπο», χωρίς καμία διευκρίνιση για το πότε και πώς του έργου που βρίσκεται στις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ επιχειρείται να λειτουργήσει και ως μοχλός συνεκμετάλλευσης και διευθετήσεων.
Στάθηκε πάντως λαλίστατος για την «άριστη στρατηγική σχέση» της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι «σήμερα, βρίσκεται στο βέλτιστο επίπεδο που ήταν ποτέ». «Είναι μια συνεργασία η οποία έχει αναπτυχθεί συν τω χρόνω», πρόσθεσε πάντως, και πώς αλλιώς εφόσον η ΝΔ πάτησε πάνω στη δουλειά που της άφησε στρωμένη ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. με την εκκίνηση του περιλάλητου Στρατηγικού Διαλόγου το 2018 ή την προεργασία για τις επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις. Ταυτόχρονα δεν ξέχασε να επισημάνει τη «στρατηγική σχέση με το Ισραήλ», το κράτος - δολοφόνο, που ξεκίνησε νέο κύκλο αίματος, εξοντώνοντας όσους Παλαιστίνιους έχουν επιζήσει από τις μέχρι τώρα επιδρομές, ενώ βομβάρδισε ακόμα και σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια και προορισμό τη Γάζα.