Τετάρτη 7 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Στόχος η «αναβάθμιση της συμμαχίας ΗΠΑ - Τουρκίας»

Στην Αγκυρα έφτασε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ, τονίζοντας στις πρώτες του δηλώσεις ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της συμμαχίας ΗΠΑ - Τουρκίας στο επίπεδο που της αξίζει. Πάντα είχαμε υπέροχη σχέση, αλλά πρέπει να γίνει εξαιρετική».

Στο μεταξύ, τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στη διαπραγμάτευση μιας στενότερης συνεργασίας με την Αγκυρα καταγράφει και ανάρτηση του Τραμπ για την προχτεσινοβραδινή του συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τη σχέση τους «εξαιρετική».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν είπε ότι στη συνομιλία «επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και του εμπορίου. Τόνισα ότι εκτιμώ τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και πολέμων στον κόσμο μας και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης, σταθερότητας και ηρεμίας στην περιοχή μας». Θυμίζουμε ότι και καθένας από τους δύο έλαβε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη χώρα του άλλου, για μια «συνάντηση ωφέλιμη για τις χώρες μας», όπως ανέφερε η Αγκυρα.

Στις ΗΠΑ ο αρχηγός της κυπριακής Εθνικής Φρουράς

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εντείνουν επαφές και με στρατιωτικά στελέχη χωρών της περιοχής, δεδομένων των πυρετωδών εξελίξεων και στα πεδία των μαχών όλης της γειτονιάς (βλ. αναζωπύρωση της σφαγής στη Γάζα αλλά και αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη).

Πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε σειρά επίσημων επαφών στις ΗΠΑ ο αρχηγός της κυπριακής Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Μεταξύ άλλων ο Τσιτσικώστας είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στο αμερικανικό Πεντάγωνο, περιλαμβανομένου του υπαρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συναντήσεις έγιναν και με την ηγεσία της Εθνοφρουράς της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας, την προαγωγή της σταθερότητας και τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση σε κυπριακά ΜΜΕ.

Με φόντο και την κλιμάκωση διεργασιών για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, την περαιτέρω εμπλοκή της στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, αλλά και την πλήρη και μόνιμη κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφαλείας (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) Μάικλ Μίλερ (ο οποίος είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την εποπτεία σημαντικών προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, όπως τα Foreign Military Sales - FMS, Excess Defense Articles - EDA και Article 10, τα οποία θεωρούνται «βασικά εργαλεία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων συμμαχικών και συνεργαζόμενων χωρών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, η επίσκεψη στο Πεντάγωνο «έδωσε την ευκαιρία να τεθούν τα θεμέλια για την ουσιαστική ενεργοποίησή τους, η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ