Τετάρτη 7 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Εργαλείο λογοδοσίας και υποταγής στους στόχους του κεφαλαίου

Eurokinissi

Με στόχο να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού άλλο ένα αντιδραστικό εργαλείο που πραγματικό στόχο έχει ένα αστικό κράτος, ακόμη πιο φιλικό στις ανάγκες του κεφαλαίου κι ακόμη πιο εχθρικό σε αυτές του λαού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες τη «νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δεκάδων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τους πολίτες». Μια διαδικασία για την οποία όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις έβαλαν το «λιθαράκι» τους μέσα από μια σειρά νόμους και διατάξεις, αποσκοπώντας σε δημοσίους υπαλλήλους πειθήνιους στις κεντρικές κατευθύνσεις επιχειρηματικών ομίλων και ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες σε διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία Μητσοτάκη, η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω «εθελοντικής» συμπλήρωσης ψηφιακού ερωτηματολογίου στη σελίδα axiologisi.ypes.gov.gr., το οποίο θα αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις και θα καλύπτει περίπου 45 υπηρεσίες και φορείς. Οι συμμετέχοντες θα βαθμολογούν τις υπηρεσίες από 1, το χαμηλότερο, έως 10, το υψηλότερο, «συμβάλλοντας στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων αξιολόγησης που διαθέτει πλέον η πολιτεία» όπως λένε, επιβεβαιώνοντας ότι πυκνώνουν ένα ήδη αντιδραστικό πλέγμα.

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει υλικό για μεγάλους κεντρικούς φορείς, όπως ο e-ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ, τα μέσα μεταφοράς, όσο και για πληθώρα υπηρεσιών ή χώρων που προσφέρει η Τοπική Διοίκηση, όπως η καθαριότητα, η ποιότητα των δρόμων, ο δημόσιος ηλεκτροφωτισμός, η διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, οι παιδικές χαρές, οι υποδομές για πολίτες με αναπηρία και η μέριμνα για ζώα συντροφιάς. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να αξιολογήσουν εφαρμογές του gov.gr και ψηφιακές υπηρεσίες, σαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Προφανώς, οι πολίτες θα βαθμολογούν συνολικά την απόδοση των κρατικών υπηρεσιών, αλλά όχι την επαρκή στελέχωσή τους ή τον προσανατολισμό τους. Για να γίνει πιο κατανοητό, θα μπορεί κάποιος να βαθμολογεί την ΑΑΔΕ για την «ποιότητα» των υπηρεσιών που παρέχει, αλλά όχι για τη λειτουργία της ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες των ΟΤΑ θα βαθμολογούνται για την «απόδοσή» τους, αλλά όχι για την «ανταποδοτικότητα» και το χαράτσωμα των δημοτών. Εξάλλου, υπάρχουν ήδη απτά στοιχεία για το πώς λειτούργησε η «αξιολόγηση» στους εκπαιδευτικούς, οδηγώντας στην ευρύτερη κατηγοριοποίηση των σχολείων με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τα παιδιά από τα λαϊκά στρώματα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που συνάντησε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τους αγώνες τους την σμπαράλιασαν ως διαδικασία, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει όργιο πειθαρχικών διώξεων για να τους κάμψει.

Το ερωτηματολόγιο «για τη μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών» προγραμματίζεται να στέλνεται μία φορά ανά εξάμηνο, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, αφενός ώστε να γίνεται «τακτική αξιολόγηση» και αφετέρου ώστε «να συγκεντρωθεί μία πλούσια βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέπει τον καλύτερο εντοπισμό προβλημάτων, δυσλειτουργιών και αναποτελεσματικών διαδικασιών» όπως λένε από το Μαξίμου. «Οι ερωτήσεις θα επικαιροποιούνται, ανάλογα με τις παρατηρήσεις των πολιτών και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση του κράτους», προσθέτουν.

Σημειωτέον, εκτός του ερωτηματολογίου βρίσκονται οι δομές δημόσιας Υγείας, για τις οποίες βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μία «ξεχωριστή μέθοδος αξιολόγησης», όπως λένε από το Μαξίμου. «Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση σε μία δράση η οποία θα ξεδιπλωθεί σύντομα από το υπουργείο Υγείας. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Οταν ένας πολίτης εξέρχεται του νοσοκομείου ή οποιασδήποτε άλλης δομής Υγείας, να μπορεί σύντομα να μας δίνει τη βαθμολογία του για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη δομή Υγείας την οποία επισκέφθηκε», ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας γαργάρα τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υποδομές, τα εξοντωτικά ωράρια, τις ζωές - λάστιχο των εργαζομένων στον κλάδο. Σε κάθε περίπτωση και αυτή η επιμέρους αξιολόγηση θα ωθήσει στα επόμενα βήματα στην εμπορευματοποίηση και το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας Υγείας (συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλείσιμο κλινικών κ.ά.).

Επιπλέον, το ερωτηματολόγιο υποτίθεται εστιάζει σε υπηρεσίες που δεν χαρακτηρίζονται «μετωπικές», δηλαδή όπου οι πολίτες σπάνια χρειάζεται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο. Για τις μετωπικές υπηρεσίες, στις οποίες για παράδειγμα συγκαταλέγονται τα ΚΕΠ, σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης, όπου ο πολίτης θα λαμβάνει στη συνέχεια προσωποποιημένο μήνυμα στο κινητό, όπου θα μπορεί να βαθμολογήσει τόσο την υπηρεσία που επισκέφτηκε όσο και τη διαδικασία λειτουργίας του Δημοσίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένη για μέτρα ενάντια στον «εχθρό λαό» (2017-11-23 00:00:00.0)
Με κάλπικα επιχειρήματα προχωρά η κυβέρνηση την «αξιολόγηση» (2014-08-05 00:00:00.0)
Να μη συμπληρωθεί από κανέναν εκπαιδευτικό (2012-10-03 00:00:00.0)
«Οχι» στην «επιμόρφωση» της χειραγώγησης και της υποταγής (2008-04-12 00:00:00.0)
Εκβιάζουν «συναίνεση» στα σχέδια διάλυσης (2003-10-16 00:00:00.0)
Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από ερωτηματολόγια (2000-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ