Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστημονική έρευνα για τους στόχους του ΝΑΤΟ

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της Δανάης Πλα - Καρύδη

Ο πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη, τα τύμπανα ενός γενικευμένου πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά, τα στρατόπεδα των ιμπεριαλιστών μιλούν για πολεμική οικονομία και εξοπλιστικά ευρωομόλογα, η φράση «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» ακούγεται, πλέον, κάθε μέρα από τα χείλη αξιωματούχων. Αυτή η προετοιμασία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την επιστημονική έρευνα, αφού ο πολεμικός ανταγωνισμός έχει ανάγκη από νέα, πιο καταστροφικά όπλα, νέες πανταχού παρούσες υπηρεσίες παρακολούθησης και χειραγώγησης, έχει ανάγκη από νέα ιμπεριαλιστικά πολεμικά αφηγήματα.

Το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. `Η ακριβέστερα, το ΝΑΤΟ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργούν ροές χρηματοδότησης της έρευνας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τέτοιες που να εξυπηρετούν τους στρατηγικούς σκοπούς τους. Η χρηματοδότηση αυτή αντικειμενικά διαμορφώνει την ερευνητική ατζέντα και τις επιστημονικές τάσεις σε ευρύτερο επίπεδο, αφού απέχει τάξεις μεγέθους από την όποια κρατική χρηματοδότηση της Ερευνας.

Μόνο την τελευταία δεκαετία τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμμετείχαν σε:

- 14 ευρωπαϊκά έργα με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ

- Πάνω από 30 ευρωπαϊκά έργα με εμπλοκή διαφόρων υπηρεσιών καταστολής και πολέμου

***


Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για την Ερευνα και την Καινοτομία:

-- Τον Φλεβάρη του 2021, εγκρίθηκε η Στρατηγική για τις Αναδυόμενες και Ανατρεπτικές Τεχνολογίες (EDTs), επιστημονικές ανακαλύψεις που μπαίνοντας σε πολεμικές εφαρμογές αναμένεται να έχουν τεράστια επίδραση στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως στο παρελθόν είχαν η χρήση της πυρίτιδας και η ατομική βόμβα. Τέτοιες είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, οι κβαντικές τεχνολογίες, η βιοτεχνολογία, τα διαστημικά συστήματα, τα νέα υλικά, κ.ά.

-- Τον Οκτώβρη του 2021, εγκρίθηκε η Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Τεχνητή Νοημοσύνη1 και πριν από λίγους μήνες η Στρατηγική για τις κβαντικές τεχνολογίες2.

-- Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), μέσω του European Defence Fund3,επικεντρώνει σε αυτές τις νέες τεχνολογίες.

-- Το 2022 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, δημιουργήθηκε το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (INF) και εγκρίθηκε ο «οδικός χάρτης» για το DIANA.

Το DIANA είναι ένας φορέας του ΝΑΤΟ, ένα δίκτυο από δεκάδες χώρους επιτάχυνσης της επιχειρηματικής καινοτομίας με αντικείμενο την επίλυση συγκεκριμένων στρατιωτικών προβλημάτων χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες. Παρέχει σε επιλεγμένες εταιρείες επιχορηγήσεις, υποδομές και συνεργασία με το προσωπικό από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Στη χώρα μας το DIANA έχει ήδη επεκταθεί στον «Δημόκριτο», στο ΙΤΕ και στο ΕΚΕΤΑ. Τα αστικά κόμματα των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη χώρα σε περήφανο θύτη και χωράφι αμερικανικών βάσεων θριαμβολογούν. Οι υποδομές και η ερευνητική εργασία των επιστημόνων μετατρέπονται ακόμα πιο άμεσα σε μηχανισμό κατά παραγγελία έρευνας για την αναβάθμιση του δολοφονικού οπλοστασίου.

Από ό,τι φαίνεται, διαμορφώνεται μια νέα τάση ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη αυτών των καινοτομιών. Προκρίνεται η δημιουργία οικοσυστημάτων πολεμικής καινοτομίας για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Αυτά τα οικοσυστήματα είναι προσανατολισμένα στην ανάπτυξη τεχνολογιών για διπλή χρήση, δηλαδή τεχνολογιών που έχουν εφαρμογές στον πόλεμο και στην καταστολή, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εμπορικές χρήσεις.

Στην Ελλάδα, το οικοσύστημα αυτό έχει πάρει ήδη μια πρώτη μορφή, και αποτελείται από τις τέσσερις υποδομές του DIANA, από τα ΑΕΙ και τα ΕΚ, το ΚΕΜΕΑ4(ΥΠΡΟΠΟ), το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας5(ΥΠΕΘΑ) και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τέτοιες τεχνολογίες.

***

Η υποταγή της επιστημονικής έρευνας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή την τυπική περίοδο ειρήνης που τον προετοιμάζει, συνοδεύεται από μεγαλοπρεπέστατα ψέματα για να πειστούν οι επιστήμονες να γίνουν πρόσχαρο γρανάζι της δολοφονικής μηχανής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, διάσημο για την κορυφαία Ιατρική Σχολή του, το οποίο ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που συνεργάστηκε με το Innovation Hub του ΝΑΤΟ. Διαφημίστηκε σε πρωτοφανή βαθμό ότι φοιτητές του θα συνεργαστούν με ειδικούς του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τον τρόπο με τον οποίο η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται σε ζώνες συγκρούσεων. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το Johns Hopkins ασχολείται με τον Γνωστικό Πόλεμο6, ο οποίος περιλαμβάνει τη χειραγώγηση των λειτουργιών του εγκεφάλου στο πεδίο της σκέψης και του συναισθήματος. Σε όσους αυτό φαίνεται σενάριο από το μακρινό μέλλον, τους ενημερώνουμε ότι η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αναθεωρηθεί φέτος, ώστε να περιλαμβάνει τον αναδυόμενο τομέα της Γνωστικής Βιοτεχνολογίας7 (CBT).

Το συνεκτικό στοιχείο στα παραπάνω είναι το κίνητρο της ιμπεριαλιστικής επικράτησης του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, στον στρατιωτικό, οικονομικό, γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ετσι, η επιστήμη υποτάσσεται στον ιμπεριαλισμό αντικειμενικά.

  • Η έρευνα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν αναβαθμίζει την αμυντική ικανότητα της χώρας μας. Τα προβλήματα που τίθενται προς επίλυση προκύπτουν από τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εταίροι στην υλοποίησή τους είναι ελληνικά, ευρωπαϊκά, ισραηλινά και τουρκικά ιδρύματα, υπουργεία και εταιρείες. Δηλαδή, ακόμα κι αν παραχθεί μια χρήσιμη αμυντική τεχνολογία, σε αυτήν έχει πρόσβαση όλη η ιμπεριαλιστική συμμαχία. Επομένως, θα μπορεί αντικειμενικά να αξιοποιηθεί μόνο για τους κοινούς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς της ενάντια στα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
  • Αλλά ούτε η ΝΑΤΟική χρηματοδότηση απελευθερώνει την επιστήμη. Οσο η επιστήμη υποτάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόσο θα μπαίνουν μεγαλύτεροι φραγμοί στην απαραίτητη επιστημονική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η απαγόρευση της συνεργασίας με πάνω από το μισό επιστημονικό δυναμικό του πλανήτη που βρίσκεται εκτός της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, φέρνει σημαντικό περιορισμό σε πόρους (υπολογιστικούς, δεδομένων, κ.ά.) και τεχνογνωσία με αρνητικά αποτελέσματα στη δυναμική της επιστημονικής ανάπτυξης στη χώρα μας.
  • Ταυτόχρονα, ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια μέσω των φόρων για την ενίσχυση της έρευνας της δολοφονικής μηχανής.

Ομως, στην τεχνική έρευνα κύρια παραγωγική δύναμη παραμένει ο επιστήμονας. Και όσο υπάρχουν επιστήμονες που δεν ανέχονται να γίνουν πρωταγωνιστές στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, τόσο θα ενισχύουν με τη μαχητική τους στάση τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Στη δική μας προοπτική, το όραμα και η αποστολή της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι η προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, στην ειρήνη, στη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Η πρόταση του ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, στηρίζεται στην Επιστήμη και την Ερευνα που θα λειτουργούν στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του, για να τελειώσουμε μια για πάντα τους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς στρατούς.

Παραπομπές

1. https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_187617.htm , https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_184303.htm

2. https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_221777.htm

3. https://defence-industry-space.ec.europa.eu/edf-work-programme-2024_en

4. https://kemea.gr/

5. https://www.kathimerini.gr/politics/562709806/drones-kai-doryforoi-apo-ellinika-myala/

6. https://www.nato.int/docu/review/articles/2021/05/20/countering-cognitive-warfare-awareness-and-resilience/index.html

7. https://www.nato.int/docu/review/articles/2021/02/26/cognitive-biotechnology-opportunities-and-considerations-for-the-nato-alliance/index.html


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ